הונאת כשרות?

הרבנות נגד מסעדות כשרות שאינן מציגות תעודה מטעמה

ארבעה בתי עסק כשרים, שאין להם תעודה מהרבנות, הוזהרו כי יוטלו עליהם קנסות

פקחי הרבנות הראשית בודקים תעודת כשרות בדוכן בפסטיבל טעמים ברובע היהודי בירושלים. 28.03.2011. צילום: רובין סלבדורי, פלאש 90פקחי הרבנות הראשית בודקים תעודת כשרות ברובע היהודי בירושלים (צילום אילוסטרציה). צילום: רובין סלבדורי, פלאש 90

הרבנות הראשית יוצאת למאבק נרחב נגד מגמה שמאפיינת לאחרונה את ירושלים – מסעדות ששומרות על כשרות, אבל נמנעות מהצגת תעודת כשרות.

מפקח מטעם הרבנות הגיע השבוע לארבעה בתי קפה ומסעדות בבירה. הוא הסביר לבעליהם, שבאומרם ללקוחות כי בית העסק שלהם כשר הם עוברים עבירת הונאה. המפקח הזהיר את בעלי המסעדות מקנסות שיוטלו עליהם. בשנים האחרונות יותר ויותר מסעדות ובתי קפה בירושלים, שמקפידים על מטבח כשר, אינם מחזיקים בתעודת כשרות מהרבנות או מכל ארגון אחר.

כיום, נכתב ב"הארץ", יש כעשרה בתי אוכל כאלו בבירה. בעלי העסקים האלה מדווחים על תחושה של משטמה שמעוררת בהם התנהלותם של משגיחי הכשרות מטעם הרבנות. אחרים מדברים על תחושת תסכול לנוכח האיסורים ההולכים ומחמירים, ויש בעלים שמבקשים לפתוח את המסעדה בשבת, בלי לוותר על כללי הכשרות ועל קהל הלקוחות הדתי והמסורתי שפוקד אותה בשאר ימי השבוע.

חוק איסור הונאה בכשרות אוסר על עסקים להציג תעודת כשרות, אלא אם כן התעודה הונפקה על ידי הרבנות הראשית. חלק מהעסקים שבהם מדובר מציגים את עצמם בפני לקוחות ככשרים, וחלקם מפרסמים עצמם באינטרנט ככשרים. עם זאת, הם אינם מציגים תעודת כשרות. מקור ברבנות סיפר כי התקבלו תלונות אנונימיות של אזרחים נגד אותם בתי עסק, ולפיכך הוחלט לצאת למאבק נגדם.

רפי יוחאי, הממונה על מחלקת איסור הונאה בכשרות ברבנות, אומר: "אין רצון לכפות על בתי העסק תעודת כשרות כל זמן

הממונה על מחלקת איסור הונאה בכשרות: "פרסום בעיתון או באינטרנט ללא תעודה מטעם הרבנות כחוק מהווה עבירה. במקרה זה יינקטו אמצעים נגד העבריינים בכל החומרה"

שהם לא מוצגים ככשר בכתב. פרסום בעיתון או בפלייר או באינטרנט ללא תעודה מטעם הרבנות כחוק מהווה עבירה. במקרה זה יינקטו אמצעים נגד העבריינים בכל החומרה".

אחד מבתי העסק שקיבלו הזהרה הוא בית הקפה קרוסלה שבשכונת רחביה. מנהל בית הקפה הוא יונתן ודעי, חרדי לשעבר. לדבריו, הוא מקפיד על כללי הכשרות אך מסרב לעבוד עם משגיחי כשרות מטעם הרבנות. בבית הקפה אוכלים גם לא מעט חובשי כיפה. לדברי ודעי, פקח של הרבנות הראשית שהגיע לקרוסלה, "אמר שאסור לי להציג את עצמי ככשר ושאני צפוי לקנס מינהלי של 2,000 שקלים".

גם בעלי המסעדה האיטלקית טופולינו, בשוק מחנה יהודה, מסרבים להתרגש מהאיום. "זה מהלך של הפחדה. יותר מדי מקומות הוציאו את התעודה והם מבינים שהאדמה מתחילה לבעור להם מתחת לרגליים, אז הם מאיימים", אמרו הבעלים.

הפקח מטעם הרבנות, חיים מלכה, אמר ל"הארץ": "פנינו לאנשים האלה במטרה שלא יהיו קנסות. אני ממש לא רוצה להגיע לזה, אבל אם נצטרך נעשה מה שהחוק אומר".

אף על פי שיותר בעלי מסעדות ובתי קפה מוכנים לקבל על עצמם את הסיכון הכלכלי שכרוך בסילוק תעודת הכשרות, בחודשים האחרונים נכשלה יוזמה להקמת מעין ארגון כשרות אלטרנטיבי למסעדות ירושלמיות.

לידיעה ב"הארץ"



איך תוכל לפעול?