מונופול יקר
חדו"ש: העלאת אגרת הכשרות – מס נוסף על הציבור
האגרות על שירותי דת שונים – קבורה, נישואים, כשרות ועוד – יעלו בעשרות אחוזים
22/08/2013 13:59
תגיות: המשרד לשירותי דת · אגרות · כשרות · קבורה · נישואים · נפתלי בנט · אורי רגב
תעודת כשרות למהדרין במסעדה ברחובות (צילום אילוסטרציה). צילום: zeevveez, flickr
האגרות על שירותי קבורה, טבילה במקוואות, נישואים, כשרות ושירותי דת נוספים יעלו בקרוב בעשרות אחוזים, שר האוצר, יאיר לפיד, נתן למשרד לשירותי דת אישור להעלאת התעריפים. ההתייקרות תיכנס לתוקף בעוד כחודש.
במשרד לשירותי דת הסבירו כי ההתייקרות דרושה בגלל ”עליית מחירים והצמדה למדד ושינויים שונים שחלו מאז עודכן התעריף בשנת 2003".
לפי מסמך פנימי של המשרד לשירותי הדת, שהגיע לידי ”הארץ”, מסעדה קטנה (עד 20 סועדים) תשלם מדי שנה 517 שקל על כשרות במקום 400 כיום. מסעדה גדולה (מעל 51 איש) תשלם 1,356 במקום 1,050 שקל כיום. גם תעריפי הכשרות של מפעלים, בתי מלון, אכסניות נוער, אולמות אירועים ועוד יעלו.
מנכ"ל עמותת חדו"ש, הרב עו"ד אורי רגב, אמר בתגובה: "יש לקוות שהמשרד לא רואה בהעלאת תעריפים פתרון לבזבוזים ולעיוותים שהעסיקו את התקשורת ואת דו"חות מבקר המדינה בעבר. העלאת תעריפי הכשרות ב-25% משמעותה הטלת מס נוסף על הצרכנים, שגם כך משלמים סכומים גבוהים מאוד ולעתים גם כפולים, על כשרות רגילה וכשרות למהדרין. זוהי הוכחה נוספת לכך שצריך לבטל את המונופול של הרבנות על הכשרות ולפתוח שוק חופשי של כשרות. בשוק הזה יוכלו להתחרות הכשרים מכל הזרמים ביהדות, עם תפיסות הלכתיות שונות ומגוונות, ובלבד שיקפידו על גילוי נאות של תנאי הכשרות שלהם. במקום להעסיק משגיחי כשרות
מסעדה קטנה תשלם על כשרות 517 שקל בשנה, במקום 400 כיום
המדינה תתפקד כרגולטור, כמו שהיא עושה בתחומים רבים נוספים. גם בנוגע לנישואים ולמועצות הדתיות, במקום העלאת תעריפים הגיע הזמן לחשוב מחדש אם שיטת המונופול הדתי המנוהל על ידי הממשלה היא הדרך הנכונה לספק לציבור את צרכיו".
המסמך של המשרד לשירותי דת מדבר גם על רפורמה בתשלומים על שירותי קבורה. עד היום גבו חברות קדישא סכומים שונים לפי השימוש בבית ההלוויות, והנהיגו תעריפים שונים על טיפול בגופה, לפי גיל הנפטר (85 שקל לילד עד גיל 10, 190 שקל לנפטר מגיל 11 ומעלה). מעתה ייגבו 300 שקל על כל השירותים לכל נפטר.
ההודעה על העלאת התעריפים נמסרה כחודשיים לאחר שהשר לשירותי דת, נפתלי בנט, וסגנו, אלי בן דהן, הציגו רפורמה בשירותי הדת. בנט אמר אז כי מדובר ב"מהפכה ענקית". "הרעיון בגדול זה להנגיש את שירותי הדת, לגרום להם לייצר קידוש השם, לקרב את עם ישראל ליהדות”, אמר.
בן דהן התייחס השבוע להעלאת התעריפים: "במשך 11 שנה האגרות לא עודכנו. ההגדלה היתה צריכה להיות בסכום גבוה עוד יותר, אולם כדי להתחשב במצב הקשה החלטנו לא להעלות במלוא סכום ההצמדה".
לידיעה ב"הארץ"