מחסור באלפי חלקות

המדינה לא העבירה תקציב לבתי עלמין אזרחיים

למרות התחייבות לממן פיתוח של קבורה אזרחית, ולמרות תקציב שהקצה לכך משרד הדתות, עמותות ותאגידים העוסקים בקבורה אזרחית לא קיבלו כלל מימון בחמש השנים האחרונות

קבורה של כדי אפר בבית העלמין של ''מנוחה נכונה'' בכפר סבא. צילום: Shnoy, wikipediaקבורה של כדי אפר בבית העלמין של ''מנוחה נכונה'' בכפר סבא. צילום: Shnoy, wikipedia

המשרד לשירותי דת לא העביר אפילו שקל אחד לפיתוח בתי עלמין אזרחיים בחמש השנים האחרונות, למרות התחייבות שנמסרה לבג"ץ. כך עולה מנתונים שהעביר המשרד לשירותי דת בתשובה לבקשת חופש מידע שהגישה עמותת חדו"ש.

לפי הנתונים, ב-2018 אושרה תמיכה של 12 מיליון שקל לפיתוח בתי קברות אזרחיים, אולם עד כה לא הועבר סכום כלשהו אף לא לאחד מהגופים שהתחייבו לעסוק בכך. בין הארגונים שאמורים לקבל תקציב לפיתוח קבורה אזרחית אפשר למצוא גם את חברת קדישא בתל אביב.

"הארץ" מציין שבישראל פועלים כ-20 בתי קברות אזרחיים, אך כמעט כולם מיועדים רק לתושבי היישוב שבו הם נמצאים. רבים מהם כבר התמלאו.

חוק המבטיח לאפשר קבורה אזרחית לכל אדם המעוניין בכך התקבל בכנסת לפני 23 שנה. לפני כשנה וחצי פרסם מבקר המדינה דו"ח, שלפיו חסרות אלפי חלקות פנויות לקבורה אזרחית. בעקבות הדו"ח נערך דיון בוועדה לביקורת המדינה, ובו טען משרד לשירותי דת כי הקצה 14 מיליון שקל לפיתוח הקבורה האזרחית.

"האפשרות לממש את הזכות לקבורה אזרחית הולך ומתרחקת: בתי העלמין הוותיקים מתמלאים, הקבורה ביישובים חקלאיים

עו"ד אגמון: לכל אדם בישראל שמורה הזכות להיקבר כדרכו, אבל המדינה אינה מקיימת את התחייבויותיה לציבור

נחסמה בהחלטת רשות מקרקעי ישראל והמשרד לשירותי דת אינו מקצה את הכספים הדרושים לפיתוח אתרים חדשים", אומר עורך הדין שגיא אגמון מחדו"ש. "לכל אדם בישראל שמורה הזכות להיקבר כדרכו, אבל המדינה אינה מקיימת את התחייבויותיה לציבור".

חברות קדישא הוותיקות קיבלו או רכשו קרקע לקבורה דתית לפי שנים רבו ובמשך הזמן צברו כספים ממכירה מוקדמת של קברים. תאגידי הקבורה האזרחית, לעומת זאת, נדרשים להשקעה ראשונית של מיליוני שקלים כדי שיוכלו להתחיל לפעול. המימון שהם מקבלים מהממשלה מכסה חלק קטן מהעלויות. לדוגמה, לתאגיד הקבורה האזרחית בפתח תקוה הוקצו 3.5מיליון שקל, בעוד שדרושים לו כ-20 מיליון שקל. מעבר לכך, התקציב הועבר לתאגיד רק בדיעבד, לאחר התחלת הקבורה האזרחית.

עורכת הדין יפעת סולל, המלווה כמה מהעמותות העוסקות בקבורה אזרחית, עמותות "מנוחה נכונה", אמרה שהסיבה לכישלון בהקמת המדינה היא עמדת המדינה, המסתפקת, במקרה הטוב, ב"ייצור כלים כלכליים לפעילות של גופים פרטיים בניגוד להוראת החוק, הקובעות שהמדינה היא שצריכה לספק שירותי קבורה אזרחית. כמו בתחומים אחרים, ממשלת ישראל נוהגת כמי שאין זה מתפקידה לספק שירותים לתושבים".

מהמשרד לשירותי דת לא נמסרה תגובה.

לידיעה ב"הארץ"



איך תוכל לפעול?