פיזור הערפל

חדו"ש בעתירה: חייבו את צה"ל ומשרד הביטחון לתת מידע על גיוס חרדים

העתירה הוגשה לאחר שבמשך חודשים מסרבים צה"ל ומשרד הביטחון להיענות לבקשות של עמותת חדו"ש למסור מידע, שיאפשר בחינה ציבורית של הצעת החוק למתן פטור מגיוס לבחורי ישיבה ושל השלכות החקיקה שדורשים הפוליטיקאים החרדים

בחורים חרדים בכניסה ללשכת הגיוס בירושלים 14.07.04. צילום פלאש  90בחורים חרדים בכניסה ללשכת הגיוס בירושלים (צילום אילוסטרציה). צילום: פלאש 90

מיד אחרי הבחירות תיכנס הכנסת הבאה לעימות מואץ בסוגיית גיוס החרדים, שבגללה נפלה הממשלה הנוכחית. שעון החול מתרוקן בקצב, והמפלגות החרדיות כבר התנו את כניסתן לקואליציה בחקיקת חוק יסוד שיפטור את האברכים מגיוס ומביקורת בג"ץ. חדו"ש נערכת למאבק זה ודורשת להסיר את מסך הערפל מעל הנתונים האמיתיים על גיוס בחורי הישיבות. זה חודשים מסרבים צה"ל ומשרד הביטחון לבקשות של עמותת חדו"ש למסור מידע שיאפשר בחינה ציבורית של הצעת החוק והשלכות החקיקה שדורשים הפוליטיקאים החרדים. השבוע עתרה העמותה לבית המשפט המחוזי בתל אביב בבקשה לחייב את צה"ל ומשרד הביטחון למסור את המידע.

מאז תחילת שנות האלפיים חוקקה הכנסת כמה חוקים בנושא גיוס תלמידי הישיבות לצה"ל. חוקים אלה הגיעו לפתחו של בג"ץ ונפסלו, משנמצא פעם אחר פעם שהם פוגעים באופן בלתי מידתי בעקרון השוויון. בעקבות פסילת חוק הגיוס האחרון (בספטמבר 2017) מונתה ועדה לניסוח הצעת חוק חלופית. בקיץ 2018 עברה בקריאה ראשונה הצעת החוק, המבוססת על תזכיר החוק שהכינה הוועדה. הכנסת לא הצליחה להגיע לנוסח שיהיה מוסכם על השותפים הקואליציוניים, וכידוע – עקב מחלוקת זו התפרקה הממשלה והוקדמו הבחירות.

עוד כשהתקיימו הדיונים בוועדה פנתה עמותת חדו"ש – לחופש דת ושוויון לקבלת מידע מקיף ואמין בנוגע לגיוס חרדים לצה"ל. בקשת חופש המידע הוגשה לפני כחמישה חודשים, אבל לחדו"ש נמסרו רק תשובות לקוניות, שלפיהן הנושא עודנו נבחן בידי הגורמים הרלוונטיים והתשובה תימסר בקרוב.

את הנתונים, שמערכת הביטחון בוודאי ריכזה בתהליך ההכנה של הצעת החוק, מסרבים לגלות לציבור – בניגוד לחוק. לכן הגישה חדו"ש, באמצעות עורך הדין הרב אורי רגב ועורך הדין שגיא אגמון, עתירה לבית המשפט המחוזי בתל אביב נגד הממונים על העמדת מידע לציבור במשרד הביטחון ובצה"ל, בדרישה לחייב אותם במסירת המידע. בקשת חופש המידע של חדו"ש כללה את הדו"ח המלא של הוועדה, שעליו התבסס תזכיר החוק (שלא פורסם בציבור) ואת כל המידע, לרבות מחקרים, חוות דעת, נתונים סטטיסטיים וכו' שעמדו בפני הוועדה בעת שניסחה את הצעת החוק.

הרב אורי רגב: רק נתונים מלאים ואמינים על גיוס החרדים ישפכו אור על היקף האפליה הקיימת בין דם לדם

עוד התבקשו נתונים מפורטים על היקף הגיוס של החרדים בעבר (כמה קיבלו פטור? כמה גויסו? באילו גילאים? כמה זמן שירתו בפועל? כמה מתוכם שירתו ביחידות חרדיות וכמה בכלל צה"ל? מהי השיטה שעל פיה נספרים המגויסים – האם נכללים בה גם מי שחייבים גיוס ממילא, כמו תלמידים לא חרדים שלמדו בבתי ספר בפיקוח חרדי או יוצאים לשאלה שכלל אינם תלמידי ישיבה?) היום כל הנתונים האלה אינם גלויים לציבור, וכנראה גם לא למקבלי ההחלטות שאמורים לדון בחוק החדש.

ביחס לעתיד, העמותה ביקשה לקבל תחזית של צה"ל ביחס לנתוני הגיוס העתידיים לתקופה שבין 2018 ל-2027 וביניהם – צפי של מספרם הכולל של חרדים יוצאי צבא בגילאים המיועדים לדחיית שירות (18 עד 24), צפי מספרם של חרדים אשר יגיעו לגיל שבו יחול עליהם הסדר דחיית השירות באותה שנה ומה צפי מספרם של חרדים אשר יגיעו לגיל 24 ויזכו לפטור. נתונים אלה יאפשרו לבדוק אם תחזיות הגיוס בהצעת החוק הן ריאליות או שמדובר בסיסמאות ריקות בלבד, כפי שטוענים מומחים רבים.

הרב עו"ד אורי רגב, מנכ"ל חדו"ש, אמר עם הגשת העתירה: "גיוס חרדים הוא מן הנושאים החשובים ביותר – מוסרית, ביטחונית וחברתית – העומדים על סדר היום של הכנסת הבאה והציבור הישראלי. הכנסת חייבת לאמץ חוק חדש לנוכח פסילתו הצודקת של החוק הקודם על ידי בג"ץ. רק נתונים אמינים ומלאים ישפכו אור על היקף הפגיעה בשוויון וגודל האפליה בין דם לדם אשר התקיימה ועלולה להימשך בחסות הפוליטיקאים. הנתונים הכלליים והמעורפלים שנמסרים לציבור, במיוחד לנוכח ההגדרה של 'חרדים' שנקבעה בחוק, הכוללת גם את מי שאינם חרדים, מהווה זריית חול מכוונת. חדו"ש תיאבק על הצגת התמונה האמיתית לציבור ולבית המשפט, כדי לאפשר להתמודד באחריות עם הלחצים המוגברים שיחלו מיד לאחר פרסום תוצאות הבחירות וכניסת המפלגות החרדיות למו"מ על הרכבת הממשלה הבאה ושעון החול המתרוקן לקראת מועד ביטול החוק הקיים. חדו"ש נאבקת מאז הקמתה על שוויון בנטל, ולא תניח לפוליטיקאים לסרס נושא זה בניגוד לאינטרס הלאומי ורצון הציבור".

לידיעה ב"כל הזמן"



איך תוכל לפעול?