נישואי זום – לא מוכרים

חדו"ש עתרה נגד שר הפנים – לרשום זוגות שהתחתנו ב"נישואי יוטה"

לאחר ששר הפנים הורה להפסיק את רישום הזוגות שהתחתנו באמצעות הזום דרך "נישואי יוטה", עתרה עמותת חדו"ש – לחופש דת ושוויון נגדו ונגד רשות האוכלוסין בדרישה כי ירשמו זוגות אלו כנשואים במרשם האוכלוסין

אם הכלה מציגה את הכתובה בחתונה. צילום: יעקב, ויקיפדיהאם הכלה מציגה את הכתובה בחתונה (צילום אילוסטרציה). צילום: יעקב, ויקיפדיה

עתירה מינהלית לבית המשפט המחוזי בירושלים הוגשה לאחרונה נגד שר הפנים, רשות האוכלוסין והיועץ המשפטי לממשלה, אשר מסרבים לרשום כ-150 זוגות ישראליים שנישאו כחוק בנישואין אזרחיים באמצעות היוועדות מרחוק במדינת יוטה בארצות הברית. העתירה הוגשה על ידי עמותת חדו"ש, תשעה זוגות שנישאו בנישואי יוטה והרבנים ספקטור ולוינסקי ממדינת יוטה, שמשיאים זוגות ישראליים.

מאז אוקטובר 2020 נישאים זוגות ישראליים רבים באמצעות המסגרת החוקית שיצר מחוז יוטה בארה"ב לנישואין אזרחיים בהיוועדות מרחוק באמצעות הזום. רשות האוכלוסין בחנה את חוקיות הטקס והחליטה לרשום זוגות אלה כנשואים, לאחר בחינת זכאותם ועל פי הכללים שנקבעו בחוק בפסיקת בית המשפט העליון ובנוהלי רשות האוכלוסין עצמה.

אף על פי שהגורמים המקצועיים השתכנעו בחובתם לרשום את הנישואין, זמן קצר לאחר הפרסום התקשורתי התערב שר הפנים, הרב אריה דרעי, והורה לרשות להפסיק את הרישום.

חדו"ש פנתה לרשויות בדרישה כי יפעלו בהתאם לחוק והפסיקה, המחייבת את מדינת ישראל לרשום כל זוג כנשוי בהצגת תעודת נישואין רשמית של מדינה זרה ומאושרת בחותמת אפוסטיל. למרות זאת, הרשויות מסרבות לרשום את הזוגות או אפילו לנמק את סירובן לבצע את הרישום כמתחייב.

אפשרות הנישואין האזרחיים ביוטה באמצעות היוועדות מרחוק הפכה להיות קריטית יותר לזוגות ישראליים, מאחר שמגפת הקורונה מנעה זה חודשים רבים את האפשרות של זוגות לצאת ולהינשא בחו"ל. על פי עתירתה של חדו"ש, עצירת רישום הזוגות גורמת לפגיעה קשה לא רק בזכותם המשפטית של זוגות אלה, אלא גם במישורים דחופים יותר כדוגמת מעמדם לצורך טיפולי פוריות, הורות משותפת של זוגות מקהילת הלהט"ב, פקיעת אשרת שהייה ועבודה של בן זוג ועוד.

מנכ"ל חדו"ש: השר דרעי משעבד את משרד הפנים ורשות האוכלוסין לתפיסתו הדתית

 להערכת חדו"ש, בישראל יש למעלה מ-700 אלף אזרחים שמונופול של הרבנות הראשית על הנישואין מונע מהם להינשא בישראל, ועוד למעלה ממיליון אשר על פי סקרי חדו"ש היו מעדיפים להינשא מחוץ לרבנות הראשית אם הדבר היה בידם. כך, הזוגות השותפים לעתירתה של חדו"ש מייצגים את שלוש הקבוצות של הזוגות הפונים לנישואי יוטה: זוגות מקהילת הלהט"ב, זוגות שהרבנות אינה מוכנה להשיא בשל מגבלות דתיות לתפיסתה [למשל, כהן וגרושה], זוגות שבהם אחד מבני הזוג, או שניהם, אינם מוכרים כיהודים על ידי הרבנות וזוגות אשר מסרבים להינשא ברבנות הראשית מטעמים מצפוניים וערכיים.

העתירה, שהוגשה על ידי היועץ המשפטי וסמנכ"ל חדו"ש, עו"ד שגיא אגמון, ומנכ"ל חדו"ש, הרב עו"ד אורי רגב, מפרטת את העקרונות המשפטיים הרבים שהשר והרשות מפרים, ובעיקר את העובדה כי באופן עקבי, מאז שנות ה-60, בית המשפט העליון דחה את ניסיונותיו של משרד הפנים לסרב לרשום נישואין אזרחיים של ישראלים בחו"ל.

מנכ"ל חדו"ש, הרב עו"ד אורי רגב, הבהיר עם הגשת העתירה כי "המאבק הוא בעת ובעונה אחת על חירות הנישואין ועל שלטון החוק בישראל. השר דרעי משעבד את משרד הפנים ורשות האוכלוסין לתפיסתו הדתית, וכפי שאנו רואים בימים אלה – כופר ביודעין בסמכותו של בית המשפט העליון תוך פגיעה בערכי הדמוקרטיה הבסיסיים ביותר".

עו"ד שגיא אגמון מסר: "בית המשפט העליון הכיר כבר לפני כ-60 שנה בחובתה של רשות האוכלוסין לרשום כנשואים בני זוג המציגים תעודת נישואין רשמית של מדינה זרה, וחזר על הלכה זו שוב ושוב. מצער לראות שרשויות המדינה, משיקולים זרים ומתוך רצון לפגוע בציבור העצום הדורש נישואין אזרחיים בישראל, מתעלמות מהוראות החוק ופוגעות במאות זוגות שאינם זוכים להכרה הבסיסית ביותר – בזכותם להיות למשפחה".

לידיעה באתר WDG



איך תוכל לפעול?