שקד א', שקד ב'
איילת שקד האמיתית מתבקש לעמוד
ראש מפלגת ימינה לא הזכירה ולו במלה את הסנקציות שעליהן הכריזה לפני שש שנים, כשעמדה בראש הוועדה לגיבוש מתווה לגיוס חרדים. במה תומכת איילת שקד?
אורי רגב, 15/08/2019 18:16
תגיות: איילת שקד · מתווה הגיוס · יאיר לפיד · נפתלי בנט · אורי רגב
איילת שקד. צילום: Amos Ben Gershom - Spokesperson unit of the President of Israel,
wikipedia
השבוע נחשף הציבור לאיילת שקד חדשה, המתאימה את עצמה לצורכי הבחירות וההתמודדות עם יריבי מפלגתה. היא כנראה חושבת שהציבור עבר הלם בחירות בחודשים האחרונים, ואינו זוכר עוד את מה שאמרה ועשתה בעבר. הנושא הנוכחי הוא חוק הגיוס, והיריב הדמוני הוא יאיר לפיד. כך הגדירה שקד את יעדה: "בלוף הגיוס של לפיד נגד הציבור החרדי".
איילת שקד החדשה, החפצה בשמירת יחסים טובים עם המפלגות החרדיות, שכחה כנראה את הפרק הלא כל כך רחוק שבו התקיימה ברית אחים בין ראש מפלגתה אז, נפתלי בנט, לבין יאיר לפיד. לא תמימות דעים, אבל שיתוף פעולה הדוק. שניהם גרסו שיש לגייס את אברכי הישיבות ושניהם הסכימו שאין להסתפק ברצונם הטוב של החרדים להתגייס, אבל היו חלוקים בשאלה מהי הדרך הנכונה לעשות זאת. לפיד קידם את רעיון הסנקציות הפליליות, אשר יש להודות שהיו אשליה אז, ב-2013, והן אשליה אף כיום ובעתיד.
אנחנו בחדו"ש מתחנו ביקורת על בנט ולפיד שטענו שהם "חיים בסרט" ושאין שום סיכוי למימוש תוכניותיהם במציאות. אבל כאמור, ההבדל ביניהם היה בדרך שבה ביקשו לכפות על החרדים להתגייס ולא בעקרון הכפייה. שקד אימצה אז את המודל
ב-2013 שקד אימצה את המודל שחדו"ש הציעה: נקיטת סנקציות כלכליות, חד צדדיות מצד המדינה, אשר נועדו להעמיד את האברכים על חובת הגיוס
שחדו"ש הציעה לוועדת הכנסת שבראשה עמדה. עיקרו היה, בצד קביעת מכסה נדיבה של עילויים אשר תקבל פטור משירות, נקיטת סנקציות כלכליות, חד צדדיות מצד המדינה, אשר נועדו להעמיד את האברכים על חובת הגיוס ולהבהיר שאולי איננו יכולים לכפות עליהם השתתפות בנטל הביטחון באמצעות מאסר, אבל יש שלל סנקציות אלטרנטיביות ויעילות מאוד שאותן אפשר וצריך להפעיל.
אף אחת מסנקציות אלה, ששקד הכריזה עליהן בראש חוצות ובנחישות ראויה להערכה, לא הוזכרה על ידה השבוע, כאשר בחרה להציג את עמדתה לא רק כמנוגדת לערוץ הפלילי שבו רצה לפיד לפעול, אלא כמנוגדת לכפייה ומתמקדת בדיאלוג ובהסכמות מרצון. קשה שלא לחשוב שאמנזיה זו מלמדת לא רק על גישתה לגיוס אלא גם על מידת האמינות והיושרה שלה ושל מפלגתה, אך זאת כמובן יוכל לשפוט הקורא במו עיניו.
להלן מה שאמרה עכשיו, ומה שאמרה בשנת 2013. בדרך כלל נהוג להכתיר השוואה כזאת בכותרת: מצא את ההבדלים. אבל עיון בדברים מביא למסקנה שכותרת מתאימה יותר היא, "מצא את הדמיון". אין כל דמיון בין שקד א' לשקד ב', כאילו נהגו על ידי שני אנשים שונים, בעלי עמדות הפוכות. ומכן הקריאה: איילת שקד האמיתית מתבקשת לעמוד!
שקד א' - נובמבר 2013
|
שקד ב' - אוגוסט 2019 |
מי שלא יתגייס [אם החברה החרדית לא תעמוד במכסות הגיוס] לא יהיה זכאי לדיור ציבורי, לסיוע בשכר דירה, לקבלת משכנתה מהמדינה בריבית קבועה של 3%, להנחות בארנונה גם לאלו שהיום נהנים מ- 90% הנחה בארנונה. משתמטים לא יוכלו לרכוש דירה בפרויקטים של "מחיר למשתכן" ונבחנת האופציה לבטל כליל את המלגות לאברכים בגילאי 18-26 שלא יתגייסו |
"בכפייה, זה פשוט לא ילך... במהלך חודשים ארוכים קיימתי פגישות עם גורמים רבים בציבור החרדי. .. המנגנון שבניתי יחד איתם היה עדין מאוד, וכלל מרכיבים רבים שניסו ... לחזק את האמון בין הציבור החרדי למערכת הביטחון ולחזק את שילוב החרדים בצבא, בשירות הלאומי ובשוק העבודה... אנחנו, בימין המאוחד מבינים, ... שאם רוצים ליצור שינוי אמיתי ביחסו של הציבור החרדי למדינה, הוא חייב לבוא מתוך הידברות וכבוד הדדי" |