לקידום השותפים החרדים

חדו"ש: מתווה יעלון – החמצת ההזדמנות ההיסטורית ובגידה בציבור הנושאים בנטל

השר יעלון הציג בממשלה את המתווה שגיבש לקידום השוויון בנטל. לפי ההצעה, עד 2016 תיקבע מכסה לגיוס 6,000 חרדים בשנה וגיל הפטור לחרדים יירד ל-26

ההפגנה הגדולה למען שיוויון בנטל ברחבת מוזיאון תל-אביב. 07.07.2012. צילם: הפורום לשיוויון בנטלההפגנה למען שוויון בנטל ברחבת מוזיאון תל אביב, יולי 2012. צילם: הפורום לשוויון בנטל

בתגובה להצגת מתווה יעלון בממשלה היום אומר מנכ"ל עמותת חדו"ש, הרב עו"ד אורי רגב: "ממשלת נתניהו החליטה להעדיף את שותפותיה החרדיות האנטי-ציוניות על פני רובו הגדול של הציבור. היא נחושה בדעתה להחמיץ את ההזדמנות ההיסטורית לשוויון בנטל ולהמיט אסון על הכלכלה הלאומית והביטחון הלאומי. מתווה יעלון אינו אלא חוק טל ב', כלומר, תוכנית להמשך ההשתמטות והאפליה בין דם לדם. מטרתו העיקרית אינה ליישם את העיקרון הבסיסי הפשוט של שוויון בנטל, שעליו הורה בג"ץ ובו תומך הציבור, אלא לאפשר לשרי הממשלה להמשיך להתרווח עוד כמה חודשים בכיסאותיהם. ההיסטוריה לא תשכח לחברי הקואליציה את הבגידה בציבור הנושא בנטל. יש לקוות שגם הבוחרים לא ישכחו".

המשנה לראש הממשלה, השר משה (בוגי) יעלון, הציג היום בישיבת הממשלה עקרונות שגיבש, בשיתוף עם ראש הממשלה בנימין נתניהו, לקידום השוויון בנטל. במרכז הצעתו עומדים שני עקרונות: קביעת מכסה של כ-6,000 מתגייסים חרדים עד שנת 2016 והורדת גיל הפטור לחרדים ל-26.

ב-nrg מפורטים עקרונות נוספים הכלולים במתווה יעלון:

חובת התייצבות לשירות: כל גבר בעל אזרחות ישראלית יתייצב בגיל שש עשרה וחצי לפני גוף שהוסמך לכך, לרישום לקראת שירות. מסלולי שירות ייעודיים: משרד הביטחון יפתח מסלולי שירות המותאמים למאפיינים ולצרכים של בני המגזר החרדי.

יעדי שירות למגזר החרדי והערבי: יוגדרו יעדים מספריים לשירות אזרחים מקרב המגזר הערבי ומקרב המגזר החרדי, במתווה הדרגתי עולה.

שירות אזרחי: לאזרח השייך למגזר הערבי או למגזר החרדי, וכן לאזרח שקיבל פטור משירות צבאי, תינתן האפשרות לשרת

המתווה קובע כי נגד משתמטים יופעלו 'תמריצים כלכליים שליליים אישיים', אבל לא נאמר באילו תמריצים מדובר

בשירות אזרחי משמעותי. על פי המתווה, לגבר השייך למגזר החרדי תינתן האפשרות לדחיית שירות, אם יתחייב ללימודים תורניים בהיקף של 45 שעות שבועיות. מי שלא יעמוד בחובת הלימודים התורניים יהיה חייב בגיוס לצה"ל, או שיעמוד בפני העונש המוגדר בחוק.

אטילה שומפלבי מציין ב-ynet, כי בניגוד לוועדת פלסנר, שקבעה שכל תלמידי הישיבות יתגייסו – למעט 1,500 תלמידים בשנתון, רף הגיוס שקבע נתניהו נמוך בהרבה – 6,000 מתגייסים בשנה עד 2016. הוא מוסיף כי ראש הממשלה הבטיח שבעתיד תהיה הערכת מצב לקראת ההמשך, אבל לא ברור מתי זה יקרה. מעבר לעונש הקבוע בחוק, המתווה קובע כי נגד משתמטים יופעלו "תמריצים כלכליים שליליים אישיים", אבל לא נאמר בו אילו תמריצים.

גם התמיכה בישיבות תשתנה, באופן ש"יתמרץ גיוס לשירות משמעותי. בפרט יינתן תקצוב גדול יותר בגין תלמיד ישיבה ששירת שירות משמעותי, ותקצוב נמוך יותר לתלמיד ישיבה שנמצא במעמד דחויי שירות". אם לא יעמדו הישיבות ביעדים, ייפגעו תקציביהן.

המתווה שהציג יעלון משרטט קווים כלליים להצעת חוק, שתגובש בהמשך על בסיסו. בשלב הבא תנוסח החלטת ממשלה, שתועבר לוועדת השרים לחקיקה כדי להעלות הצעת חוק. "כשיהיה לה רוב בכנסת נוכל להביא אותה לאישור – גם אם זה יהיה בפגרה", אמר יעלון.

לידיעה ב-nrg

לידיעה ב-ynet



איך תוכל לפעול?