שחרור מהמגבלה
המדינה תממן הסעת נקברים לבתי קברות אזרחיים
השתתפות של המדינה במימון ההסעה לקבורה אזרחית תמנע מחברות אמבולנס פרטיות לגבות תשלום גבוה מהמשפחות
14/04/2017 13:15
תגיות: קבורה אזרחית · משרד האוצר · הביטוח הלאומי · יואל רזבוזוב · המשרד לשירותי דת · מנוחה נכונה
בית עולם, בית קברות אזרחי בחורשים (צילום אילוסטרציה)
הסכם שחתמו הביטוח הלאומי ומשרד האוצר קובע כי המדינה תממן הסעת מתים לקבורה בבתי קברות אזרחיים גם מחוץ לאזור מגוריהם. המהלך נועד למנוע מחברות אמבולנס פרטיות לגבות תשלום ממשפחות של אנשים שהלכו לעולמם, שמבקשים להיקבר ברשות מקומית הרחוקה ממקום מגוריהם. פעילים למען קבורה אזרחית בירכו על היוזמה, אבל אמרו שהיא מדגישה עד כמה האפשרות לקבורה אזרחית בארץ אינה נפוצה.
לפי מידע שמתפרסם באתר האינטרנט של המשרד לשירותי דת, כ-20 בתי עלמין ברחבי הארץ מחזיקים כיום ברישיון לקבורה אזרחית. עם זאת, רוב בתי הקברות האלה מאפשרים קבורה רק לתושבי הרשויות שאליהן הם משתייכים. בחלק מבתי הקברות האזרחיים, כמו בחיפה ובעכו, אין מקום לקבורת תושבי הרשויות. אחרים גובים עשרות אלפי שקלים ממשפחות של נקברים שאינם תושב האזור. רק שניים-שלושה בתי קברות אזרחיים פתוחים לכל. העיקריים שבהם פועלים בבאר שבע ובגבעת ברנר.
חוק הקבורה האזרחית, שנחקק ב-1996, קובע כי כל אדם זכאי להיקבר במקום שבו יחפוץ בהתאם להשקפת עולמו. בין 1997 ל-2003 מימנה המדינה הובלת מתים לקבורה אזרחית. המימון ניתן במסגרת הסכם זמני. מאז שפג תוקף ההסכם גובות חברות אמבולנס פרטיות תשלומים גבוהים על עצם ההסעה.
רק שניים-שלושה בתי קברות אזרחיים, בבאר שבע ובגבעת ברנר, פתוחים לכל
בכנסת הקודמת יזם חבר הכנסת יואל רזבוזוב מיש עתיד תקנות לחידוש מימון ההסעות לקבורה אזרחית על ידי המדינה. ביוזמה תמכו המוסד לביטוח לאומי והמשרד לשירותי דת. הקדמת הבחירות עצרה את היוזמה, וזו חודשה רק כעת.
מוריס כלפון, מנכ"ל בית הקברות מנוחה נכונה בבאר שבע, אמר ל"הארץ" שההסכם החדש יסייע למי שמבקש להיקבר בקבורה אזרחית. "יש כאן עשיית צדק והשוואת תנאים", אמר, "כמו שמשפחת הנפטר שמבקש להיקבר בקבורה יהודית לא נושאת בעלות ההובלה, כי בית קברות כזה פועל כמעט בכל מקום, מעכשיו המדינה תיקח על עצמה את מימון הובלת הנפטרים שמבקשים קבורה אזרחית".
בספטמבר 2014 חייב בית משפט השלום בכפר סבא את המדינה להחזיר לשני תושבי השרון 33 אלף שקלים, שנאלצו לשלם על קבורת בני זוגם בבית העלמין האזרחי בכפר סבא. לפי נתוני המשרד לשירותי דת, מאז הוגשו ארבע תביעות נגד המדינה בגין אי מילוי החוק. בשלוש מהן הוסכם על פשרה שבמסגרתה שילמה המדינה לתובעים סכומים שנעים בין 12.5 ל-15 אלף שקלים. הליך נוסף עדיין מתנהל. לדברי מקור הבקיא בפרטים, על רקע פסק הדין בבית המשפט בכפר סבא המדינה בדרך כלל מעדיפה לשלם לתובעים.
לידיעה ב"הארץ"