חסרי הכנה, חסרי תעסוקה
התעסוקה בקרב חרדים – כמו של בוגרי בית ספר יסודי
מחקר של מרכז טאוב מצביע על ירידה חדה בשיעורי התעסוקה של גברים חסרי השכלה מאז סוף שנות ה-70
13/11/2012 15:17
תגיות: שוק העבודה · גברים חרדים · מרכז טאוב · לימודי ליבה · דן בן-דוד
יריד עבודה לחרדים. צילום: ליאור מזרחי, פלאש 90
אחוז התעסוקה בקרב גברים חרדים הוא פחות מ-50% – כמעט זהה לשיעור התעסוקה בקרב גברים שלא סיימו בית ספר יסודי. על פי מחקר של מרכז טאוב לחקר המדיניות החברתית בישראל, שפורסם אתמול, בשלושת העשורים האחרונים הידרדרו שיעורי התעסוקה של שתי הקבוצות האלה באוכלוסייה.
לפי סקר שפרסם משרד התמ"ת באפריל השנה, שיעור ההשתתפות הכללי בכוח העבודה בישראל יירד ב-6% בתוך 20 שנה, אם מספרם של החרדים, המיעוטים והמבוגרים העובדים יישאר כפי שהוא היום. ב-ynet נכתב כי לפי נתוני התמ"ת, אחוז החרדים באוכלוסייה יזנק מ-8.5% ל-15.1%.
ראש מרכז טאוב, פרופ' דן בן-דוד, שערך את המחקר הנוכחי, סבור כי מכיוון שבנים חרדים כלל אינם לומדים לימודי ליבה אחרי כיתה ח', ותוכנית הלימודים שלהם עד למועד זה לוקה בחסר, ההכנה של גברים חרדים לשוק העבודה זהה להכנה שיש לגברים ישראלים חסרי השכלה. לכן חלה ירידה עקבית ומתמשכת בסיכוייהם למצוא עבודה. המחקר הוא חלק מהדו"ח השנתי של מרכז טאוב, שיתפרסם בשבוע הבא.
בן-דוד: הנתונים משקפים את חוסר ההזדמנויות התעסוקתיות שמערכת החינוך החרדית מעניקה לבניה
מהניתוח של מרכז טאוב עולה כי שיעורי התעסוקה בקרב יהודים וערבים בעלי תואר אקדמי היו דומים מאוד בשלושת העשורים האחרונים – קרוב ל-90%. גם שיעורי התעסוקה של הגברים חסרי ההשכלה בשתי קבוצות אלה היו דומים מאוד לאורך השנים. שיעורי התעסוקה של חסרי ההשכלה ירדו מ-80% עד 90% ב-1979, ל-35% עד 50% בשנים האחרונות.
לדברי פרופ' בן-דוד, "בסוף שנות השבעים, כאשר לא נדרשו כישורים רבים כדי למצוא עבודה, שיעורי התעסוקה של גברים חסרי השכלה היו למעלה מ-80% ושיעורי התעסוקה של גברים חרדים היו דומים. היום, במשק הישראלי התחרותי והפתוח לכלכלה העולמית, שיעורי התעסוקה של הגברים בעלי ההשכלה הנמוכה ביותר ירדו אל מתחת ל-50%, וכך גם שיעורי התעסוקה של הגברים החרדים". בן-דוד הוסיף כי "הנתונים משקפים את חוסר ההזדמנויות התעסוקתיות שמערכת החינוך החרדית מעניקה לבניה".
לידיעה ב-ynet
להודעה של מרכז טאוב