אפליה בחלק האחורי

פיצוי בשל הפרדה מגדרית בתחבורה ציבורית

חברת סופרבוס תשלם 12 אלף שקל לתלמידה מבית שמש שאולצה לעבור לחלק האחורי של האוטובוס

פעילות ארגוני נשים יושבות ב''עזרת הגברים'' של אוטובוס הפרדה. צילום: שירן דדון, 2009פעילות ארגוני נשים יושבות ב''עזרת הגברים'' של אוטובוס הפרדה (צילום אילוסטרציה). צילום: שירן דדון

תלמידה בת 14 עלתה בספטמבר 2011 על אוטובוס שנוסע בקו פנימי בבית שמש, עם כמה חברות. הן התיישבו יחד בחלק הקדמי של האוטובוס. לאחר זמן מה עלו לאוטובוס שני גברים חרדים. הנהג ביקש מהנערות לעבור לחלק האחורי של האוטובוס, כדי שהגברים יוכלו לשבת מלפנים. הנערות חשו עלבון והשפלה, אבל עברו לאחור מפני שחששו להמרות את פיו של הנהג.

בראשית אוקטובר 2011 הגישה התלמידה תביעה לבית המשפט לתביעות קטנות בבית שמש. בתביעה, שהוגשה בסיוע המרכז הרפורמי לדת ומדינה, היא דרשה פיצוי על פי חוק איסור אפליה.

השופט דוד גדעוני קיבל את התביעה במלואה ופסק כי לאפליה אחראים הנהג וחברת סופרבוס. לתובעת נפסק פיצוי של 12,000 שקל, בתוספת תשלום הוצאות של 1,000 שקל. השופט קבע כי מדובר במקרה של אפליה חמורה, שהביאה עמה השפלה ופגיעה בכבודה של התובעת.

הנהג לא פעל להבטיח את זכויות הנוסעים, אלא תוך הפרה בוטה של זכות התובעת וחברותיה לשבת במקום לפי בחירתן

באתר נבו נכתב כי זהו פסק הדין הראשון המעניק פיצוי משמעותי בהקשר של הפרדה מגדרית בתחבורה הציבורית, אשר מתייחס בפירוט לחובות המוטלות על נהג אוטובוס ועל חברת אוטובוסים בכל הנוגע ליישום פסק הדין של בג"ץ בעניין ההפרדה בתחבורה הציבורית.

"לא זו בלבד שהנהג לא פעל להבטיח את זכויות הנוסעים כמתחייב הימנו, אלא שתוך הפרה בוטה של זכות התובעת וחברותיה לשבת במקום לפי בחירתן, ביקש מהן לעבור לחלקו האחורי של האוטובוס", כתב השופט. לחברת סופרבוס הוא ייחס אחריות שילוחית למעשי הנהג ולכן פסק כי עליה לשלם פיצויים לתלמידה.

לפסק הדין באתר נבו



איך תוכל לפעול?