עוד קיץ בלי גיוס

הממשלה לבג"ץ: שר הביטחון ידחה גיוסם של אלפי חרדים

הפרקליטות טוענת: גיוס תלמידי הישיבות אינו עולה בקנה אחד עם החוק המיועד להביא לגיוס חרדים. מנכ"ל חדו"ש, הרב רגב: "זאת עוד הוכחה שמדובר בחוק שוויון בנטל ללא שוויון בנטל"

מאהל הפראיירים שהוקם בתל אביב בדרישה לשוויון בנטל 26.01.2012 צילום: גדעון מרקוביץ פלאש 90מאהל הפראיירים שהוקם בתל אביב בינואר 2012, בדרישה לשוויון בנטל. צילום: גדעון מרקוביץ, פלאש 90

הממשלה הודיעה לבג"ץ כי שר הביטחון, משה יעלון, שוקל לדחות את גיוסם של אלפי תלמידי ישיבות שהוצאו להם צווי גיוס לחודשים הקרובים. לפי ההודעה, גיוסם של בני הישיבות יידחה גם אם חוק פרי לא יעבור עד סיום מושב הכנסת ב-5 אוגוסט. תשובת המדינה קובעת כי גיוס תלמידי הישיבות בקיץ הקרוב אינו עולה בקנה אחד עם הצעת החוק של הממשלה, ובכך בעצם מבהירה איזו החלטה מתכוון השר לקבל. כך נאמר בהודעת עדכון שהגישה פרלקיטות המדינה בתשובה לשורת עתירות שהגישו לבג"ץ עמותת חדו"ש לחופש דת ושוויון וארגונים ואישים נוספים.

העתירה של חדו"ש, הפורום לשוויון בנטל, ישראל חופשית וח"כ לשעבר רוני בריזון (שינוי), שהוגשה באמצעות עו"ד גלעד ברנע, מבקשת להפסיק את התקצוב לכ-54 אלף תלמידי ישיבות בעקבות ביטול חוק טל. עתירות שהגישו התנועה לאיכות השלטון ועו"ד יהודה רסלר מבקשות לגייס את תלמידי הישיבות בעקבות ביטול החוק.

את תשובת המדינה לבג"ץ הגישו עורכי הדין דנה בריקסמן, יובל רויטמן ואבישי קראוס מפרקליטות המדינה. הם מדגישים כי בכוונת הממשלה לפעול ככל יכולתה להשלמת הליכי החקיקה של חוק פרי, "עוד טרם יציאת הכנסת לפגרת הקיץ".

אנשי הפרקליטות מציינים כי בעקבות ביטול חוק טל הוצאו אלפי צווי גיוס לשירות סדיר לתלמידי ישיבות ילידי השנתונים 1994 ו-1995, שהראשונים שבהם אמורים להתייצב לשירות ב-18 באוגוסט. "במצב הדברים הנוכחי, לאור הצעות החוק המשנות באופן מהותי את המצב המשפטי החל בעניינם, נשקלת האפשרות לדחות את מועד קריאתם להתייצב לשירות", כתבה הפרקליטות. על פי תשובת המדינה, שר הביטחון יעלון יחליט בעניין רק לאחר שיתברר אם חוק פרי עבר. אם החוק יעבור יתבטלו הצווים מאליהם, שכן חוק פרי מעניק פטור משירות לכל 50 אלף תלמידי הישיבות בגיל 18 עד 28.

עו"ד ברנע: החלטת השר לא תהיה שווה את הנייר שהיא כתובה עליו

מתשובת המדינה גם עולה בבירור באיזו רוח תישקל דחיית הצווים: "לפי ההסדר המוצע בהצעת חוק שירות ביטחון, במהלך ארבע השנים הקרובות אשר יהוו תקופת הסתגלות, מוצע שלא לחייב את תלמידי הישיבות ילידי שנתונים אלה בגיוס. משכך, מדיניות לפיה יגויסו תלמידים אלה בשלב זה אינה עולה בקנה אחד עם הצעת החוק הממשלתית, ואף עלולה לסכל את מאמצי הממשלה להוביל הסדרה של הנושא כמוצע במסגרת חקיקה ראשית".

פרקליטם של העותרים, עו"ד גלעד ברנע, אמר בתגובה ש"דחיית הצווים, אם תקרה, תיעשה בחוסר סמכות ובניגוד מוחלט לפסיקות קודמות של בג"ץ. זו תהיה החלטה שלא שווה את הנייר שתודפס עליה וטוב יעשה השר יעלון אם יימנע מכך".

מנכ"ל חדו"ש, הרב עו"ד אורי רגב, אמר כי "הודעת המדינה ממחישה את נחישות הקואליציה להעביר חוק שוויון בנטל ללא שוויון בנטל. למרבה הצער חוק פרי אינו אלא צעד נוסף בתרגיל ענק בהונאה עצמית. יש לקוות שהכנסת ובית המשפט יעשו בו שינויים דרמטיים, שאם לא כן הוא יהיה בכייה לדורות".

זהרה ברגר-צור מהפורום לשוויון בנטל אמרה בתגובה: "שר הביטחון, שאמור לדאוג לשוויון ולרווחת המשרתים, מתגלה שוב כמי שמועל בתפקידו ונותן ידו פעם אחר פעם לחיזוק האפליה ולהקלות בלתי נסבלות לציבור תלמידי הישיבות".

ח"כ לשעבר רוני בריזון (שינוי) אמר בתגובה: "בוגי יעלון חושב כנראה שהוא שר הביטחון של מצרים. אין לו שום סמכות חוקית לשחרר באופן סיטוני משתמטים משירות צבאי, חרדים או אחרים. אם הוא נואל מספיק כדי לעשות מעשה כזה, יש להניח שהמערכת המשפטית תבוא אתו חשבון על כך".

לידיעה ב-nrg

 לידיעה בוואלה



איך תוכל לפעול?