מחדל המועצות הדתיות
חדו"ש: הכישלון בהרכבת המועצות הדתיות מוכיח שהן מיותרות
מעקב חדו"ש מגלה: שבוע לאחר שחלף המועד להרכבת המועצות הדתיות, המשרד לשירותי דת הרכיב רק 14% מהמועצות. מצב זה מאפשר לשר בנט ולסגנו בן דהן למנות למעלה מ-220 מינויים פוליטיים. עם זאת, המעקב מגלה כי שיעור הנשים המכהנות במועצות הדתיות גדל בשנה האחרונה פי שלושה
27/10/2014 18:14
תגיות: מועצות דתיות · המשרד לשירותי דת · נפתלי בנט · אלי בן דהן · הבית היהודי · נשים · חדו"ש
הרב הראשי דוד לאו, השר לשירותי דת נפתלי בנט וסגן השר לשירותי דת, הרב אלי בן דהן
מעקב של חדו"ש מגלה כי למעלה משנה מאז הבחירות לרשויות המקומיות, המשרד לשירותי דת השלים את הרכבתן של 19 מועצות דתיות בלבד מתוך 132. שאר המועצות הדתיות טרם הורכבו מחדש. החוק קובע, ששר הדתות נפתלי בנט וסגנו אלי בן דהן יוכלו למנות כ-200 ממונים במקום הרכבים נבחרים, מצב שיאפשר עריכת מינויים פוליטיים.
הליך ההרכבה של מועצות דתיות הוא אחד המסובכים ביותר בפוליטיקה הישראלית. המועצה המקומית ממנה 45% מחברי ההרכב, השר לשירותי דת 45% והרבנים המקומיים – 10% מהם. לכל אחד מהגורמים יש זכות וטו על החלטת השני ובמקרה של אי הסכמה ההחלטה עוברת לידי ועדת שרים. ההרכב של המועצה הדתית אמור לשקף את הרכב המועצה המקומית, וזו הסיבה לכך שהרכבת מועצות דתיות רבות אינה מסתיימת כלל. לעתים מטרפדים גורמים חרדיים את הרכבת המועצות הדתיות, כדי למנוע שילוב של חברים רפורמים וקונסרבטיבים בהן.
הבחירות לרשויות המקומיות נערכו ב-22 באוקטובר 2013. עד לשבוע שעבר, תום המועד להרכבת המועצות, פורסמו ברשומות רק 19 הרכבים של מועצות דתיות. ב-113 הנותרות המשרד לא סיים את הרכבתן. בידיעה בוואלה נכתב כי על פי החוק, בכל מועצה דתית שלא מונתה עד למועד זה יכול השר למנות שני ממונים, אחד בשכר והשני לא. לפיכך, אי ההצלחה בהרכבת מועצות דתיות מאפשרת לשר ולסגנו לערוך 226 מינויים, שברבים מהם יוכלו להשתמש לצרכים פוליטיים. את הנתונים חשפה עמותת חדו"ש בעקבות בדיקת הרכבי המועצות הדתיות שערך הסמנכ"ל, שחר אילן.
לקריאת הדו"ח המלא
"המחדל החמור בהרכבת המועצות הדתיות מהווה הוכחה נוספת עד כמה מדובר בגופים מיותרים שיש לבטל אותם ולשלבם
לעתים מטרפדים גורמים חרדיים את הרכבת המועצות הדתיות, כדי למנוע שילוב של חברים רפורמים וקונסרבטיבים בהן
במועצות המקומיות", אמר מנכ"ל חדו"ש, הרב עו"ד אורי רגב. "כמו הרבנות הממלכתית, גם המועצות הדתיות מנציחות כפייה דתית ומתאפיינות לעתים קרובות במינהל לא תקין. במקרים רבים הן אף מרבות שנאה ליהדות ומהוות מסחטת כספים לצורכי מינוי מקורבים פוליטיים".
"אין כל הצדקה לכך ששירותי הדת לא יסופקו על ידי הרשות המקומית כמו כל שירות עירוני אחר", אמר רגב. "הסיבה היחידה לקיום הנפרד של המועצה הדתית היא הצורך במינויים וכיבודים פוליטיים לעסקנים אורתודוקסים וטובות הנאה למפלגות הדתיות. יש לבטל את המפגע הזה ויפה שעה אחת קודם".
נתוני המעקב שערכה חדו"ש מגלים, עם זאת, כי שיעור הנשים המכהנות במועצות הדתיות גדל בשנה האחרונה פי שלושה לעומת הקדנציה הקודמת של המועצות הדתיות. במועצות הדתיות היוצאות היו הנשים 6% בלבד מהחברים, ואילו ב-19 המועצות החדשות הן מהוות 18% מהחברים. עם זאת, ברובן יש רק אשה אחת ורק בארבע מועצות יש יותר. רגב בירך על כך, אך אמר כי המבחן האמיתי של בן דהן יהיה במינוי ממונות על מועצות דתיות.
מהמשרד לשירותי דת נמסר בתגובה: "יו"ר מועצה דתית נבחר בהסכמה בין הרשויות הרלוונטיות. עד כה, המשרד הגיע להסכמה ב-40 מועצות דתיות שונות וכ-30 נוספות נמצאות בתהליכי הרכבה, אשר יסתיימו בקרוב. המשרד לשירותי דת בחר במדיניות של הסכמה ולא של הנחתה כמו בשנים קודמות. במועצות הדתיות שעליהן לא הגיעו להסכם, בחודשים הקרובים יקבלו היו"רים הנוכחיים מעמד של מורשה חתימה כדי ששירותי הדת במקומות אלה יוכלו להתנהל בצורה שוטפת ורציפה".
לידיעה בוואלה