2,500 כתובות ל-200 חתונות

תחקיר: חשדות לאי סדרים במועצה הדתית בפתח תקוה

יו"ר המועצה לשעבר, הרב שמעון ביטון, טען כי היא נגועה בנפוטיזם ובבזבוז כספי ציבור – והודח מתפקידו

הכניסה לעיריית פתח תקוה. צילום: Dr. Avishai Teicher, wikipediaהכניסה לעיריית פתח תקוה (צילום אילוסטרציה). צילום: Dr. Avishai Teicher, wikipedia

יצירת משרות מפוברקות, העסקת קרובי משפחה ושימוש במועצה הדתית כדי לנתב כספי ציבור למטרות שונות מאלה שלהן הם נועדו – אלה כמה מהחשדות שעולים מדו"חות ביקורת שנכתבו על המועצה הדתית פתח תקוה. הדו"חות נכתבו ביוזמתו של הרב שמעון ביטון, שהיה יו"ר המועצה הדתית בפתח תקוה. לטענתו, לאחר שנכנס לתפקידו מצא כי המועצה הדתית נגועה בשחיתות, נפוטיזם ובזבוז כספי ציבור ולאחר שהתריע על כך וביקש לבדוק את חשדותיו מצא את עצמו מחוץ למועצה.

ביטון, חרדי ואב לתשעה, היה חבר המועצה הדתית באשדוד עד 2009. בין 2009 ל-2012 שימש יו"ר המועצה הדתית בפתח תקוה. בכתבת תחקיר נרחבת ב-"TheMarker" הוא מספר כי ביום שבו נכנס לתפקידו בנובמבר 2009 התבקש לחתום על צ'קים בסכום כולל של 45 אלף שקל. אחד הצ'קים היה לתשלום על הדפסת 2,500 כתובות לחתונה.

"אני יודע כמה חתונות יש בעיר בכל שנה, והמספר הזה לא סביר", אומר ביטון. "אז אמרתי לאחראי הנישואים במועצה: 'איפה הארכיון פה, איפה המחסן?' הלכתי למחסן, וספרתי 220 כתובות בסך הכל. שאלתי אותו – 'זה הכל?' והוא אמר לי: 'זה מה יש'. אז שמתי את הצ'ק בצד ואמרתי שאני לא חותם". לדברי ביטון, גם בשנים קודמות הוזמן מספר דומה של כתובות, מאותו בית דפוס. זמן קצר לאחר מכן התקשר אליו בעלי בית הדפוס כדי לברר מדוע אינו חותם על הצ'ק. אף על פי שלא חתם, כשבועיים אחר כך אמרו לו אנשים מחלקת נישואים במועצה הדתית, שקיבלו 40 ארגזים עם כתובות.

"באותה תקופה הזמנתי מצלמה והצבתי אותה על שעון הנוכחות במועצה, כדי לראות אם אנשים אכן עובדים את השעות שעליהן הם מצהירים", הוא מספר. "גיליתי שארבעה־חמישה עובדים מגיעים בכל בוקר ומעבירים, כל אחד, ארבעה־חמישה כרטיסי עבודה עבור כל העובדים. הכל מצולם ומתועד. אתה רואה שהעובדים מגיעים ובורחים. אז החלפתי את שעון הנוכחות כך שיהיה

ביטון: 'גיליתי שארבעה־חמישה עובדים מגיעים בכל בוקר ומעבירים, כל אחד, ארבעה־חמישה כרטיסי עבודה עבור כל העובדים'

כאן שעון ביומטרי, שמזהה טביעות אצבע. בשלב הזה כולם יצאו נגדי. עובדים בכירים במועצה הגישו נגדי תלונה על האזנות סתר".

ביטון בדק גם את הקילומטראז' החודשי שעושה רכב המקוואות, שבו אמור אחראי המקוואות לסייר בין המקוואות בעיר. הוא מצא שברכב נעשה שימוש לצורכי נופש והשתלמות – אף שהבכירים שמשתמשים בו מקבלים החזר על הוצאות רכב. הוא מצא גם שחלק מעובדי המחלקה נרשמו לקורסים לקידום אישי, אף על פי שלחומר הנלמד אין קשר לעבודתם. כן נמצא כי ממונה הכשרות, הרב ישראל שרעבי, וראש מחלקת הכשרות, ינון פרסיק, מעסיקים את קרוביהם כמשגיחי כשרות, ושגם אשתו של פרסיק עובדת במועצה.

כשהוחלט למנות את בנימין אטיאס, אחיו של אריאל אטיאס, שר השיכון לשעבר מש"ס, לרב הראשי הספרדי של העיר, ניסה ביטון לצאת נגד המינוי. אטיאס מונה לצד הרב האשכנזי של פתח תקוה. "הצורך בשני רבני ערים הוא לא אמיתי, זו פיקציה", אומר ביטון. "פתח תקוה פעלה שנים ארוכות ללא רבנים ראשיים, ובשל הגירעון של המועצה היא לא היתה יכולה לממן את הרבנים – עד שהעירייה התחייבה לעשות זאת. אחרי שבעה חודשים בתפקיד הכתיבו מלמעלה שתתמנה ועדה של משרד הדתות שתמנה את רב העיר, שהייתי אמור לשבת בה, ו(ראש העיר לשעבר) יצחק אוחיון הודיע לי שהוא מדיח אותי מהוועדה".

בתחילת 2011 פרסמה מבקרת העירייה, פנינה אילן, שאישר רבות מטענותיו של ביטון. אילן הציגה בדו"ח שורה ארוכה של תפקידים שאין בהם צורך, וציינה כי אף שלא קיים תקן למנכ"ל במועצה – יש אדם הנושא בתפקיד. היא גם קבעה כי עובדים מסוימים ממשיכים לקבל שכר אף שהושעו מתפקידם. גם דו"ח של רואה חשבון חיצוני שנשכר לבקשת ביטון פירט בעיות דומות.

המועצה הדתית של פתח תקוה ומשרד הדתות לא הגיבו על הכתבה.

לכתבה ב-"TheMarker"



איך תוכל לפעול?