נעול ל-50% מהציבור

דרושה מנכ"לית לבתי הדין הרבניים

יש לשנות את החוק הקובע כי תפקיד מנכ"ל בתי הדין יאויש בידי גברים בלבד, טוענת פרופ' פרופ' רות הלפרין-קדרי במאמר ב-ynet

הכניסה לבתי הדין הרבניים בירושלים. 05.10.08. צילום יוסי זמיר, פלאש 90הכניסה לבתי הדין הרבניים בירושלים.  צילום יוסי זמיר, פלאש 90

משרת מנכ"ל בתי הדין הרבניים היא אחד התפקידים הציבוריים האחרונים בישראל שעדיין חסומים לנשים על פי חוק. קל לטעות ולחשוב שמדובר בסוגיה דתית המשקפת נורמות של הציבור הדתי או החרדי, שלכאורה איננה מעניינו של הציבור החילוני, כותבת פרופ' רות הלפרין-קדרי במאמר ב-ynet.

אבל בתי הדין הרבניים הם מוסד ממלכתי כללי, שמשרת את כלל הציבור היהודי בישראל. חלק מסמכויות בית הדין הרבניים הן סמכויות בלעדיות, כגון הסמכות לדון בענייני נישואין וגירושין. כל יהודי מחויב להתדיין בענייני גירושין אך ורק בערכאה זאת.

הדיינים בבתי הדין הרבניים כולם גברים, אבל את החוק הקובע כי משרת מנכ"ל בתי הדין הרבניים תאויש בידי גבר בלבד חייבים לשנות, מוסיפה הלפרין-קדרי, ראש מרכז רקמן לקידום מעמד האשה. השינוי דרוש לא כדי להתערב באורחותיה של החברה הדתית, ולא כדי לכפות עליה באופן פטרוני נורמות חילוניות, אלא מכיוון שכיום אי אפשר עוד לחסום משרות ציבוריות

בית הדין הרבני הוא מוסד שממדיו, מעמדו והיקף השפעתו מחייבים אותו לשוויון מגדרי

בפני נשים.

"העובדה כי 50% מהבאים בפני בית הדין הן נשים – והעובדה שרבות מהן חילוניות, הפוגשות את בית הדין בשעתן הקשה ומבלי שתהיה להן ברירה אחרת – איננה מותירה מקום לטענה שבית הדין ויחסו לנשים הם עניינה של קהילה כזאת או אחרת. מדובר במוסד שממדיו, מעמדו והיקף השפעתו, מחייבים אותו לשוויון מגדרי ולגישה בת-זמננו", היא כותבת.

לדבריה, פתיחת תפקיד מנכ"ל בתי הדין הרבניים לנשים, שהכנסת עומדת לעגן בחוק בקרוב – היא יוזמה שנולדה בתוך העולם הדתי. חלק מחברי הכנסת המובילים את שינוי החוק הם דתיים, כמו שולי מועלם רפאלי והרב אלי בן דהן מסיעת הבית היהודי. גם מנכ"ל מרכז רקמן לקידום מעמד האשה, עורכת הדין עטרה קניגסברג – האשה היחידה שהגישה מועמדות לתפקיד, הרואה את עצמה מחויבת להלכה.

למאמר המלא



איך תוכל לפעול?