מחיר הסחטנות
דרישות הפוליטיקאים החרדים נועדו לפגוע בציבור הכללי
הסחטנות הפוליטית של המפלגות החרדיות לא נובעת מרצון לקדם את הציבור שלהן. הגישה הזאת תחזיר את המדינה עשרות שנים לאחור, מבהירה אורית להב, מנכ"לית ארגון מבוי סתום
24/12/2022 11:30
תגיות: ש"ס · בתי הדין הרבניים · מבוי סתום · מדד הדת והמדינה
מועמדת לגיור בפני בית דין רבני לגיור בירושלים (צילום אילוסטרציה). צילום: פלאש 90
טיוטות ההסכם הקואליציוני עם ש"ס ויהדות התורה שנחשפו לאחרונה סיפקו הצצה לדרישות המפלגות החרדיות, שישפיעו על חייהם של כלל תושבי ישראל. במאמר באתר Onlife כותבת עורכת הדין אורית להב, מנכ"לית ארגון מבוי סתום המסייע לנשים מסורבות גט ועגונות, שמהטיוטות עולה שהדרישות הנוכחיות של החרדים חורגות בהרבה מענייני התקציב: הרחבה סמכויות של בתי הדין הרבניים, סגירת המכון לרפואה משפטית בשבת, דרישה שנציב תלונות השופטים לא יהיה אחראי על דיינים בבתי הדין הרבניים וחוק יסוד: לימוד תורה שיהפוך את לימוד התורה לערך עליון בישראל.
דוגמה בולטת להשפעה של ההסכמים הקואליציוניים על כל אזרח ואזרחית היא הדרישות ביחס לבתי הדין הרבניים, כותבת להב. לדבריה, למרות שיפור יחסי בשירותים הניתנים בבתי הדין הרבניים, ההתנהלות בתיקים עדיין מזעזעת. היחס לנשים, כולל נפגעות אלימות ועבירות מין, מחפיר. אי עמידה בנהלים, חריגה מסמכות ובעיות אחרות מאפיינות את עבודתם. בתי הדין מחויבים לפסוק לפי החוק האזרחי בענייני רכוש, מזונות ומשמורת, אבל שוב ושוב נעשים ניסיונות להחדיר את הדין הדתי גם לתחומים הללו.
בתי הדין הרבניים הם מערכת "משפטית" שבה אין קול לנשים והן בהגדרה לא שוות לגברים והן נדרשות לשלם מחירים כבדים בתמורה לגט, לזכות שלהן להתגרש.
גם מרבית המצביעים שתמכו בבצלאל סמוטריץ' ואיתמר בן גביר לא עשו זאת בגלל העמדות שלהם בענייני נשים או דת
את המערכת הזאת, כותבת להב, רוצים עכשיו לחזק ולהרחיב את סמכויותיה. חברי הכנסת מש"ס דורשים לבטל את הפיקוח החיצוני על הדיינים. ביטול הפיקוח החיצוני הוא מהלך לא נכון לכל מערכת משפטית, ובטח לא למערכת שמלכתחילה נדרשים בה תיקונים מהותיים. כשהדרישה לבטל את הפיקוח על בתי הדין הרבניים מגיעה מאלה שמבקשים להגביל את סמכויות בג"ץ, ברור שיש פה החלטה מכוונת – לחזק מערכת דתית על פני מערכת אזרחית.
צריך לזכור, רוב הציבור היהודי בישראל מאמין בערכים של שוויון וחירויות הפרט. להב מציינת שגם מרבית המצביעים שתמכו בבצלאל סמוטריץ' ואיתמר בן גביר לא עשו זאת בגלל העמדות שלהם בענייני נשים או דת. לפי כל הסקרים שבוחנים את היחס של הציבור בישראל לדת ולשוויון, הרוב עדיין תומך בחירויות הפרט. לפי מדד הדת והמדינה של עמותת חדו"ש, למשל, 75% מהציבור בעד תחבורה ציבורית בשבת ו-62% תומכים בהכרה בכל סוגי הנישואים.
"הדרישות של המפלגות החרדיות לא באות לשרת את טובת הציבור החרדי, הן באות לפגוע בציבור הכללי", מסכמת להב. "אנחנו, כולל הציבור הדתי והימני שאני חלק ממנו, חייבים להיות ערים לשינוי הגישה הזו ולהתעורר לפני שהסחטנות הפוליטית הזו תחזיר אותנו עשורים לאחור".
לקריאת המאמר באתר Onlife