אתחלתא דגאולה

רבנים חרדים הביעו תמיכה במדינה בשנותיה הראשונות

שאול שיף מביא התייחסויות חיוביות של רבנים ואדמו"רים למדינה: ראשי הרבנות בירושלים כתבו בהחלטה רשמית, "ברוך שהחיינו וקיימנו והגיענו לזמן הזה". האדמו"ר ממודז'יץ כתב בתש"ח: "ראינו ורואים כאן, ממש, מעשי נסים גלויים"

חרדי הולך ליד כתובת אור של מגן דוד שהוקרנה על חומות העיר העתיקה בירושלים, 28.04.2011. צילום: מרים אלסטר, פלאש 90חרדי הולך ליד כתובת אור של מגן דוד המוקרנת על חומות העיר העתיקה בירושלים (צילום אילוסטרציה). צילום: מרים אלסטר, פלאש 90

בניגוד לדימוי הרווח, בכירי הרבנים החרדים בשנותיה הראשונות של מדינת ישראל לא היו עוינים למדינה החדשה ולא התעלמו ממנה. לקראת יום העצמאות אסף שאול שיף, שבעבר פרסם את המדור "בסוד שיח" בעיתון "הצופה", מקבץ התייחסויות של ראשי אגודת ישראל והציבור החרדי למדינה מאותן שנים. שיף ממשיך לפרסם את מדורו באינטרנט.

אריה יואלי מביא באתר "סרוגים" דוגמאות להתייחסויות אלה. למשל, בישיבה שנערכה בביתו של הרב צבי פסח פרנק, רב העיר ירושלים אז, ובה השתתפו חברי הרבנות הראשית לא"י, חברי בית הדין הגדול, מורים וראשי ישיבות הוחלט פה אחד: "להביע ממעמקי הלב בשמנו ובשם רבני ותושבי ירושלים את ברכתנו החמה והנאמנה, ושמחתנו העמוקה לקראת היום שבו זכינו בעזר צור ישראל וגואלו, להנחת היסוד בראשית צמיחת הגאולה לכוננות ממשלת ישראל למקומה. ברוך שהחיינו וקיימנו והגיענו לזמן הזה. לאחר אלפי שנות גלות וחורבן".

האדמו"ר ממודז'יץ, רבי שמואל אליהו טאוב, כתב בשנת תש"ח לאחד ממקורביו: "ראינו ורואים כאן, ממש, מעשי נסים גלויים, מאת ה'. לעיני הכל… ודווקא דורנו השפול הזה, זכה לימים גדולים כאלה לאתחלתא דגאולה ממשית…"

"המבשר" קרא בניסן תש"ט לתושבי ירושלים להכין דגל בהתאם להנחיות הממשלה

ביטאון אגודת ישראל, "המבשר", קרא בכ"ב בניסן תש"ט לתושבי ירושלים להכין דגל בהתאם להנחיות הממשלה. שבועיים לאחר מכן, בה' באייר – יום העצמאות הראשון – פרסם "המבשר" כרוז זו הלשון: "יום העצמאות הוא יום זיכרון לחסדי הבורא, יום הודיה על מתנת החינם, על הנסים והחסדים הגדולים שעשה הקב"ה ברוב אהבתו לעמו".

בחוצות בני ברק נתלו מודעות על קיום מצעד בליל החג, בהשתתפות חיילי צה"ל ובחסות נשיא המועצה המקומית, רבי יצחק גרשטנקורן. במודעות נכתב כי על כל תושב מוטלת החובה "להניף דגל לאומי על ביתו... כל התושבים מוזמנים בזה להשתתף במצעד הנ"ל ולחוג את יום העצמאות ברוב פאר בהתאם להוראות".

שיף גם מצטט עדות מפי הרב אריה בינה ז"ל, שהיה ראש ישיבת "נתיב מאיר", שלדבריו הרב יוסף כהנמן, ראש ישיבת פוניבז' בבני ברק, "לא פעם אמר בציבור, ברבים, שאנו חיים בזמן של אתחלתא דגאולה. בישיבת פוניבז' ידוע שהיתה מחלוקת – הרב מפוניבז' היה תולה דגל ביום העצמאות, והיו כאלה שהורידו לו את הדגל". עד היום תולים את דגל ישראל בישיבת פוניבז' ביום העצמאות.

למאמר באתר "סרוגים"



איך תוכל לפעול?