בניגוד למהות החוק
מסעדות מבקשות להשתמש במלה "כשר" גם בלי תעודה
בעתירה לבג"ץ טוענות שתי מסעדות ירושלמיות, כי השימוש במלה "כשר" גם ללא תעודה מטעם הרבנות אינו בגדר הונאת לקוחות
30/09/2014 16:55
תגיות: תעודת כשרות · הרבנות הראשית · בג"ץ · "קרוסלה" · "טופולינו" · המרכז הרפורמי לפלורליזם
פקחי הרבנות הראשית בודקים תעודת כשרות ברובע היהודי בירושלים (צילום אילוסטרציה). צילום: רובין סלבדורי, פלאש 90
שני בעלי מסעדות בירושלים עתרו לבג"ץ נגד סעיף בחוק האוסר על השימוש במלה "כשר" ללא תעודת כשרות של הרבנות הראשית. בעבר היו למסעדות – "קרוסלה" ו"טופולינו" – תעודות כשרות מטעם הרבנות הראשית.
שי גיני, בעלי "טופולינו", הסיר את תעודת הכשרות לאחר שהרבנות דרשה ממנו להשתמש רק בירקות מסוג "גוש קטיף", שמרוססים בחומרי הדברה יותר מירקות רגילים. יהונתן ודעי, בעלי "קרוסלה", הסיר את התעודה מפני שנדרש לשלם לרבנות 600 שקלים בחודש למימון פעילותו של משגיח כשרות. "המשגיח נהג להגיע למספר דקות בשבוע, לטעום מן העוגיות וללכת", נכתב בעתירה.
שתי המסעדות המשיכו להנהיג את כללי הכשרות, אף שלא היו להן תעודות. ב"הארץ" נכתב כי לדברי בעליהן, לקוחות מסורתיים ודתיים רבים המשיכו לאכול במסעדות. לאחרונה הצטרפו "קרוסלה" ו"טופולינו" למערך כשרות אלטרנטיבי שהוקם בירושלים, המכונה "השגחה פרטית". במערך פעילים מתנדבים ורב המעניק ייעוץ הלכתי.
בעלי טופולינו הסיר את תעודת הכשרות לאחר שהרבנות דרשה ממנו להשתמש רק בירקות מסוג "גוש קטיף"
לפני כשנתיים נקנסו שתי המסעדות על ידי פקחים של הרבנות הראשית. הקנס הסתמך על סעיף 3 לחוק ההונאה בכשרות, הקובע כי "בעל בית אוכל לא יציג בכתב את בית האוכל ככשר, אלא אם כן ניתנה לו תעודת הכשר". בעתירה, שהוגשה מטעם המרכז הרפורמי לפלורליזם על ידי עורכת הדין ריקי שפירא רוזנברג, מבקשות המסעדות לבטל את הסעיף ואת הקנס. עו"ד שפירא רוזנברג טוענת בעתירה, כי סעיף 3 סותר את חוק יסוד: חופש העיסוק ואת מהות חוק ההונאה בכשרות.
מהרבנות הראשית נמסר בתגובה: "חוק איסור הונאה בכשרות הוא חוק צרכני ולא חוק דתי. 74 אחוז מהציבור בוחרים לשמור כשרות על פי ההלכה. הזכות שעליה מגן החוק היא זכות לצרוך אוכל כשר על פי ההלכה. החוק הזה עמד כבר בעבר במבחנים משפטיים. נקרא את העתירה ונגיב בבית המשפט".
לידיעה ב"הארץ"