ציפייה לשינוי ביחסי דת ומדינה

רוב הציבור מתנגד לשילוב המפלגות החרדיות בקואליציה

לפי סקר שערך מכון סמית בהזמנת עמותת חדו"ש, 60% מהציבור מתנגדים לצירוף המפלגות החרדיות לקואליציה ותומכים בשינויים בתחום הדת והמדינה. 70% מהנשאלים תומכים בהפעלת תחבורה ציבורית בשבת ו-60% תומכים בביטול המונופול של הרבנות על הגיור בישראל

ראש הממשלה בנימין נתניהו בישיבת הממשלה השבועית. מימינו סגן שר האוצר יצחק כהן משס. בשמאלו סגן שר הבריאות יעקב ליצמן מיהדות התורה. 28.08.2011. צילום: פלאש 90ראש הממשלה, בנימין נתניהו, עם יצחק כהן מש"ס ויעקב ליצמן מיהדות התורה. צילום: פלאש 90

על רקע ממשלת השינוי שקורמת עור וגידים, שוב עולה השאלה אם לשלב בקואליציה את המפלגות החרדיות. מסקר שערך מכון סמית בהזמנתה של עמותת חדו"ש – לחופש דת ושוויון עולה כי כ-60% מהציבור היהודי הבוגר השיבו בשלילה לשאלה: "האם את/ה בעד או נגד צירוף המפלגות החרדיות לקואליציה הממשלתית, תוך קבלת דרישותיהן בנושאי דת ומדינה כמו פטור מגיוס, כספים, שבת וגיור ומינוי נציגיהן לניהול משרדי ממשלה וועדת הכספים של הכנסת?"

ההתנגדות לצירוף המפלגות החרדיות לקואליציה ו/או כניעה לדרישותיהן עקבית ועולה בסקרים רבים שערכה חדו"ש בשנים האחרונות. בהשוואה לסקר מיוני אשתקד, אף קיימת עלייה של 16% בהתנגדות להכללת המפלגות החרדיות בקואליציה.

עמדה זו מאפיינת את רוב המצביעים לכל המפלגות הצפויות להיות שותפות ב"ממשלת השינוי": 94% ממצביעי יש עתיד, 67% ממצביעי כחול לבן, 95% ממצביעי ישראל ביתנו, 88% ממצביעי מפלגת העבודה, 90% ממצביעי מרצ, 82% ממצביעי תקווה חדשה ואף 53% ממצביעי ימינה.

על פי הפרסומים, לפחות בין חלק ממרכיבי ממשלת השינוי הושגה הסכמה על קידום כמה רפורמות בנושאי דת ומדינה. הסקר המיוחד שערכה חדו"ש מצביע על כך שהסכמה זו נהנית מתמיכת רוב גדול בציבור היהודי הבוגר: לדוגמה, 70% מהציבור היהודי בישראל תומכים בהפעלת תחבורה ציבורית בשבת; 39% תומכים בהפעלה מלאה כמו בימי חול ו-31% בעד הפעלת תחבורה ציבורית בשבת באופן מוגבל, באמצעות כלי רכב קטנים יותר ובערוצים מרכזיים. רק 30% מתנגדים לכך לחלוטין. לתמיכה בהפעלת תחבורה ציבורית בשבת באופן כללי שותפים גם 59% מהציבור המסורתי-דתי, 31% מהציבור הדתי, 81% מהציבור המסורתי-לא-דתי ו-94% מהציבור החילוני. יודגש כי התמיכה משותפת לרוב מצביעי כל מפלגות קואליציית השינוי, כולל 61%

התמיכה בתחבורה ציבורית בשבת משותפת לרוב מצביעי מפלגות קואליציית השינוי, כולל 61% ממצביעי ימינה. גם 65% ממצביעי הליכוד תומכים בכך

ממצביעי ימינה. בתחבורה ציבורית בשבת תומכים גם 65% ממצביעי הליכוד.

גם בנושא ביטול המונופול של הרבנות הראשית על הגיור יש תמיכה של רוב הציבור היהודי הבוגר: 60% תומכים בכך. 35% מהתומכים רוצים בהכרה של המדינה בכל הגיורים הנעשים בזרמים הדתיים המרכזיים בעם היהודי, כולל רפורמים וקונסרבטיבים. 25% מהם רוצים בהרחבה של ההכרה בגיורים אורתודוקסיים גם לבתי הדין של האורתודוקסיה המודרנית, דוגמת "גיור כהלכה" מיוזמת רבני צהר ואחרים.

בתגובה לממצאים אמר הרב עו"ד אורי רגב, מנכ"ל חדו"ש – לחופש דת ושוויון: "אחרי שנים רבות של כניעה לתכתיבי המפלגות החרדיות, אשר פגעו בחופש הדת, הפלורליזם והשוויון המגדרי המובטחים במגילת העצמאות, יש ציפייה בקרב רוב הציבור לעידן חדש בתחום יחסי הדת והמדינה, שתביא אתה ממשלת השינוי. סקרי חדו"ש בשנתיים האחרונות מוכיחים ללא יוצא מן הכלל שרוב הציבור תומך בכל מרכיבי חופש הדת והמצפון ובערך השוויון ללא הבדל דת, גזע ומין, ויש לקוות שבאופן הדרגתי אך עקבי הממשלה החדשה תקדם לא רק את הסדרת התחבורה הציבורית וביטול המונופול של הרבנות הראשית, אלא גם את כל הנושאים שהסחטנות של המפלגות החרדיות פגעה ביישומם, כמו חירות הנישואים, אכיפת לימודי ליבה, גיוס שוויוני, איסור הדרה מגדרית ועוד. הציבור רוצה לראות קואליציה אזרחית רחבה, והמהפך הצפוי ביחסי הדת והמדינה לא רק יבטא נאמנות לרצונו של רוב הציבור, אלא גם יחזק את זהותה של ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית ויסייע לשקם את המתח הגובר בין ישראל ליהדות התפוצות".

הסקר בוצע באמצעות מכון סמית בין 11 ל-12 במאי 2021, בקרב 500 איש/ה כמדגם מייצג של האוכלוסייה היהודית הבוגרת בישראל (גילאי 18 ומעלה). טעות הדגימה – 4.5%.

לידיעה בערוץ 7



איך תוכל לפעול?