תרומה גורפת

גרמן מציעה: כולם ייחשבו תורמי איברים, אלא אם כן יסרבו

ההצעה של שרת הבריאות מיועדת להביא להגדלת מספרם של תורמי האיברים בישראל

סגן שר הבריאות היוצא יעקב ליצמן מיהדות התורה מעביר את המשרד לשרת הבריאות החדשה יעל גרמן מיש עתיד 19/03/2013 צילום: פלאש 90שרת הבריאות, יעל גרמן, בטקס חילופי תפקידים במשרד עם סגן שר הבריאות היוצא, יעקב ליצמן מיהדות התורה. צילום: פלאש 90

שרת הבריאות, יעל גרמן, מציעה שינוי משמעותי בכל הנוגע לתרומת איברים. לפי הצעתה, כל אדם בישראל ייחשב תורם איברים, במקרה שימות מוות מוחי – אלא אם כן יחתום על סירוב.

על פי התוכנית שמציעה גרמן, ישראל תאמץ מודל המקובל במדינות אחרות, שלפיו כל אדם שיחדש את רישיון הנהיגה שלו יהפוך אוטומטית לתורם איברים, אלא אם כן יביע התנגדות לכך, למשל באמצעות חיוג של מספר טלפון כלשהו או מילוי טופס.

ב"ישראל היום" מציינים כי נבדקות אפשרויות נוספות להגדלת מספר התורמים בישראל, כמו מתן הטבות בשירותי הבריאות לחתומים על כרטיס אדי (כרטיס הסכמה לתרומת איברים).

לפי נתונים הנאספים במרכז הלאומי להשתלות במשרד הבריאות, רק במחצית ממקרי המוות המוחי מסכימות משפחות המתים לתרומת איברים. במשך השנים עלו יוזמות שונות להגדלת מספר התורמים, אבל המצב בתחום זה לא השתפר, בין השאר

רק במחצית ממקרי המוות המוחי מסכימות המשפחות לתרומת איברים

בגלל הליכי חקיקה ממושכים.

משרד הבריאות מתכוון לאפשר השתלת איברים גם מתורמים שלבם הפסיק לפעום, ולא רק מתורמים שמתו מוות מוחי, כדי להגדיל את מספר התרומות בישראל.

גרמן גם מבקשת לאפשר לזוגות חד־מיניים לעבור הליך פונדקאות זהה לזה שעוברים זוגות סטרייטים - כלומר פונדקאות בתשלום בישראל כיום פונים זוגות חד-מיניים למסלול של פונדקאות בחו"ל, מכיוון שאינם רשאים לעשות זאת בישראל.

המהלך שגרמן מבקשת לקדם שונה מהפתרון שהציעה ועדת מור יוסף, שהמליצה לפני כשנה על סדרה של צעדים בתחום הפריון. הוועדה המליצה לאשר פונדקאות לזוגות חד־מיניים במסלול נפרד – שבו ייעזרו בפונדקאית ללא תשלום.

לידיעה ב"ישראל היום"



איך תוכל לפעול?