שוחררה מ"מאסר העולם"
בית דין רבני התיר אשה שבעלה חסר הכרה שבע שנים
הדיינים נקטו הליך נדיר, "גט זיכוי", המאפשר לקבוע שרצון הבעל הוא להעניק לאשתו גט בלי להזדקק להסכמתו
26/04/2014 15:08
תגיות: בית הדין הרבני בצפת · "גט זיכוי" · תרדמת · "מבוי סתום" · הרב יצחק יוסף
הכניסה להיכל שלמה בירושלים (צילום אילוסטרציה). צילום: Deror Avi, wikipedia
בית הדין הרבני בצפת הוציא במרס גט לתושבת הצפון שבעלה מחוסר הכרה לאחר פציעה, והתיר אותה מעגינות הנמשכת זה שש שנים וחצי. הגט ניתן באמצעי הלכתי חריג, "גט זיכוי", שבו הדיינים קובעים כי רצון הבעל הוא להעניק גט לאשתו מבלי להזדקק להסכמתו או למודעות מצדו.
האשה, בת 34, היא אם לילדה. בעלה נפצע קשה בתאונת אופנוע בקיץ 2007 ומאז הוא מחוסר הכרה. לפני כשנתיים פנתה האשה לבית הדין הרבני וביקשה שיסייע לה להתחיל פרק חדש בחייה, לאחר שנואשה מהתקווה שבעלה יתעורר. ב"הארץ" נכתב כי בראיונות לתקשורת כינתה האשה את מצבה "מאסר עולם".
בהלכה יש דרכים המאפשרות להתיר את נישואיהן של נשים במצבה, אבל בפועל דרך הפסיקה בבתי הדין מותירה אותן בעגינותן כל עוד הבעל חי. מצב זה יכול להימשך עשרות שנים.
האשה החליטה לפנות לבית הדין הרבני בצפת בעזרתה של עורכת הדין בתיה כהנא־דרור, מנכ"לית ארגון "מבוי סתום". כהנא-דרור אמרה שהמקרה הפך לתיק הדגל של הארגון: על הפרק עמד אמצעי הלכתי נדיר, שהיה המפתח היחיד של האשה לחופש.
ב–2012, בעקבות ביקור בבית החולים שבו מאושפז הבעל, החליטו הדיינים לדחות את בקשת האשה לגט.
כהנא-דרור: זה התיק החשוב ביותר שלנו אי פעם. יש פה ניצחון ענק של ההלכה
ההחלטה הסתמכה על האפשרות התיאורטית – שנתמכה בחוות דעת רפואית – שייתכן שהבעל יתעורר בעתיד. הדיינים הסתמכו גם על הגישה המקובלת, שלפיה דרושה מודעות של שני בני הזוג למתן הגט.
כהנא־דרור ניהלה התכתבות עם דיינים בכירים, נשיא בית הדין הרבני הגדול לשעבר, הרב הראשי לשעבר שלמה עמאר, מחליפו בתפקיד הרב יצחק יוסף, וכן הרב הראשי דוד לאו והדיין הרב ציון אלגרבלי. בעקבות ההתכתבות הוחזר התיק להרכב הדיינים בצפת.
לפני כמה חודשים, לאחר עיון מחודש בבקשה, פנה ראש ההרכב בצפת, הרב אוריאל לביא, לרב הראשי יצחק יוסף בבקשה שיתמוך בהחלטה חדשה שתהפוך את פסק הדין הראשון ותתיר את האשה. הרב הראשי סירב לתמוך בהחלטה. מלשכתו נמסר כי "התנגדותו נגעה לשימוש ב'גט זיכוי' כאמצעי יחידי, ולא להתרת האשה העגונה באמצעי מקובל אחר, אם יימצא כזה".
במרס ביקרו הדיינים בבית החולים שבו מאושפז הבעל, וכעבור יומיים קיימו דיון בהשתתפות האשה. באותו מעמד הם העניקו לה את הגט.
"זה התיק החשוב ביותר שלנו אי פעם", אמרה כהנא־דרור. "יש פה ניצחון ענק של ההלכה. זה בדיוק מסוג הפסיקות שאנחנו מייחלים ומצפים להן".
לידיעה ב"הארץ"