ירושה לא שוויונית
ביישובים חרדיים קיבלו פי 3.5 מהעזבונות שבידי המדינה
לפי בדיקה של ynet, עמותות הרשומות בבני ברק, אלעד ויישובים חרדיים אחרים נהנות מכספי העזבונות של נפטרים עריריים הרבה יותר מעמותות ביישובים חילוניים
20/02/2013 09:36
תגיות: ועדת העזבונות · משרד המשפטים · בני ברק · אלעד · קרית ספר · חדו"ש · אורי רגב
קופות צדקה ברחוב בבני ברק (צילום אילוסטרציה). צילום:
Whistling in the Dark, flickr
לקופת המדינה נכנסים בכל שנה כ-100 מיליון שקל כספי עזבונות. המדובר בעזבונות של נפטרים עריריים או של אנשים שהורו בצוואתם להוריש את כספים לרווחה, לרשויות מקומיות וכדומה. כספים שאין הוראה ברורה למי להקצותם מועברים לוועדת העזבונות במשרד המשפטים, וזו מחליטה לאן לנתב אותם.
מבדיקה של ynet עולה כי הקצאת כספי העזבונות לעמותות הרשומות ביישובים חרדיים כמו בני ברק, קרית ספר ואלעד היתה פי שלושה וחצי מהממוצע הארצי.
מנכ"ל עמותת חדו"ש, הרב עו"ד אורי רגב, אמר: "כספי העזבונות הפכו בשנים האחרונות לעוד קופה להזרמת כספים למוסדות חרדיים ולמטרות דת, תוך קיפוח של אוכלוסיות אחרות, יהודיות ולא-יהודיות. למרות הביקורת הציבורית שנמתחה בעבר, מחלקי כספי העזבונות ממשיכים לנקוט מדיניות בלתי שוויונית, המבטאת את ההשפעה הגדולה וחסרת הפרופורציות של המפלגות החרדיות בקואליציות האחרונות. לאן שלא תסתכל בתקציב המדינה, תגלה עוד ועוד קופות שמזינות ישיבות ואברכים ופוגעות באינטרס הלאומי לעודד את יציאתם לעבודה.
"הבוחר העביר לפני שלושה שבועות מסר חד משמעי, שהוא מאס במצב הזה ורוצה ממשלה אזרחית שתבצע מהפכה אזרחית. הוא גם יצר הזדמנות היסטורית להקמת ממשלה כזו. אסור לבנימין נתניהו וליאיר לפיד להתכחש לרצונו של הבוחר. אם תוקם ממשלה אזרחית, יכול להיות שגם בעיית העזבונות תיפתר סוף סוף, וכל מגזרי האוכלוסייה יזכו ליהנות בשווה מכספי העזבונות".
ב-2012 קיבלו 62 עמותות הרשומות בבני ברק, שכמעט כולן חרדיות, 3.791 מיליון שקל מוועדת העזבונות, שהם כ-23 שקל בממוצע לנפש. באלעד קיבלו 13 עמותות 795 אלף שקל, כ-20 שקל לנפש. בקרית ספר קיבלו 24 עמותות 970 אלף שקל,
מנכ"ל חדו"ש: אם תוקם ממשלה אזרחית, יכול להיות שגם בעיית העזבונות תיפתר סוף סוף
שהם 19 שקל לתושב. לשם השוואה, עמותות ב-15 יישובים ומועצות אזוריות במחוז הצפון קיבלו 678 אלף שקל – 3 שקלים לתושב.
ב-ynet מציינים כי הבדיקה מתייחסת ליישוב שבו רשומות העמותות, אבל רישום הכתובת של העמותה אינו מעיד בהכרח על צביונם של הנהנים ממנה. בעוד שביישובים בעלי צביון דתי יש רוב מוחלט של עמותות דתיות שקיבלו תמיכה, גם ביישובים חילוניים יש עמותות עם צביון דתי או חרדי שנהנו מתמיכות.
עמותת י.ש.י ע"ש רבי שמעון בר יוחאי באשדוד, לדוגמה, קיבלה בשנת 2012 סכום של 100 אלף שקל. סכומים דומים קיבלו עמותות דתיות אחרות מאשדוד, כמו עמותת חזון מאיר ובית ישראל ועמותת ישיבת גרודנא-שער התורה.
מקורות בוועדה אמרו ל-ynet: "הוועדה, אשר כל חבריה, למעט אחת, הם תושבי המרכז, איננה עושה דבר על מנת ליצור חלוקה שוויונית בין אזורי הארץ השונים. כך לצפון הארץ, לגליל ולעמקים לקיבוצים ולמושבים, כמעט שלא מגיעים משאבים".
בראש ועדת העזבונות עומדת תחיה שפירא, שופטת בית המשפט המחוזי בתל אביב בדימוס ובתו של הרב הראשי לישראל לשעבר, שלמה גורן. יוסף שפר, שהיה מנהל ועדת העזבונות עד לפני חודשים מעטים, אמר שכדי לסייע לעמותות המקופחות בכוונתו לקיים ביולי כנס שיתמקד בוועדה.
ממשרד המשפטים נמסר בשם ועדת העזבונות: "ועדת העזבונות סיימה את שלב קבלת ההחלטות בבקשות לשנת 2013 זה מכבר, על פי לוח הזמנים כנדרש. אולם, בשל סיבות טכניות ומינהליות, לרבות כניסתו לתוקף של נוהל עבודה מתוקן, חלו עיכובים בטיפול המינהלי בבקשות ובקבלת אישורי הממונה על העזבונות".
לכתבה ב-ynet