טקס או הליך כירורגי

בית הדין הרבני הגדול חייב אשה למול את בנה

הדיינים קבעו כי הילד צריך לעבור ברית מילה, כפי שביקש אביו, והביעו חשש כי המילה תהפוך לכלי במאבקי גירושין

ברית מילה. צילום: Cheskel Dovid, wikipediaברית מילה (צילום אילוסטרציה). צילום: Cheskel Dovid, wikipedia

בית הדין הרבני הגדול החליט לחייב אשה למול את בנה, למרות התנגדותה. בהחלטה התקדימית דחו הדיינים ערר שהגישה האם על פסיקה של בית הדין הרבני באזור השרון, שהתיר לאב למול את התינוק בפיקוח רופא.

בית הדין האזורי הורה על קיום ברית המילה בתוך שבוע מההחלטה, והטיל קנס של 500 שקלים לכל יום עיכוב שנגרם בגלל התנגדות האם. האשה ערערה על ההחלטה לבית הדין הרבני הגדול, באמצעות עורכת הדין מרסלה וולף.

קובי נחשוני מציין ב-ynet כי אביו ואמו של התינוק מנהלים הליכי גירושים. בדיון בשבוע שעבר טענה באת כוחה של האשה כי ברית המילה אינה טקס דתי אלא הליך כירורגי, ולכן אין לכרוך אותה בסוגיית המשמורת הנידונה בבית הדין. עורכי דינו של הגבר, יצחק גלבוע ונתן צור, טענו בתגובה כי עד היום בתי הדין הרבניים לא עסקו בסוגיית ברית המילה, משום שיש קונצנזוס בנוגע למצווה זו ואיש לא העלה דרישה להימנע ממנה במסגרת תיק גירושין.

"התינוק נולד כשהוא סובל מבעיה רפואית, ולכן לא יכולנו למול אותו אחרי שמונה ימים כמקובל", אמרה האם ל"הארץ". "בחלוף הזמן, התחלתי לקרוא מה בדיוק קורה בהליך ברית המילה והבנתי שאני לא מסוגלת לעשות את זה לבן שלי. הוא מושלם כפי שהוא".

האם: התחלתי לקרוא מה קורה בהליך ברית המילה והבנתי שאני לא מסוגלת לעשות את זה לבן שלי. הוא מושלם כפי שהוא

לדבריה, אבי התינוק היה שותף להחלטתה, אבל מאוחר יותר החלו השניים להתדיין על גירושיהם בבית הדין הרבני, ואז הפתיע האב ודרש לכפות על האם קיום ברית מילה לבנם.

דייני בית הדין הגדול, הרב ציון בוארון‏, הרב מסעוד אלחדד והרב ישראל שחור, תהו כיצד ייתכן שבדיון על הגירושין עצמם מבקשת האשה שלום בית, בעוד שהיא מעכבת את ברית המילה שהאב רוצה לבצע בבנו. לדבריהם, דבר זה "ודאי שירחיק את הבעל מרצונה לשלום בית, וגם יש צד שגם זה יכול להצטרף לסניף לחייבה בגט, כי אין רצונו באשה שמעכבת לו ברית מילה לילדיו, ואינה סומכת על רופאים מומחים".

בהחלטה שבה דחו את הערעור כתבו דייני בית הדין הרבני הגדול: "אם ייפתח פתח ותינתן לאם אפשרות למנוע ברית מילה או להשתמש בהתנגדותה ככלי להשגת הישגים במאבק הגירושין, אנו עלולים למצוא עצמנו בפני פרץ של תיקים כאלו ואז יתווסף ממד אימתני לתהליכי גירושין. יש לעצור מגמה זו מיד, מתוך ראיית טובת הכלל".

לידיעה ב-ynet

לידיעה ב"הארץ"



איך תוכל לפעול?