הרי אתה מקודש לי
מדוע אשה אינה יכולה לקדש את הגבר?
היהדות ידעה לחדש את טקס החתונה במשך מאות שנים, כותב הרב הרפורמי מאיר אזרי באתר סלונה. הגיע הזמן לחדש גם בימינו ולקרב את השוויון המלא בין גברים לנשים
10/08/2017 18:28
תגיות: נישואים · שוויון · קידוש · רפורמים · קונסרבטיבים · הרב מאיר אזרי
טקס נישואים (צילום אילוסטרציה). צילום:
Jason Hutchens, wikipedia
מספר החתונות האלטרנטיביות בישראל עולה באופן דרמטי בשנים האחרונות. יותר ויותר זוגות נישאים אצל רב או רבה רפורמים או עורכי טקסים קונסרבטיביים, חילוניים וידוענים למיניהם.
"יהיו שיראו במעשה זה מחאה כנגד הממסד הרבני, שממנו רבים מהצעירים הליברלים בישראל סולדים", כותב הרב מאיר אזרי במאמר המתפרסם באתר סלונה. לדבריו, אחרים רואים בהחלטה להינשא מחוץ לרבנות הראשית עדות לחוסר שביעות הרצון מכך שישראל אינה מגשימה את חזון מגילת העצמאות, הכולל שאיפה לחופש דת ותרבות.
"כמי שזכה ללוות אלפים לחופה כרב רפורמי, אני מאתר כאן תופעה מרתקת שאולי שורשיה בחוסר שביעות הרצון והכעס על הממסד, אך בעיקרה היא חיפוש אחר קול יהודי, ערכי ומודרני", כותב אזרי.
לדבריו, בהחלטה להינשא לא בנישואים אורתודוקסיים, צעירים ישראלים שחשים מחויבות ליהדות אבל מכירים היטב את הוויית העולם כיום אומרים לממסד הדתי כי היהדות לא הצליחה להמשיך במסע אל הקדמה. היהדות, שהעניקה זכויות לאשה באמצעות הכתובה זמן רב לפני דתות ותרבויות אחרות, נשארה מאחור.
האם עדיין יש מי מהישראלים המודרניים שמאמין שקידושי האשה על ידי הגבר משמעם קניין?
למרות השוויון הגובר של נשים בחברה, בפוליטיקה ובתחומים מקצועיים חשובים, מוסיף אזרי, בישראל אשה עדיין נקנית ביום חתונתה. אשה גם אינה יכולה לחתום על כתובה כעדה. דווקא במעמד הנישואים האשה אינה שווה לגבר.
"מדוע בעידן החדש אשה אינה יכולה לקדש את הגבר? האם עדיין יש מי מהישראלים המודרניים שמאמין שקידושי האשה על ידי הגבר משמעם קניין?" שואל אזרי.
לדבריו, היהדות ידעה להכניס חידושים בטקס החתונה. מבנה המשפחה שונה מאז ימי התנ"ך ולטקס עצמו נוספו מרכיבים כמו ענידת הטבעת, ברכות ואף ניהולו בידי רב. האם לא הגיע הזמן לחדש גם היום, שואל אזרי. "איך יכולה אשה ישראלית מודרנית להינשא בטקס שמנהל רב חרדי או אורתודוקסי, שחתם ימים קודם על עצומה נגד שירת נשים במעמד גברים, נגד אימוץ על ידי הורים גאים, נגד שירות משותף בצה”ל?" מוסיף אזרי ושואל.
אם בטקס חתונה תאמר אשה לבחיר לבה "הרי אתה מקודש לי", הוא מוסיף, נראה שבני הזוג הקדישו זמן ותשומת לב לא רק לתפריט וללבוש, אלא גם לבחירה בטקס יהודי ושוויוני.
למאמר המלא