צעד קדימה
לראשונה, המדינה תממן שכרם של רבנים לא אורתודוכסים
מנכ"ל חדו"ש הרב רגב מברך על ההחלטה. "גוברת ההתנגדות הציבורית לברית הבלתי קדושה בין דת ומדינה"
05/01/2014 07:57
תגיות: רבנים רפורמים · עלות שכר · רבנים קונסרבטיבים · הפרדה באוטובוסים · גלעד קריב · יזהר הס
חרדי בבית המשפט העליון (צילום אילוסטרציה). צילום: אביר סולטאן, פלאש 90
החלטת הממשלה להתחיל לממן את עלות שכרם של רבנים לא אורתודוקסים, העומדים בראש קהילות במועצות אזוריות, מתקבלת בברכה על ידי ראשי ארגונים לפלורליזם דתי בישראל. מבחינה חוקית, רק לרבנים אורתודוקסים ולמוסדות אורתודוקסיים יש מעמד בישראל ועד השבוע שעבר, הם גם היו היחידים שמומנו על ידי הממשלה. המימון לרבנים ומוסדות רפורמיים וקונסרבטיביים הסתמך על דמי חבר שמשלמים חברי הקהילות ועל תרומות בעיקר מיהדות ארצות הברית. מאבק משפטי שנמשך שמונה שנים הביא לסיום מצב זה.
מנכ"ל חדו"ש, הרב עו"ד אורי רגב, אמר שנכונותה של הממשלה לשתף פעולה עם הזרמים הלא אורתודוקסיים נובעת מכמה התפתחויות. לדבריו, "זוהי תוצאה ישירה של הלחץ שהופעל באמצעות עתירות משפטיות מתמשכות וביטויי מחאה חזקים מצד המנהיגות היהודית בצפון אמריקה". רגב הוסיף כי ישראלים רבים מהזרם המרכזי בחברה פיתחו הערכה רבה יותר לזרמים הלא אורתודוקסיים ביהדות, שהובילו מאבקים משפטיים נגד מאמציהם של מנהיגים אורתודוקסים, ובהם חברי כנסת, לכפות הפרדה נוקשה בין גברים לנשים בכותל המערבי או באוטובוסים.
גלעד קריב: בית המשפט העליון הכיר בצורך לממן שירותי דת לא אורתודוקסיים על בסיס שוויוני, אבל אנחנו עדיין לא מקבלים הכרה
"גוברת ההתנגדות הציבורית לברית הבלתי קדושה בין הדת למדינה", אמר רגב בהתייחסו לערבוב בין דת לפוליטיקה ברבים משטחי החיים בישראל.
"חשוב להבהיר שמדובר בהחלט בצעד חשוב קדימה, אבל ממשלת ישראל עדיין אינה מכירה באופן מלא בעבודתם של רבנים לא אורתודוקסים", אמר הרב גלעד קריב, מנכ"ל התנועה ליהדות מתקדמת (התנועה הרפורמית) לאתר Religion News. התשלום, הדגיש קריב, יכסה את עלות שכרם של ארבעה בלבד מבין 60 רבנים רפורמים המשרתים ברחבי המדינה. לכן, "אף על פי שבית המשפט העליון הכיר בצורך לממן שירותי דת לא אורתודוקסיים על בסיס שוויוני, אנחנו עדיין לא מקבלים הכרה ומימון בשירותי הדת שאנחנו מספקים", אמר קריב.
יזהר הס, מנכ"ל התנועה המסורתית בישראל (הקונסרבטיבית), אמר אף הוא כי ההחלטה היא צעד קדימה. כחצי מיליון ישראלים מגדירים את עצמם רפורמים או קונסרבטיבים, "מספר שהוכפל בעשר השנים האחרונות". לדבריו, "יש הרבה יותר פתיחות ורצון לשמוע שיש יותר מדרך אחת להיות יהודי".
לידיעה באתר Religion News