מאבק על הקו

הצעת חוק של יש עתיד: עיריות יוכלו להחליט על תחבורה ציבורית בשבת בתחומן

סיכויי ההצעה נמוכים, בגלל ההתנגדות בתוך הקואליציה ובסיעות החרדיות

אוטובוס בירושלים. צילום: synnwang, flickrאוטובוס בירושלים (צילום אילוסטרציה). צילום: synnwang, flickr

כל רשות מקומית תהיה מוסמכת לקבוע אם תופעל תחבורה ציבורית בתחומיה גם בימי שבת וחג. כך קובעת טיוטת הצעת חוק שהכינה סיעת יש עתיד בכנסת. לפי הצעת החוק, בשבתות ובחגים לא תופעל תחבורה ציבורית בהיקף מלא. מדובר בהפעלה מצומצמת של קווי אוטובוס, שינועו ברחובות מרכזיים ולא יעברו בשכונות בעלות צביון דתי. הקווים יקשרו בין אזורי מגורים לאזורי בילוי.

שר האוצר, יאיר לפיד, כתב באחרונה בפייסבוק: “אני חושב שצריך תחבורה ציבורית בשבת... זה לא עניין של דת ומדינה אלא עניין סוציאלי פשוט. אין סיבה שסבא שיש לו כסף יוכל לקחת מונית לבקר את הנכדים שלו, וסבא שאין לו כסף לא יוכל, כי אין לו אוטובוס שייקח אותו לבקר את הנכדים שלו". עם זאת, לפיד הבהיר כי ייתכן שיידרש זמן עד שיוגשם יעד זה.

ב"TheMarker" מבהירים כי יש עתיד נדרשת להחליט אם לנסות להפוך את הצעת החוק לממשלתית, ולהסתכן בעימותים

יאיר לפיד כתב בפייסבוק: צריך תחבורה ציבורית בשבת... זה לא עניין של דת ומדינה אלא עניין סוציאלי פשוט

עם הליכוד והבית היהודי ‏(ח”כ איילת שקד מהבית היהודי אמרה כי מפלגתה תתנגד להצעה‏) – או להגיש אותה כהצעה פרטית. אם הסיעות החרדיות שבאופוזיציה יצביעו נגד ההצעה ויצטרפו לסיעות המתנגדות בקואליציה, הסיכויים שההצעה תתקבל נמוכים מאוד.

המאבק על תחבורה ציבורית בשבת מתנהל גם בבית המשפט. באוקטובר אמור בג”ץ להכריע בעתירה שהגישה עיריית הרצליה, הדורשת להפעיל קו יחיד של תחבורה ציבורית בשבת – בין מרכז העיר לפארק הרצליה ולחוף הים. העתירה הוגשה בתקופה שבה ראש העיר היתה יעל גרמן, כיום שרת הבריאות.

לפני כשנה החליטה גם מועצת העיר תל אביב, בעקבות הצעה של תמר זנדברג ‏(כיום ח”כ מטעם מרצ‏), להפעיל תחבורה ציבורית מצומצמת בשבת, אבל מוסדות העירייה לא קידמו את ההחלטה. מלבד המפלגות החרדיות התנגד גם שר התחבורה, ישראל כץ, ליוזמות לקיים תחבורה ציבורית בשבת בהרצליה, בתל אביב ובערים נוספות.

לידיעה ב"TheMarker"



איך תוכל לפעול?