קצבת הבטחת בטלה
חדו"ש: המדינה פחדנית בגיוס אברכים ונחושה לתקצבם
השופטת מרים נאור בדיון בבג"ץ: "כיצד העובדה שנותנים לאדם כסף מקרבת את השתלבותו בשוק העבודה?"
13/11/2012 15:42
תגיות: אברכים · הבטחת הכנסה · בג"ץ · מרים נאור · חדו"ש · גדעון סער
הפגנה נגד חוק האברכים, כיכר ציון בירושלים, נובמבר 2010. צילום: יוסי זמיר, פלאש 90
שופטת בית המשפט העליון, מרים נאור, מתחה ביקורת על ההסדר החדש להבטחת הכנסה לאברכים, שהנהיגה המדינה. "כיצד העובדה שנותנים לאדם כסף מקרבת את השתלבותו בשוק העבודה? ההיגיון אומר שאם לא תיתן לו כסף – הוא יהיה חייב לעבוד", אמרה נאור.
השופטת נאור אמרה את הדברים בדיון בעתירות נגד ההסדר החדש. העותרים, בהם המרכז הרפורמי לדת ומדינה ואגודת הסטודנטים, טוענים שההסדר מפלה נשים, אנשים עובדים וסטודנטים, שאינם זכאים לקצבה דומה. גלי צה"ל דיווחו כי המשך הדיון בעתירות נדחה, עד שיוחלט אם להכריע בסוגיה בהרכב מורחב.
בהתייחסות לדיון בנושא קצבת הבטחת הכנסה לאברכים בבג"ץ אומר מנכ"ל חדו"ש, הרב עו"ד אורי רגב: "מצער לראות שהמדינה, שמגלה פחדנות כה גדולה בנושא גיוס תלמידי הישיבות, מגלה נחישות כה גדולה להמשיך לממן אותם". רגב מוסיף: "בניגוד לטענות המדינה, אין שום רפורמה בקצבת הבטחת ההכנסה לאברכים ולא מדובר בתהליך של שינוי חברתי אלא להפך – בהמשך הסיוע לאברכים להישאר בישיבות במקום לצאת לעבוד".
החלטת הממשלה להמשיך לשלם הבטחת הכנסה לאברכים נזקקים נועדה "לצמצם את הפער בין האוכלוסייה החרדית לשאר
המדינה טענה כי ההחלטה מהווה 'מנוף לשינוי חברתי-תרבותי המכוון להגביר את השתלבות האברכים הנזקקים בשוק העבודה'
פלחי החברה הישראלית". כך עולה מתשובה לעתירות שהגישה המדינה לבג"ץ. טענתה העיקרית של המדינה, נכתב ב"הארץ", היא שההחלטה מהווה "מנוף לשינוי חברתי-תרבותי המכוון להגביר את השתלבות האברכים הנזקקים בשוק העבודה".
שר החינוך, גדעון סער, חתם לפני כשנה וחצי על תקנה שלפיה יוכל אברך לעבוד במשך חצי יום ובחציו השני ללמוד בכולל, ועדיין להיות זכאי לקצבה מהמדינה. מאז שהתקנה נכנסה לתוקף, אברכים אינם נדרשים ללמוד 35 שעות שבועיות כדי ליהנות מקצבה.
בינואר 2011 עתרו לבג"ץ התאחדות הסטודנטים, המרכז לפלורליזם יהודי, תנועת אומ"ץ וחדו"ש, בדרישה לבטל את החלטת הממשלה בנוגע לקצבאות האברכים. לטענת העותרים, ההסדר החדש מפלה נשים, בני דתות אחרות, זרמים אחרים ביהדות וסטודנטים, שמהם נשללת הקצבה בזמן לימודיהם. הוא גם מפלה את כל מקבלי הבטחת הכנסה על פי חוק הבטחת הכנסה, מכיוון שאברכים המקבלים קצבה אינם נדרשים להראות מיצוי כושר השתכרות לצורך קבלת הקצבאות.
לידיעה בגלי צה"ל
לידיעה ב"הארץ"
לידיעה בוואלה