פחות השכלה, פחות צמיחה
מחקר בבנק ישראל: בלי שיפור בהשכלת החרדים, כלכלת ישראל תידרדר
לפי מחקר שנערך בבנק, בדור אחרון תרמו לימודים אקדמיים לכ-40% מהצמיחה במשק, אבל בעשור האחרון המגמה כמעט ונבלמה. הרחבת ההשכלה הכללית בקרב החרדים יכולה לשנות את המגמה
02/12/2013 14:44
תגיות: בנק ישראל · רמת השכלה · שוק העבודה · OECD
יריד עבודה לחרדים (צילום אילוסטרציה). צילום: ליאור מזרחי, פלאש 90
בלי גידול ברמת ההשכלה של האוכלוסייה החרדית, ממוצע שנות הלימוד של ישראל יידרדר בהשוואה למדינות אחרות החברות בארגון לפיתוח ולשיתוף פעולה כלכלי (OECD). כך קובע בנק ישראל במסמך שפרסם היום.
בניתוח של בנק ישראל נמצא כי מספר שנות הלימוד הממוצע של האוכלוסייה בגילאי העבודה העיקריים (בין 25 ל-64) עלה מ-10.1 שנים ב-1974 ל-13.4 שנים ב-2011. עם זאת, קצב העלייה התמתן, בעיקר בעשור האחרון. בדור הבא, טוענים בבנק ישראל, המגמה תחריף אלא אם כן תחול עלייה ברמת ההשכלה הכללית של הציבור החרדי.
העלייה ברמת ההשכלה היתה אחראית לעלייה של 0.7% בצמיחה מדי שנה, בתקופה שבה קצב הצמיחה הממוצע היה 1.8% בשנה. כלומר, הגידול במספר שנות הלימוד הממוצע היה אחראי ל-40% מהעלייה ברמת החיים במשק הישראלי בדור האחרון. עם זאת, לפי ynet, בבנק ישראל מציינים כי בעשור האחרון חלה האטה בקצב הגידול של מספר שנות הלימוד הממוצע ועקב כך ירד היקף הצמיחה שאפשר לייחס לעלייה ברמת ההשכלה ל-0.4% בלבד.
אם מאפייני רכישת ההשכלה בקרב החרדים ייעשו דומים לאלו של האוכלוסייה הכללית, הגידול בממוצע שנות הלימוד בישראל יימשך גם בעתיד
הבנק התאים את הנתונים בנוגע למספר שנות הלימוד של אזרחי ישראל, שמופיעים בסקר כוח האדם של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, לאפקטיביות של הלימודים בשוק העבודה. "גלובס" מדווח, כי בנק ישראל מסביר שבסקר מוצגים לימודים בישיבה כשנות לימוד רגילות, אבל "ממצאים מורים כי לימודים אלה פחות אפקטיביים מבחינת תרומתם הכלכלית להון האנושי בשוק העבודה".
לפי הדו"ח של בנק ישראל, אם מאפייני רכישת ההשכלה בקרב החרדים ייעשו דומים לאלו של האוכלוסייה הכללית, הגידול בממוצע שנות הלימוד בישראל יימשך גם בעתיד ורמת ההשכלה הכוללת במשק תעלה.
בבנק ישראל מציינים כי אם ישראל תשכיל להעלות את מספר שנות הלימוד הרלוונטיות לשוק התעסוקה בקרב החרדים, היא תישאר במקום ה-16 מבין מדינות ה-OECD על פי מדד שמדרג את חברות הארגון בהתאם לממוצע שנות הלימוד באוכלוסייה. אם מספר שנות הלימוד הממוצע לאדם חרדי יישאר ברמתו הנוכחית, תרד ישראל למקום ה-26 עד לשנת 2059.
לידיעה ב"גלובס"
לידיעה ב-ynet