כשרות בשחור
סקר: 40% מבעלי העסקים – המשגיחים לא מבצעים את עבודתם
לפי דו"ח של תנועת "התעוררות", 18% מבעלי העסקים בירושלים הודו שהם משלמים למשגיחי הכשרות במזומן, בלי דיווח לרשויות המס
19/02/2014 18:30
תגיות: משגיחי כשרות · ירושלים · "התעוררות" · הרבנות הראשית · מסעדות
פקחים של הרבנות הראשית בודקים תעודת כשרות ברובע היהודי בירושלים (צילום אילוסטרציה). צילום: רובין סלבדורי, פלאש 90
דו"ח שפרסמה תנועת "התעוררות" בירושלים קובע שאחוז ניכר ממשגיחי הכשרות העובדים במסעדות ובבתי קפה בעיר אינם עושים את עבודתם נאמנה. הדו"ח מסתמך על סקר שבו השתתפו 76 עסקים בירושלים. לדבריהם של בעלי העסקים, רק 20% מהמשגיחים עושים את עבודתם כראוי. בעלי העסקים אמרו גם, שקרוב ל-40% מהמשגיחים ”לא מבצעים את עבודתם בשום צורה“.
בשיחות עם פעילי "התעוררות" אמרו 62% מבעלי העסקים שהם משלמים למשגיח בתלוש משכורת על פי חוק. לפחות 18% מבעלי המסעדות הודו שהם משלמים למשגיחי הכשרות במזומן, בלי לדווח לרשויות המס. 14% מבעלי העסקים אמרו שהמשגיח כלל אינו מגיע לבית העסק. ליתר דיוק, על פי nrg, המשגיח מגיע לעסק פעם בחודש, כדי לגבות את שכרו.
70% מבעלי העסקים שכן דיווחו שהמשגיח עושה את המוטל עליו מחזיקים בתעודת כשרות מהדרין. במקומות שבידיהם כשרות רגילה, אחוזי הדיווח על עבודה תקינה של המשגיחים נמוכים משמעותית.
70% מבעלי העסקים שכן דיווחו שהמשגיח עושה את המוטל עליו מחזיקים בתעודת כשרות מהדרין
מחברי הדו"ח קוראים ”לפרק את המנופול“ של הרבנות הראשית ולהפריט את שירותי השגחת הכשרות, באופן שיאפשר מתן אישור לפיקוח כשרות לגופים פרטיים. "כיום פועלים כמה ארגונים המעניקים כשרות 'מחמירה' או 'מהודרת' יותר לכאורה, מזו שמעניקה הרבנות הראשית ומחירה נקבע בהתאם. הרעיון הוא לפתח נוהג זה, להעניק לו לגיטימציה באמצעות מנגנון פיקוח ובקרה ולאפשר זאת לגורמים נוספים המעוניינים בכך, מלבד אלה הפועלים כיום“, נכתב בדו“ח.
ב“התעוררות“ מציעים להפעיל ארגונים עצמאיים שיעניקו תעודות כשרות. ארגונים אלו יפעלו תחת פיקוח הרבנות הראשית, אשר תגדיר נוהלי שקיפות שאותם ארגונים יהיו חייבים לעמוד בהם. בין הנהלים: שקיפות של נוהלי בקרה שמפעיל הארגון להבטחת יישום הקריטריונים, אמצעי האכיפה של הארגון מול בתי העסק ומנגנון תשלומים שקוף כלפי הרבנות הציבור.
לידיעה ב-nrg