מוסדות פטור במימון המדינה
משרד החינוך בונה בכספי הפיס מבנים לבתי ספר חרדיים שאינם מלמדים ליבה
מנכ"ל חדו"ש, הרב אורי רגב: מפעל הפיס, בחסות משרד החינוך, יצר ערוץ נוסף למימון חינוך לבערות ולאנטי-ציונות
14/05/2012 16:49
תגיות: משרד החינוך · מפעל הפיס · מוסדות פטור · לימודי ליבה · חדו"ש
תלמידי בית ספר חרדי בביתר עילית משחקים על גג המוסד (למצולמים אין קשר לידיעה). צילום: נתי שוחט, פלאש 90
בעשור האחרון בנה משרד החינוך מוסדות חינוך חדשים – וגם כיתות בעשרות מוסדות קיימים – שאינם מלמדים את תוכנית הליבה. בניית המוסדות והכיתות החדשים, בעלות של עשרות מיליוני שקלים, מומנה בהסתמך על כספי מפעל הפיס. משרד החינוך בנה את המבנים למרות הידיעה כי הם ישמשו מוסדות חינוך חרדיים, שאינם נתונים לפיקוח מטעם המדינה.
בדיקה חלקית ביותר, שהתייחסה לעשרה מוסדות שמשרד החינוך מימן באמצעות כספי הפיס בחמש השנים האחרונות, העלתה כי הסכום שהוקצב לבנייתם הסתכם ב-63.4 מיליון שקל. עמרי מניב מציין ב-nrg, כי מפעל הפיס מעביר מדי שנה כסף למשרד החינוך, וכי המשרד קובע את ייעודו של הכסף.
בין המוסדות שאינם בפיקוח שנבנו בשנים האחרונות – או שנבנו בהן כיתות חדשות: תלמוד התורה "תפארת התורה" בביתר עילית, שבו נחנכו בשנת 2007 כיתות לימוד בסכום של 8.3 מיליון שקל. שנתיים מאוחר יותר נחנכו בתלמוד התורה כיתות נוספות, ב-12.5 מיליון שקל. המתחם שהוקם השתרע על פני שטח של 2,375 מ"ר. מימון דומה קיבלו בעשור האחרון תלמודי תורה ובתי ספר חרדיים יסודיים בירושלים, באשדוד, במודיעין עילית, בבני ברק, בפתח תקוה ועוד.
מוסדות הפטור החרדיים ממעטים, או אפילו מסרבים, ללמד את שיעורי הליבה ואינם כפופים לפיקוח של משרד החינוך.
לפי בדיקה חלקית, בחמש השנים האחרונות מימן משרד החינוך בנייה בעשרה מוסדות ב-63.4 מיליון שקל
לעומתם רוב מוסדות החינוך החרדי, הנמנים עם הזרם "המוכר שאינו רשמי", מתחייבים ללמד 75% מלימודי הליבה ולהיות כפופים לפיקוח משרד החינוך. בתמורה הם מקבלים תקצוב של 100%-75% לתלמיד, בהשוואה לחינוך הממלכתי. כן ניתן להם תקציב לבניית מוסדות וכיתות הלימוד.
"מפעל הפיס, בחסות משרד החינוך, יצר ערוץ נוסף למימון חינוך לבערות ולאנטי-ציונות", אומר מנכ"ל חדו"ש, הרב עו"ד אורי רגב. "מתברר שאין גבול לחליבת כספים ציבוריים בלחץ הפוליטיקאים החרדים". בחדו"ש שוקלים לפנות למבקר המדינה ולדרוש שיבחן את החוקיות של העברת כספים בדרך זו למוסדות הפטור.
ממפעל הפיס נמסר בתגובה: "ההחלטה איזה פרויקט ציבורי יוקם והיכן מתקבלת על ידי משרד החינוך במקרה של בניית כיתות וגני ילדים, ועל ידי הרשויות המקומיות במקרה של מבני ספורט, רווחה, תרבות ואיכות הסביבה. מפעל הפיס מעמיד את מקורות המימון להקמת הפרויקטים".
ממשרד החינוך נמסר: "המשרד מתקצב בניית מוסדות חינוך ברחבי הארץ בהתאם לצרכים המוגשים למשרד החינוך על ידי הרשויות המקומיות, תוך מתן עדיפות ברורה לבתי הספר הממלכתיים".
לידיעה ב-nrg