תוכנית קיצוץ

משרד האוצר: ביטול חוק נהרי יחסוך 100 מיליון שקל

החוק, שהמפלגות החרדיות העבירו ב-2007, מחייב רשויות מקומיות לתקצב מוסדות המשתייכים לחינוך המוכר שאינו רשמי. חדו"ש: להתנות העברת תקציבים בעתיד בלימודי ליבה

השר, משולם נהרי, מש''ס 23.07.08. צילום: נתי שוחט, פלאש 90השר לשעבר משולם נהרי מש''ס, שעל שמו קרוי החוק למימון מוסדות החינוך המוכר שאינו רשמי. צילום: נתי שוחט, פלאש 90

ביטול חוק נהרי יחסוך לרשויות המקומיות כמאה מיליון שקלים. כך העריך סגן הממונה על התקציבים באוצר, משה בר סימן טוב, בישיבת ועדת החינוך שדנה בביטול החוק במסגרת חוק ההסדרים. יו"ר הוועדה, ח"כ עמרם מצנע, ציין שבישיבה השתתפו מספר שיא של חברי כנסת (14). רובם היו חרדים וערבים, נציגי שני המגזרים שבהם מוסדות מוכרים שאינם רשמיים רבים שייפגעו מביטול החוק. הדיון בנושא יימשך בשבוע הבא.

מצנע, מסיעת התנועה, ציין שגם היום המדינה מתקצבת ילדים שונים בצורה שונה. "בצדק המדינה צריכה לקדם ולתת יתרונות לחינוך הממלכתי", אמר. ח"כ משולם נהרי מש"ס, שהחוק קרוי על שמו, אמר: "אני לא מאמין שמישהו יהין להרים את ידו ולהביא לכך ש-200 אלף תלמידים לא יקבלו שירותים בסיסיים". ח"כ רות קלדרון מיש עתיד אמרה ש"צריך להגיע למצב שבו תהיה מערכת חינוך חרדית ממלכתית מעולה". ב"TheMarker" נכתב כי הדיון בוועדת החינוך היה במסגרת הכנת סעיפים בחוק ההסדרים לקריאה שנייה ושלישית.

בעמותת חדו"ש בירכו על הרפורמה החשובה, אבל דרשו לקבוע גם שמוסדות שלא ילמדו מקצועות ליבה לא יוכלו לקבל כלל תקציב מרשויות מקומיות. מרכז השלטון המקומי הביע תמיכה בביטול החוק. המימון לבתי ספר יסודיים ממלכתיים מגיע משני מקורות ציבוריים. הממשלה מממנת את משכורות המורים והיבטים נוספים, בהיקף של 87% בממוצע. הרשויות המקומיות מממנות סעיפי מינהלה כמו שכר שרתים ומזכירות, חשמל ומים, שכר דירה, ציוד מתכלה ועוד, שמשלימים למאה אחוז. בעבר היו רשויות שהעניקו מימון גם למוסדות פרטיים המוגדרים מוכר שאינו רשמי, שבמגזר היהודי הם ברובם מוסדות חרדיים, והיו

ח"כ רות קלדרון: צריך להגיע למצב שבו תהיה מערכת חינוך חרדית ממלכתית מעולה

רשויות שלא. ההחלטה אם לעשות זאת הושפעה רבות משיקולים קואליציוניים.

חוק נהרי הוא תיקון לחוק חינוך ממלכתי שעבר ב-2007, בימי ממשלת קדימה. הוא מחייב רשויות מקומיות לתקצב את מוסדות המוכר שאינו רשמי בהיקף של 75% מהמימון שמקבלים מהן מוסדות ממלכתיים. החוק גם מאפשר לרשויות להגדיל את היקף המימון עד למאה אחוז. ראשי רשויות רבים התנגדו לחוק נהרי בחריפות. החוק הפך בעיני רבים לסמל של החקיקה התקציבית החרדית. ביטול החוק ישיב על כנו את המצב שבו מימון מוסדות חינוך פרטיים על ידי הרשויות יהיה רשות ולא חובה. ברשויות שיבחרו לבטל את המימון, הדבר ייושם בהדרגה.

מנכ"ל עמותת חדו"ש לחופש דת ושוויון, הרב עו"ד אורי רגב, בירך על הכוונה לבטל את חוק נהרי, שלדבריו "היה ביטוי לסחטנות התקציבית של המפלגות החרדיות. אין ספק שזה יהיה אחד המהלכים החשובים של הקואליציה מאז החלה לכהן, אשר יחזיר לחיים את ההבחנה החשובה בין חינוך ציבורי / ממלכתי לבין חינוך פרטי / כיתתי".

עם זאת, רגב דרש להחיל בעתיד גם על המימון מהרשויות המקומיות את חובת תוכנית הליבה. הממשלה החליטה לחייב בשנה הבאה את כל מוסדות המוכר שאינו רשמי בלימודי בסיס בתחומי החשבון, האנגלית ושפה זרה ראשונה. רגב דרש לקבוע שמוסד שלא יעמוד בתנאי זה לא יוכל לקבל מימון לא רק ממשרד החינוך, אלא גם מהרשויות המקומיות.

לידיעה ב"TheMarker"



איך תוכל לפעול?