פוריות במימון ממשלתי
המדינה מממנת משגיחות פריון
פוע"ה ובוני עולם, עמותות חרדיות המעסיקות משגיחות כשרות שמלוות זוגות בטיפולי פוריות, מקבלות מימון ממשרדי הממשלה
23/01/2012 16:56
תגיות: פוע"ה · בוני עולם · טיפולי פוריות · משרד הדתות · משרד הבריאות
השר לשירותי דת, יעקב מרגי. משרדו מספק את עיקר המימון לעמותות הפועלות בתחום הפריון. צילום: מיכל פטאל, פלאש 90
לפחות שבע עמותות המסייעות לזוגות הזקוקים לטיפולי הפריה התואמים את כללי ההלכה פועלות במגזר החרדי. עמותות אלה מספקות שירותים, כמו ליווי של משגיחת כשרות מטעמן, ללמעלה מ-3,000 זוגות בשנה.
תחקיר שפרסם דן אבן ב"הארץ" מגלה, כי שתי העמותות החרדיות הגדולות הפועלות בתחום הפריון, פוע"ה ובוני עולם, מקבלות תמיכה מכמה משרדי ממשלה ובראשם המשרד לשירותי דת. העמותות החרדיות הנתמכות יוצרות מודל חדש של רפואה פרטית: בעזרת התמיכה הממשלתית הן מסבסדות שירותים מיוחדים שאינם נכללים בסל הבריאות, כמו ליווי של משגיחות כשרות במרכזי ההפריה החוץ גופית (IVF) ובחירת רופא מנתח בבית חולים ממשלתי, לכאורה בניגוד לנוהלי משרד הבריאות.
פוע"ה, למשל, מפעילה כ-50 משגיחות בבתי החולים. בתמורה לפעילות זאת היא מקבלת תמיכה של עד 1,300 שקל לזוג מתקציב המשרד לשירותי דת. מהמטופלים עצמם גובה העמותה תשלום מסובסד. בסך הכל פועלות בכל הארץ עשרות משגיחות כשרות מטעם העמותות השונות. חלק משמעותי מתפקידן של המשגיחות הוא מניעת טעויות בהתאמה בין ביצית לזרע.
מבקרי העמותות החרדיות טוענים כי מעבר למתן שירות של רפואה פרטית הממומן בכספי הציבור, שירותי העמותות נגועים בבעיות אחרות. אחת העיקריות בהן היא חשיפת מידע רפואי רגיש. בעיה אחרת היא העדר הכשרה נאותה של המשגיחות שמעסיקות העמותות.
בעמותת פוע"ה אומרים שפעילותה פתוחה לכל. אנשי העמותה טוענים גם, כי משגיחות מטעמה הצליחו למנוע 37 טעויות רפואיות ב-15 שנות פעילותן. פוע"ה מקבלת תקציבים מהמשרד לשירותי דת זה כמה שנים. בוני עולם, עמותה צעירה יותר, תתחיל לקבל ממנו תמיכה השנה. עד עתה קיבלה העמותה הקצבות נמוכות ממשרד הרווחה ומעיריית אלעד.
לפני חודשים אחדים הוכנס למבחני התמיכות של המשרד לשירותי דת סעיף חדש, המאפשר לו לתקצב במאות אלפי שקלים ניתוח להוצאת זרע מאשך, שעוברים חלק מהגברים הסובלים מבעיית פריון. בעשור שעבר קיבלה פוע"ה ממשרד הדתות קרוב ל-10 מיליון שקלים לכלל שירותיה, סכום ההקצבה השתנה משנה לשנה. ב-2005 קיבלה העמותה 1.6 מיליון שקלים, ב-2007 ירד הסכום ל-433 אלף, ב-2008 הוא זינק ל-2.9 מיליון וב-2009 ירד שוב ל-849 אלף.
בעשור שעבר קיבלה פוע"ה ממשרד הדתות קרוב ל-10 מיליון שקלים לכלל שירותיה
העמותה מקבלת הקצבות, אם כי בסכומים נמוכים יותר, גם ממשרד המדע והטכנולוגיה, ממשרד הרווחה, ממשרד החינוך וממשרד הבריאות. גם עמותת בוני עולם, שעיקר הכנסותיה מתרומות, מעסיקה משגיחות ביחידות להפריה חוץ גופית.
בוני עולם גם מביאה לישראל את האורולוג פרופ' פיטר שלגל, אחד המומחים העולמיים בניתוחים לאיתור זרע באשכים. רק לאחרונה ביקר שלגל בישראל לסבב ניתוחים כאלה בבית החולים הממשלתי אסף הרופא. מנותחיו היו גברים שהופנו אליו על ידי העמותה. תמורת השירות הייחודי הזה משלמים המטופלים כ-20 אלף שקל, מחיר נמוך בהרבה מזה שגובה שלגל באופן פרטי בארה"ב. מדובר בשירות בחירת מנתח בבית חולים ממשלתי, כלומר, ברפואה פרטית.
לאחרונה נקבע כי 15% מתקציב התמיכה הכולל של משרד הדתות יועברו למימון הליכים רפואיים דוגמת הניתוחים של שלגל, המופיעים גם בסל הבריאות, באישור הרבנות הראשית. הרבנות הראשית נתנה את אישור להליך זה.
מהמשרד לשירותי דת נמסר: "המשרד מעניק תמיכה לעמותות הפועלות לעזרת זוגות שלא שפר מזלם והם נזקקים לטיפולי פוריות. זו מוענקת לאחר עמידה בקריטריונים ומבחנים שאושרו על ידי היועץ המשפטי לממשלה. המשרד אינו מכסה את כל עלויות העמותה".
תגובת משרד הבריאות: "המשרד מעניק מדי שנה תמיכה לעמותות המשלימות צורכי אוכלוסיות מיוחדות ומתנהלות באופן תקין. אין אנו יודעים על חדירה של פעילי העמותה לפרטי החולים הנתמכים תוך שבירת כללי החיסיון".
תגובת בוני עולם: "העמותה שמה לעצמה למטרה לסייע לזוגות חשוכי ילדים ללא כל תמורה... בשנות קיומה זכינו לסייע לאלפי זוגות ולראות ברכה בלידתם של אלפי ילדים שלולא תמיכתנו ספק אם היו נולדים".
מפוע"ה נמסר בתגובה: "המכון הוא מלכ"ר, המסייע לציבור לפי שילוב הפסיקה הרבנית לדורותיה עם הרפואה המודרנית. הפסיקה ההלכתית מבוססת על גדולי הפוסקים מכל החוגים, והתחום הרפואי מבוסס על התייעצות מתמדת עם בכירי הרופאים והחוקרים בארץ ובעולם. שירותי הייעוץ ניתנים חינם, לכלל הציבור בכלל המגזרים: דתי לגווניו, חילוני ומוסלמי".
לתחקיר ב"הארץ"