ניסיון פסול לקבוע עובדות

העותרים בבג"ץ ההקצבות לישיבות ליועץ המשפטי: אם תאפשר המשך ההקצבות תחול עליך אחריות אישית

למרות הצו על תנאי של בג"ץ, מנסה משרד החינוך להאריך את תוקף הקריטריונים הלא חוקיים שמאפשרים העברת הקצבות לישיבות לאחר ביטול חוק טל

כולל חרדי בקראוון במודיעין עילית 19.10.09. צילום: נתי שוחט, מודיעין עיליתכולל במודיעין עילית (צילום אילוסטרציה). צילום: נתי שוחט, פלאש 90

העותרים בבג"ץ ההקצבות לישיבות מתריעים בפני היועץ המשפטי לממשלה, עורך הדין יהודה וינשטיין, כי אם יאפשר את המשך ההקצבות בניגוד לחוק יישא באחריות אישית. במכתב לווינשטיין דורש ממנו פרקליט העותרים, עו"ד גלעד ברנע, "כי תפעל בנמרצות ובנחרצות המתחייבות במסגרת סמכויותיך ותימנע הניסיון לתיקון המבחנים כאמור". ברנע כותב כי הניסיון להאריך את תוקף הקריטריונים לאחר הוצאת צו על תנאי על ידי בג"ץ הוא "ניסיון פסול ואסור לקבוע עובדות בשטח".

המכתב נשלח בתגובה למודעה שפרסם משרד החינוך בשבוע שעבר ובה הצעה להארכת תוקף הקריטריונים הבלתי חוקיים שמאפשרים להעביר הקצבות לתלמידי ישיבות למרות ביטול חוק טל. המודעה פורסמה למרות העתירה לבג"ץ נגד הקריטריונים, שהגישו עמותת חדו"ש לחופש דת ושוויון, ישראל חופשית, הפורום לשוויון בנטל וח"כ לשעבר רוני בריזון (שינוי), באמצעות עו"ד ברנע.

כמו בספטמבר, כשאושרו הקריטריונים החדשים לראשונה, מדובר במחטף. המשרד הקציב רק ימים ספורים להגשת התנגדויות, כדי שיוכל להעביר כבר השבוע את תקציב מרס לישיבות ולהמשיך בהקצבות עד לאחר השגת הסכם קואליציוני.

הקריטריונים הקודמים להקצבות לישיבות התירו להעביר כספים רק למי שיש לו פטור מלא משירות צבאי או דחיית שירות על פי חוק טל. בעקבות ביטול חוק טל פנו העותרים ליועץ המשפטי לממשלה עו"ד ויינשטיין, לשר האוצר יובל שטייניץ ולשר החינוך גדעון סער, בדרישה לעצור את ההקצבות ל-54 אלף תלמידי ישיבות ואברכים (מתוך כ-110 אלף בסך הכל), מכיוון שאיבדו את מעמד דחיית השירות. סמנכ"ל חדו"ש, שחר אילן, מעריך את היקף ההקצבות לתלמידים אלה ב-30 מיליון שקל בחודש.

הרב אורי רגב: תפקיד היועץ המשפטי לשמור על קופת המדינה מפני המבקשים לסחוט אותה

כדי לעקוף את העתירה העביר משרד החינוך בספטמבר קריטריונים חדשים, שלפיהם יכולים לקבל הקצבות גם מי שקיבלו דחיית שירות בעבר. תוקף הקריטריונים היה לחצי שנה והסתיים בשבוע שעבר. באמצעות הקריטריונים החדשים אפשרה הממשלה את המשך ההקצבות לישיבות כרגיל.

בעקבות העברת הקריטריונים החדשים הוגשה עתירה מתוקנת, שטענה שהם אינם חוקיים מכיוון שהם מתירים להעביר כספים למי שאמור להתגייס ולא ללמוד בישיבה. בג"ץ הוציא לפני כחודש צו על תנאי, המורה לממשלה לנמק מדוע לא ייפסקו ההקצבות. למרות זאת מתכוון משרד החינוך להאריך את תוקף הקריטריונים.

מנכ"ל חדו"ש, הרב עו"ד אורי רגב, אמר בתגובה: "תפקידו של היועץ המשפטי לממשלה הוא לשמור על קופת המדינה מפני המבקשים לסחוט אותה שלא כדין, ולא לסמן להם את הדרך. לא רק שהמדינה מפרה חוק כבר חצי שנה כשאינה מגייסת את בחורי הישיבות,, היא גם מממנת את הישיבות המשמשות להם כמקלטי עריקים, והיועץ המשפטי לממשלה מכשיר את השרץ למהדרין".

זהרה ברגר-צור מהפורום לשוויון בנטל אמרה: "אנחנו דורשים בשם המשרתים הנושאים בנטל השירות ובנטל הכלכלי להפסיק את הפקרות ההקצבות הבלתי חוקיות לאלתר. בכל פעם אנחנו נדהמים מחדש מהנחישות של שר החינוך לאפשר עוד מחטף שיאפשר לו לתגמל כספית את הציבור שאינו נושא בנטל. שיתוף הפעולה מצדו של היועץ המשפטי, שמאפשר קיומם של צעדים בלתי חוקיים אלו, מעורר שאלות קשות".



איך תוכל לפעול?