יום לימודים ארוך - בצפת ובנתיבות
משפחות חרדיות ייהנו מצהרונים בחינם
הממשלה אישרה סבסוד יום לימודים ארוך למשפחות עובדות, אבל ההחלטה תחול בעיקר על הורים חרדיים שאינם עובדים
22/07/2012 12:54
תגיות: צהרונים · צפת · בני ברק · ועדת טרכטנברג · גדעון סער
גן ילדים בירושלים (צילום אילוסטרציה). צילום:
תמר הירדני, ויקיפדיה
המחאה של מאות אלפי הורים לילדים קטנים, שיצאו בקיץ בשנה שעברה להפגנה בדרישה לחינוך חינם, הצליחה ליצור שינוי. הממשלה אישרה את ההמלצה של ועדת טרכטנברג לסבסד יום לימודים ארוך לילדים ששני הוריהם עובדים. אבל לפי ידיעה המתפרסמת ב-nrg, מי שייהנו מהסבסוד בשנת הלימודים הקרובה יהיו בעיקר הורים חרדים שאינם עובדים.
עמרי מניב מציין ב-nrg, כי ההחלטה שבה קיבלה הממשלה את המלצות דו"ח טרכטנברג בעניין זה התבססה על "עקרון התעסוקה": יום לימודים ארוך, הכולל לימודים בצהרון עד 16:00, יסובסד לבני שלוש עד תשע, רק אם שני הוריהם מועסקים. נקבע כי בשנת הלימודים הקרובה ייהנו ילדים להורים עובדים ביישובים באשכולות החברתיים-הכלכליים החלשים ביותר (אשכולות 3-1) מיום לימודים ארוך בחינם. כן נקבע שילדים ביישובים השייכים לאשכולות 6-4 ייהנו מסבסוד חלקי.
אבל שר החינוך, גדעון סער, דרש לבטל את התניית הסבסוד בתעסוקה של ההורים, והביא את העניין לאישור מחודש בממשלה באפריל האחרון. מנתונים של משרד החינוך שהגיעו לידי nrg, מתברר כי השינויים ייטיבו בעיקר עם משפחות שבהן שני ההורים אינם עובדים, כלומר בעיקר עם האוכלוסייה החרדית.
שר החינוך, גדעון סער, דרש לבטל את התניית הסבסוד בתעסוקה של ההורים
לפי דו"ח של מרכז המידע והמחקר של הכנסת, המתבסס על נתונים שמסר משרד החינוך, היישובים שיזכו ליום לימודים ארוך בחינם הם חרדיים לחלוטין או מתאפיינים באוכלוסייה חרדית רבה: צפת, נתיבות, בית שמש ובני ברק. הסיבה העיקרית לכך היא, שהקריטריון למתן הסבסוד הוא המצב הכלכלי-החברתי הממוצע ביישוב. היישובים החרדיים הם העניים ביותר, ולכן תושביהם זכאים לסבסוד המלא. לעומתם, עשרות אלפי הורים חילונים שמצבם הכלכלי קשה ימשיכו לשלם מכיסם למימון הצהרונים, מפני שהמצב הכלכלי-החברתי הממוצע ביישוב שבו הם מתגוררים טוב יותר.
מאחר שבתי הספר שבהם לומדים חרדים נמנים עם החינוך הפרטי, המוגדר "מוכר שאינו רשמי", ייווצר מצב אבסורדי: 77% מהמוסדות שיזכו לסבסוד מלא מהמדינה אינם ציבוריים.
ממשרד החינוך נמסר בתגובה: "בהתאם להחלטת הממשלה, מסגרות העשרה בתום יום הלימודים יחולו באופן שוויוני על כלל התלמידים בגילי שלוש עד תשע באשכולות 3-1. ביטול מבחן התעסוקה מנע פגיעה קשה ומצב של אי שוויון בין התלמידים, דבר שאינו מתקבל על הדעת במסגרת חינוכית. מסגרות אלו יפוקחו על ידי המשרד".
לידיעה ב-nrg