בול הדרה
השירות הבולאי לא מפרסם בול של נשים במכנסיים קצרים
חברת קיבוץ מעגן מיכאל שלחה לשירות הבולאי תמונות של נשים שעבדו בתש"ח במפעל לייצור תחמושת. בשירות מסרבים להשתמש בתמונה, מפני שנראות בה רגליים חשופות של נשים
14/02/2013 10:07
תגיות: השירות הבולאי · הדרת נשים · יהודית איילון · מכון איילון
שחזור של ייצור תחמושת במוזיאון שבמכון איילון. צילום:
Goldy L, wikipedia
השירות הבולאי פנה לפני שבועות מעטים ליהודית איילון, ממייסדות קיבוץ מעגן מיכאל, וביקש לבדוק אם יש לה תמונות ממכון איילון, שבו עבדה בצעירותה. אנשי השירות הבולאי הסבירו כי הם זקוקים לתמונות מכיוון שבכוונתם להנפיק בול לכבוד 100 שנים לתעשיות בישראל.
יחד עם שאול גולדברג, האחראי על הארכיון של מעגן מיכאל, אספה איילון תמונות מתעשיית התחמושת שבה עבדה בתש"ח. בתמונות נראות נשים צעירות שעבדו במפעל לייצור כדורים ובמכבסה שהיתה מעליו. התמונות נשלחו לשירות הבולאי, אבל תגובת השירות הבהירה כי הן לא יתנוססו על בול. "אולי יש באפשרותכם למצוא תמונות עם פחות רגליים חשופות של בחורות", כתבו לה עובדי השירות הבולאי.
במאמר קצר שפרסמה בעלון הקיבוץ תיארה איילון את תגובתה לשירות הבולאי. "המלים העיקריות היו 'הדרת נשים'
מנהל השירות הבולאי: אנו מקפידים כי הנושאים, האיורים והתמונות לא יפגעו ברגשות אוכלוסייה זו או אחרת
ו'כפייה דתית' – ויותר לא שמענו מהם דבר", כתבה.
בכתבה ב"הארץ" נאמר כי מכון איילון היה מפעל סודי שבו ייצרו תחמושת להגנה. הוא פעל בחצר קיבוץ שהוקם בין רחובות לנס ציונה, ששימש למעשה מסווה למפעל. בקיבוץ היו לול, רפת, מכבסה, מאפייה ונגריה. אבל מתחת לפני השטח עבדו אנשי מקצוע וחברי הקיבוץ שייצרו תחמושת.
ירון רצון, מנהל השירות הבולאי, מסר בתגובה: "השירות הבולאי מנפיק בולים בנושאים שונים ומגוונים, תוך הקפדה יתרה על כך ש-50% מהדמויות המופיעות על הבולים יהיו נשים. יצוין כי הבולים הינם סמל רשמי של מדינת ישראל, והם נמכרים בכל סניפי הדואר, לכלל האוכלוסיות באופן אחיד. לכן אנו מקפידים כי הנושאים, האיורים והתמונות לא יפגעו ברגשות אוכלוסייה זו או אחרת".
לכתבה ב"הארץ"