לקראת הגשת מסקנות ועדת פלסנר:

מתחדש המאבק הציבורי למען שירות חובה

מטה המאבק נגד חוק טל, שכולל 25 ארגונים, דורש להטיל סנקציות משמעותיות על משתמטים. סמנכ"ל חדו"ש, שחר אילן: "יש הזדמנות היסטורית לשוויון בנטל, שאסור להחמיץ"

מסע האלונקות של הפורום לשוויון בנטל. צילום: הפורום לשוויון בנטלמסע האלונקות של הפורום לשוויון בנטל. צילום: הפורום לשוויון בנטל

מטה המאבק נגד חוק טל, שבו חברים 25 ארגונים אזרחיים, מחדש את פעולותיו לקראת פרסום מסקנות ועדת פלסנר לשוויון בנטל בסוף השבוע. במסיבת עיתונאים שנערכה בתל אביב ביום שני בבוקר, הציג המטה את דרישותיו לשירות חובה לכל ולהטלת סנקציות משמעתיות על משתמטים. זאת במסגרת רשימה של עקרונות וקווים אדומים שהציג המטה, שחייבים להיות תנאי לכל חוק שיחליף את חוק טל.

ראשי מטה המאבק הזהירו ש"אם תהיה סטייה מעקרונות אלה מתוכנן מאבק ציבורי חריף ונחוש. הציבור לא יסבול עוד זחילה של הממשלה בפני המפלגות החרדיות ועוד מריחה". במטה חברים בין היתר הפורום לשוויון בנטל, המחנה המשותף (מאהל הפראיירים), עמותת חדו"ש לחופש דת ושוויון, ישראל חופשית ועוד.

סמנכ"ל חדו"ש, שחר אילן, הציג במסיבת העיתונאים את הקווים האדומים של מטה המאבק. אילן הבהיר ש"יש הזדמנות היסטורית לשוויון בנטל, שאסור להחמיץ". הוא הזהיר מפני פתרונות שידחו את ההכרעה בכמה שנים. "במערכת הפוליטית הישראלית אלה פתרונות שרשומים על הקרח", אמר.

ראשי מטה המאבק "מגנים בחריפות את הקולות הנשמעים בקואליציה ובוועדה על האפשרות של פתרון ללא גיוס חובה וניסיון להעברת חוק טל ב". לדבריהם, "חברי ועדת פלסנר חייבים לזכור את החובה ההיסטורית המוטלת עליהם להפסיק את ההשתמטות והאפליה בין דם לדם. ראש הממשלה, בנימין נתניהו, ויו"ר קדימה, שאול מופז, חייבים לזכור שיהיה מחיר ציבורי ופוליטי כבד לכל ניסיון למכור את השוויון בנטל כדי לקנות עוד כמה חודשי שלטון".

אלה העקרונות שחייבים להנחות כל פתרון של שוויון בנטל:

חברי ועדת פלסנר חייבים לזכור את החובה ההיסטורית המוטלת עליהם להפסיק את ההשתמטות והאפליה בין דם לדם

• הבסיס לכל פתרון צריך להיות חובת שירות צבאי או אזרחי לכל בגיל 18. המכסה של תלמידי הישיבות לא תעבור את אלף העילויים והמתמידים בשנה. כפי שקבע בג"ץ, יש להפסיק את המצב שבו יש לחלק מהמגזרים חופש בחירה והרשות המבצעת יכולה לפטור אותם משירות.

• הצבא יקבל זכות הבחירה, מי יתגייס ומי יעשה שירות לאומי או אזרחי. השירות של בני כל המגזרים יהיה באורך זהה. התקציב הדרוש לשירות החרדים יעוגן בחוק ולא יהיה תלוי בשרירות לבו של האוצר.

• הרחבת הגיוס של תלמידי הישיבות צריכה להיות מיידית, גם אם הדרגתית. במציאות הפוליטית הישראלית, דחייה משמעותה פתרון שרשום על הקרח. הצבא יכול לגייס מייד עוד גדודים חרדיים ו-2013 צריכה להיות שנת המהפכה.

• אין להשלים עם פתרון שיתבסס רק על תמריצים ולא יכלול חובת שירות שבצדה סנקציות כלכליות ופליליות נגד משתמטים ונגד הישיבות שמשמשות להם מקלט. אין להשלים עם פתרון שיכלול יעדים ולא מכסות.

• כל תוכנית תכלול מנגנוני פיקוח ומעקב הדוקים. יוקם צוות קבוע של ועדת החוץ והביטחון לפיקוח על יישום התוכנית.

• אין להירתע מאיומים של מגזרים בצורות שונות של מרי אזרחי. ישראל היא מדינת חוק ואינה צריכה לקבל החלטות תחת איומים.

• הגשמת עקרון השוויון בנטל מחייבת קיצור של שירות החובה הכללי ושיפור התגמול למשרתים. התגמול הזה צריך להיות מדורג, כשבראש הפירמידה החיילים הקרביים ותומכי הלחימה.

לידיעה ב"הארץ"

לידיעה באתר מגפון



איך תוכל לפעול?