שוד ההקצבות לישיבות נמשך
משרד החינוך מנסה להאריך תוקף הקריטריונים שמאפשרים מתן הקצבות לישיבות למרות ביטול חוק טל
למרות הצו על תנאי של בג"ץ, המשרד פרסם במחטף רצוף ליקויים מודעה על הכוונה להאריך את תוקף הקריטריונים כבר בשבוע הבא. פרקליט העותרים, עו"ד גלעד ברנע: "סער לא הפנים את משמעות שלטון החוק"
25/02/2013 17:41
תגיות: משרד החינוך · הקצבות לישיבות · חוק טל · בג"ץ · אורי רגב · חדו"ש
מסדרונות של ישיבה בירושלים (צילום אילוסטרציה). צילום: נתי שוחט, פלאש 90
בעיצומו של המשא ומתן הקואליציוני, פרסם משרד החינוך הצעה להארכת תוקף הקריטריונים הבלתי חוקיים, שמאפשרים להעביר הקצבות לתלמידי ישיבות למרות ביטול חוק טל. ההצעה פורסמה היום, למרות העתירה לבג"ץ נגד הקריטריונים, שהגישו עמותת חדו"ש לחופש דת ושוויון, ישראל חופשית, הפורום לשוויון בנטל וח"כ לשעבר רוני בריזון (שינוי), באמצעות פרקליטם עו"ד גלעד ברנע.
כמו בספטמבר, כשאושרו הקריטריונים החדשים לראשונה, בכוונת משרד החינוך לאשר את ההארכה במחטף כבר בתחילת השבוע הבא, תוך הקצבת זמן מינימלי בלבד להגשת התנגדויות. זאת, כדי שיוכל להעביר כבר בשבוע הבא את תקציב מרס לישיבות ולהמשיך בהקצבות עד לאחר השגת הסכם קואליציוני. כמו בספטמבר, הקישור שפורסם לנוסח הקריטריונים אינו עובד והנוסח אינו מופיע באתר המשרד.
העותרים הודיעו שיפנו ליועץ המשפטי לממשלה בדרישה שימנע את הארכת תוקף ההקצבות. הקריטריונים הקודמים להקצבות לישיבות התירו להעביר כספים רק למי שיש לו פטור מלא משירות צבאי או דחיית שירות על פי חוק טל. בעקבות ביטול חוק טל, פנו העותרים ליועץ המשפטי לממשלה עו"ד יהודה ויינשטיין, לשר האוצר יובל שטייניץ ולשר החינוך גדעון סער, בדרישה לעצור את ההקצבות ל-54 אלף תלמידי ישיבות ואברכים (מתוך כ-110 אלף בסך הכל).
העותרים דורשים לעצור את ההקצבות, מכיוון שתלמידי הישיבות איבדו את מעמד דחיית השירות. סמנכ"ל חדו"ש, שחר אילן, מעריך את היקף ההקצבות לתלמידים אלה ב-30 מיליון שקל בחודש.
על פי הקריטריונים החדשים, שאושרו בספטמבר לחצי שנה ושתוקפם יפוג בסוף השבוע, יכולים לקבל הקצבות גם מי שקיבלו דחיית שירות בעבר. בכך מאפשרת הממשלה את המשך ההקצבות לישיבות כרגיל, למרות ביטול חוק טל. בעקבות העברת הקריטריונים החדשים, הוגשה עתירה מתוקנת שטענה שהם אינם חוקיים מכיוון שהם מתירים להעביר כספים למי שאמור
מנכ"ל חדו"ש, הרב אורי רגב: נפעל לסיכול הכשרת שרץ ההקצבות
להתגייס ולא ללמוד בישיבה.
בג"ץ הוציא לפני כחודש צו על תנאי המורה לממשלה לנמק מדוע לא ייפסקו ההקצבות. למרות זאת מתכוון משרד החינוך להאריך את תוקף הקריטריונים. פרקליטם של העותרים, עו"ד גלעד ברנע, ציין בתגובה ש"העובדה שבג"ץ הוציא צו על תנאי מלמדת שהחוקיות של התבחינים מוטלת בספק לכל הפחות. העובדה ששר החינוך, גדעון סער, מוכן עדיין לפעול כעושה דברן של המפלגות החרדיות, מעידה שלא הפנים באמת את משמעות שלטון החוק".
מנכ"ל חדו"ש, הרב עו"ד אורי רגב, אמר בתגובה: "אפילו בימיה האחרונים הממשלה אינה משתחררת מההרגל המגונה, לרצות את המפלגות החרדיות בכל מחיר, כולל העברת תקציבים לתלמידי ישיבות שאמורים לשרת בצבא. זאת, גם לאחר האמירה הברורה של הבוחר בעד שוויון בנטל וממשלה אזרחית. יש לקוות", אמר רגב, "שבג"ץ יעצור את שרץ ההקצבות. המחטף השערורייתי והבלתי תקין אינו מוסיף כבוד למשרד החינוך".
זהרה ברגר-צור מהפורום לשוויון בנטל אמרה: "נראה ששר החינוך לא השכיל להפנים את תוצאות הבחירות האחרונות. גם בשלהי הקדנציה שלו הוא מתעלם באופן בוטה ומזלזל ברצון הציבור בשוויון בנטל ובהפסקת העברת הכספים החד-צדדית והלא מוסרית לישיבות".
ח"כ לשעבר רוני בריזון (שינוי) אמר: "הממשלה מנצלת את אווירת 'מסיבת הסיום' והיא מפירה חוק, גוזלת את הציבור, משחדת את החרדים ומעודדת השתמטות. מאז שבוטל חוק טל, ממשלת ישראל נותנת לחרדים מתנה בלתי-חוקית של מאה מיליון שקלים מדי שלושה חודשים ואם בג"ץ לא יעצור זאת, הזרמת הכספים תימשך".
מנכ"ל ישראל חופשית, מיקי גיצין, אמר בתגובה, ש"בסופו של דבר לא משנה מה קובע בג"ץ או החוק הישראלי. הדבר היחיד שנשאר יציב במציאות הפוליטית בישראל הוא התקציבים המועברים לישיבות. משרד החינוך נוהג כגנב בלילה ומעביר את המענקים בהיחבא, תוך שהוא מצפצף על הצו של בג"ץ".
לידיעה ב-News1
לידיעה במגפון
לידיעה בוואלה
לידיעה ב"כלכליסט"