ניצחון השכל הישר

בית המשפט: בג"ץ לא אסר על תפילת נשות הכותל

מנכ"ל חדו"ש: יש לקוות שהפרקליטות והמשטרה יפנימו סוף-סוף את המסר כי ישראל אינה מדינת הלכה

 יו''ר המרכז לפלורליזם יהודי ענת הופמן נעצרת במהלך תפילת נשות הכותל. 17.10.2012. צילום מיכל פטאל יו''ר המרכז לפלורליזם יהודי, ענת הופמן, נעצרת בעת תפילה של נשות הכותל. צילום: מיכל פטאל

בית המשפט המחוזי בירושלים קבע כי בג"ץ כלל לא אסר על נשות הכותל להתפלל ברחבת הכותל המערבי. השופט משה סובל כתב ביום חמישי שעבר, כי בג"ץ התנה את איסור התפילה בהכשרת מתחם קשת רובינזון כאתר חלופי לפולחן הדתי, אך מעולם לא נקבע כי המתחם אכן הותאם לתפילה ציבורית, כנדרש. השופט סובל החליט לדחות ערעור של המשטרה על ההחלטה לשחרר ממעצר חמש מתפללות שעוכבו לפני כשבועיים, לאחר שהתעטפו בטליתות ברחבת הכותל.

עמותת חדו"ש מברכת על הניצחון המשפטי החשוב, "שהוא ניצחון לא רק של נשות הכותל אלא של כל שוחרי חופש הדת ושלטון החוק". מנכ"ל חדו"ש, הרב עו"ד אורי רגב, אמר בתגובה, "פסק הדין מבהיר בעליל כי הסכנה לשלום הציבור היא בהתנהגות המדינה ולא בהתנהגות נשות הכותל. יש לקוות שהפרקליטות והמשטרה יפנימו סוף-סוף את המסר כי ישראל אינה מדינת הלכה, והכותל לא שוחרר ב-1967 כדי שייכבש על ידי קיצונים חרדים ב-2013".

רגב אמר עוד: "פסק הדין צריך לגרום למשטרה ולפרקליטות לעשות חשבון נפש, להפסיק את הטרדת נשות הכותל ובמקום זאת לדאוג שתימנע האלימות נגדן. העובדה שעד היום, למרות המעצרים, העיכובים וצווי ההרחקה לא הוגש כתב אישום נגד אף אחת מנשות הכותל מלמדת שמישהו בפרקליטות מבין את הגיחוך והפסול שבהגשת כתבי אישום. בנסיבות אלה קשה שלא הסיק שעמדת המדינה והמשטרה עד היום נועדו בראש וראשונה להטריד ולאיים על נשות הכותל, ולא למימוש סמכותם החוקית". ב

תפילת ראש חודש אייר, לפני כשבועיים, עצרה המשטרה חמש מנשות הכותל שהתעטפו בטליתות. קובי נחשוני מדווח ב-ynet,

מדובר בהחלטה מהפכנית, המאפשרת ביטוי ליותר מצורת תפילה אחת וכוללת תקדימים שישנו סדרי עולם

כי כמה שעות לאחר מכן קבעה שופטת בית משפט השלום שרון לארי בבלי, כי "לא התקיים כל יסוד למעצרן של המשיבות".

השופט סובל התייחס גם לטענת המשטרה כאילו קיימת עילה למעצר נשות הכותל בגין עבירה על תקנות המקומות הקדושים, שבאה לביטוי ב"עריכת טקס דתי שלא על פי מנהג המקום, הפוגע ברגשות ציבור המתפללים". הוא כתב כי אין הכרח לפרש כי דווקא המנהג האורתודוקסי הוא השולט באתר.

בעקבות פסק הדין אמרה יושבת ראש נשות הכותל, ענת הופמן, "זהו יום חג, יום של שחרור הכותל מחדש, שחרור המביא איתו בשורות של שוויון, פלורליזם ורב-גוניות. מדובר בהחלטה מהפכנית, המאפשרת ביטוי ליותר מצורת תפילה אחת וכוללת תקדימים שישנו סדרי עולם".

עו"ד עינת הורביץ, שייצגה את נשות הכותל, אמרה, "בית המשפט פוסל למעשה את מדיניות העיכובים והמעצרים של המשטרה. יש לקוות שכעת תתעשת הממשלה ותקבע מדיניות סובלנית שתגשים את זכות נשות הכותל לחופש דת".

מנכ"ל התנועה הרפורמית, הרב גלעד קריב, אמר כי "החלטת בית המשפט מוכיחה שהמאבק לשוויון ברחבת הכותל אינו פרובוקציה, ובוודאי אין בו שמץ של הפרת חוק וזלזול בהחלטות בג"ץ. זוהי החלטה אמיצה וחשובה, המבהירה כי רב הכותל ושותפיו אינם יכולים לעשות בכותל כבשלהם, תוך ניצול כוחה של המשטרה".

מנכ"ל התנועה המסורתית, עו"ד יזהר הס, אמר: ״החלטת בית המשפט היא ניצחון לשכל הישר וכדור מעורר למשטרת ישראל, שהפכה במשך השנים לכלי משחק בידי רב הכותל".

לידיעה ב-ynet



איך תוכל לפעול?