מרכז המחקר והמידע של הכנסת:
תוכנית הליבה במוסדות הפטור – פחות משעה של לימודים כלליים ביום
הנתון נכלל במסמך שהוכן לקראת הדיון בתיקון לחוק ההסדרים, שיחיל את תוכנית הליבה במוסדות הפטור, שרובם חרדיים. עוד גילוי: רק מפקח אחד אחראי על 80 מוסדות פטור
02/07/2013 13:46
תגיות: תוכנית הליבה · מוסדות הפטור · מרכז המחקר והמידע של הכנסת · משרד החינוך · ועדת החינוך
ילדים בתלמוד תורה בביתר עילית (צילום אילוסטרציה). צילום: נתי שוחט, פלאש 90
תלמידי מוסדות הפטור של החינוך החרדי לומדים רק שש שעות לימודים כלליים בשבוע, כלומר כשעה אחת ביום. כך קובע מסמך חדש שפרסם מרכז המחקר והמידע של הכנסת. המסמך פורסם לקראת הדיון בוועדת החינוך של הכנסת בהחלת תוכנית הליבה על מוסדות הפטור החרדיים, שיחל היום.
על פי המסמך, מתוך שש שעות הלימודים הכלליים, שעה אחת מוקדשת לחינוך גופני ושעה נוספת לשיעור חברה. לפיכך, בפועל מדובר בארבע שעות בלבד של לימודים עיוניים כלליים, פחות משעה ביום.
203 מוסדות שבהם 47,627 תלמידים, רובם המכריע חרדים, מוגדרים מוסדות פטור. למוסדות אלה יש פטור מחוק חינוך חובה ולכן רמת ההתערבות של משרד החינוך בתוכני הלימוד שלהם נמוכה יחסית. היום מתוקצבים מוסדות הפטור בהיקף של 55% ממוסד ממלכתי. בשנת 2012 העביר המשרד 214.5 מיליוני שקלים למוסדות הפטור. על פי התיקון לחוק לימוד חובה, יותנה תקצוב זה ב-11 שעות לימודים כלליים בשבוע. הלימודים האלה יכללו חמש שעות חשבון ושש שעות של עברית ואנגלית. מוסד שלא יעמוד בתנאי זה יקבל רק 30% מהתקציב של החינוך הממלכתי. התיקון שנכלל בחוק ההסדרים נדון היום בוועדת החינוך של הכנסת.
מנכ"ל עמותת חדו"ש, הרב עו"ד אורי רגב, אמר כי המסמך שחיבר מרכז המחקר והמידע של הכנסת חושף שוב את העובדה ש"תוכנית הליבה למוסדות חרדיים היא תוכנית פיקטיבית, שמלמדת בעיקר את מדעי הישראבלוף וההונאה העצמית שאפיינה את הגישה הפוליטית הצינית עד היום".
לדברי רגב, הצעת התיקון לחוק שנדונה היום בוועדת החינוך "אינה מספיקה, אבל היא צעד חשוב קדימה. יש לקוות שוועדת החינוך תאשר אותה בלי שתאפשר כרסום בכמות שעות הליבה או הגדלת התקציב למוסדות שמשתמטים מלימודים כלליים".
מנכ"ל חדו"ש הרב רגב: תוכנית הליבה הקיימת למוסדות חרדיים היא ישראבלוף. התיקון המוצע הוא צעד חשוב קדימה
"צריך לזכור", אמר רגב, "ששילוב לימודי הליבה במוסדות החרדיים הוא אחד הנושאים החשובים ביותר לעתידה של החברה הישראלית ומדינת ישראל בכלל. על כך עמדו לא אחת נגיד בנק ישראל ובכירי הכלכלנים ורבים אחרים". רגב הזכיר שמשרד החינוך כבר התקפל בעבר כשדחה את יישום תוכנית הליבה בישיבות הקטנות (המוסדות החרדיים לבנים בגילאי תיכון). "אסור להיכנע בתחום זה. קיים חשש גדול שמה שלא ייעשה היום, לא ניתן יהיה לעשות בהמשך הקדנציה".
רגב הדגיש גם, ש"בנוסף לעצם התניית התמיכה בהוראת לימודי ליבה חיוני להגביר את הפיקוח, מכיוון שכפי שמוכיח הדו"ח, היקף הפיקוח עד היום היה אף הוא חלק מעצימת העיניים של המערכת הפוליטית לנוכח הסירוב ליישם את תוכנית הליבה".
על פי המסמך של מרכז המחקר והמידע ,לימודי החול במוסדות הפטור כוללים בעיקר חשבון ועברית ואינם כוללים אנגלית. המסמך מצטט את מחקרו של ד"ר אודי שפיגל ממכון ירושלים לחקר ישראל, הקובע כי לימודי החול "נלמדים בדרך כלל במשך שעה עד שעתיים בצהרי היום או לקראת סוף יום הלימודים", כלומר בשעות שבהן הריכוז פוחת. הם "נחשבים למעין הפוגה מלימודי הקודש... אין תוכנית מסודרת ללימודי החול. רק במקרים מועטים יש למורי החול ידע מקצועי ספציפי במקצוע שהם מלמדים".
עוד חושף המסמך כי 2.5 מפקחים בלבד אחראים על 203 מוסדות החינוך המוגדרים מוסדות פטור, כלומר מפקח ל-80 מוסדות בממומצע. זאת, לעומת מפקח ל-25 עד 30 מוסדות בחינוך הממלכתי ומפקח ל-40 מוסדות במוסדות המוכר שאינו רשמי.
לידיעה בחדשות 10
לידיעה ב"כלכליסט"