הגנה חוקתית להשתמטות

חקיקת חוק יסוד: לימוד התורה – הזניית המערכת הפוליטית

עקרון היסוד של היהדות אינו אפליה בין דם לדם והשתמטות מהגנה על המדינה. נראה שבנימין נתניהו ושותפיו החרדים הם ש"שכחו מה זה להיות יהודי"

ח''כ משה גפני צועק בהצבעה על ביטול חוק הגיוס. 23112016 צילום: יונתן סינדל, פלאש 90ח''כ משה גפני. צילום: יונתן סינדל, פלאש 90

בעיתון של ש"ס, "הדרך", צוטט ב-16 ביולי ח"כ הרב ינון אזולאי, שהציג לקראת ההצבעה בקריאה השנייה והשלישית את המטרה השנייה של חוק יסוד: לימוד התורה, מעבר להצהרה: "הדבר השני שחשוב לא פחות, זה חוק שיפנה דווקא לאותם שופטים שבאים לשפוט בדין... כל פעם שבית המשפט פסל חוק גיוס כזה או אחר... הוא פסל אותו בגלל ערך השוויון. הרי ערך השוויון הוא בכלל לא חוק יסוד! השופט (אהרן) ברק לקח את זה כנגזרת מחוק יסוד: כבוד האדם וחירותו... אם מחר ירצו לשפוט כל חוק שנביא, חוק גיוס... חוק יסוד: לימוד התורה ייתן עוד שיקול דעת לשופט שהוא יוכל להכריע בו".

עקרון היסוד של היהדות אינו אפליה בין דם לדם ואינו השתמטות מהגנה על המדינה ("במלחמת מצווה הכל יוצאין, אפילו חתן מחדרו וכלה מחופתה", נכתב במשנה(, אלא "צדק צדק תרדוף". בנימין נתניהו התבלבל בעבר ותיאר את הציבור הלא נכון כמי ש"שכחו מה זה להיות יהודי". כדי לראות מי שכחו "מה זה להיות יהודי", די שיסתכל במראה, ויציב אחת גם בישיבות הסיעה של המפלגות החרדיות. את לשון החוק אמנם ערפלו כדי לנסות לבלבל את הציבור, אך ברור שלא הצליחו לעשות זאת.

רובו הגדול של הציבור רואה חקיקה היסטרית זו, כמו גם בחוק המעצרים, חוקים שנועדו לתחזק את שלטונו של נתניהו בניסיון להבטיח הגנה חוקתית להשתמטות של מאות אלפי אברכים (בהווה ובעתיד) מהשתתפות בנשיאה בנטל הביטחון בלי לומר זאת בשפה מפורשת, שכן גם פוליטיקאים ציניים שמסכימים לשלם את המחיר הזה בתמורה לקניית השלטון מבינים שיש קווים אדומים שאף הם מסתכנים אם יעברו.

הדיל עם המפלגות החרדיות, שתמורת חוק "יסוד" זה וחוק שימנע מהצבא והמשטרה לעצור את האברכים העריקים, שכל בר 

ח"כ הרב משה גפני אמר שהגיע הזמן שמדינת ישראל תכיר בלימוד התורה כ"ערך עליון". עיניו טחו מראות כי יוזמתו משיגה את האפקט ההפוך

דעת מבין שיתקשו להגן עליו בבג"ץ אבל ליחסי ציבור פנימיים של העסקנים החרדים הוא מועיל – יתמכו החרדים בחקיקה שתוסיף נדבכים למהפכה המשפטית/המשטרית ואולי אף יתחייבו להישאר בגוש בהנהגתו של נתניהו לאחר הבחירות. כל הדרכים כשרות, וכל המחירים ראויים לשיטתם, ונותר רק לראות אם קראו נכון את הלוך הנפש של הציבור, לרבות תומכי הקואליציה הנוכחית, כאשר יבואו להצביע. הסקרים הרבים מעמידים סימני שאלה באשר לציפיות אלה.

בפתיחת הדיון בוועדה על חוק יסוד: לימוד התורה אמר אחד מיוזמי החוק, מנהיג מפלגת דגל התורה ח"כ הרב משה גפני, כי הגיע הזמן שמדינת ישראל תכיר בלימוד התורה כ"ערך עליון". נראה שנוסח החוק שהוא מיוזמיו, שלפיו מדובר ב"ערך יסוד", אינו מספיק בעיניו. אבל עיניו טחו מראות כי יוזמתו משיגה את האפקט ההפוך. הוא ועמיתיו, יוזמי שיבוש התחבורה בכבישי ישראל בשם לימוד התורה, אשר מתנשאים על הציבור הדתי-הלאומי והחילוני וטוענים כי לימוד התורה בישיבות "הקדושות" הוא האחראי לניצחונות בשדה הקרב ולא גבורת החיילים (הגם שטיעון זה שב וחוזר בעיקר בתעמולה הפנימית של המגזר החרדי, הם חוששים בצדק להשמיע אותו בחדרי ועדות הכנסת ובממשלה), מביאים לחילול ה' איום, לביזוי התורה ולומדיה בעיני הציבור, ולפיחות גובר באהדה כלפיהם.

הלחץ הפוליטי וה"דיל" ניצחו, ונמצא רוב לחקיקה מבישה ומסוכנת זו, הגם שכמה חברי כנסת מרדו במחיר אישי ניכר ולא הסכימו לתת לה את ידם. עתה, משהיא מכתימה את ספר החוקים – עוברת ההכרעה לבית המשפט העליון, וספק אם דרך חקיקתו של ה"דיל" ותוכנו יעמדו במבחני הפסיקה המקובלים, המעוגנים בערך השוויון ולא בערך קניית השלטון בדמים תרתי משמע.

למאמר ב"מעריב"



איך תוכל לפעול?