אות מתה

מרכז רקמן: בתי הדין הרבניים מוותרים לסרבני גט

לפי דו"ח ראשון מסוגו, בתי הדין נמנעים מהטלת סנקציות על סרבנים ומאלצים נשים רבות להמתין עד ארבע שנים לקבלת הגט

הפגנה נגד בתי הדין הרבניים. צילום: מרים אלסטר, פלאש 90הפגנה נגד בתי הדין הרבניים. צילום: מרים אלסטר, פלאש 90

בתי הדין הרבניים ורשויות המדינה מתעלמים מהחוק המאפשר להטיל סנקציות על סרבני גט. החוק מתיר לבתי הדין הרבניים להטיל על גברים שמסרבים לתת גט לנשותיהם סנקציות כמו שלילת רישיון נהיגה או עיכוב יציאה מהארץ. לפי דו"ח ראשון מסוגו שהפיק מכון רקמן לקידום מעמד האישה, בתי הדין הרבניים מתעלמים מהחוק. בגלל התעלמותם, נשים רבות נותרות מסורבות גט זמן ממושך.

בידיעה ב-nrg נכתב כי בתי הדין מטילים סנקציות על סרבני גט רק בכ-1.5% מהתיקים שמאפשרים זאת, אף על פי שיעילותן של הסנקציות הוכחה. ביותר ממחצית מהמקרים הן מובילות לגט. "חוק קיום פסקי דין נותר כמעט אות מתה בשיטת המשפט הישראלית", אומרת ראש מרכז רקמן, פרופ' רות הלפרין-קדרי. "הוא איננו מיושם כיום על ידי בתי הדין הרבניים באופן שיש בו כדי לתת מענה ראוי לתופעת סרבנות הגט בישראל".

הדיון ב-12.5% מתביעות הגט מסתיים לאחר יותר מארבע שנים. פרק הזמן הממוצע לקבלת גט הוא 642 יום

לפי מרכז רקמן, בישראל חולפים פרקי זמן ארוכים מהגשת התביעה ועד למתן הגט. על פי הדו"ח, 48.5% מתביעות הגירושים מסתיימות בגט לאחר יותר משנה. 28.4% מהתביעות מסתיימות לאחר יותר משנתיים ו-12.5% מהן לאחר יותר מארבע שנים. פרק הזמן הממוצע לקבלת גט הוא 642 יום.

בין שנת 2000 ל-2008 הוציאו בתי הדין הרבניים צווי הגבלה נגד גברים שסירבו לתת גט רק ב-525 מקרים . "יש צורך בקיומו של מערך מרכזי, חזק ויציב בתוך בתי הדין הרבניים, אשר יבטיח את אכיפתם של צווי ההגבלה המוטלים", נכתב בדו"ח.

לידיעה ב-nrg



איך תוכל לפעול?