כל הפגמים האפשריים

בג"ץ: "הסירוב לרשום נישואי גרים – מצב בלתי נתפס"

מנכ"ל חדו"ש, הרב אורי רגב, קורא לפטר כל רב שמסרב לרשום נישואים של גרים

אולם בבג''ץ, צילום: Stellas mom, flickrאולם בבג''ץ (צילום אילוסטרציה). צילום: Stellas mom, flickr

בית המשפט הגבוה לצדק קובע כי המצב שבו רושמי נישואים מסרבים לרשום זוגות שבהם אחד מבני הזוג עבר גיור מוכר הוא "כמעט בלתי נתפס". השופט העליון אליקים רובינשטיין כותב את הדברים בהערת אגב לפסק הדין שניתן בשבוע שעבר, שבו מתח בית המשפט העליון ביקורת חריפה על הרכב בית הדין הרבני הגדול בראשות הרב אברהם שרמן ובית הדין הרבני באשדוד בסוגיית ביטולי הגיורים בדיעבד.

נשיאת בית המשפט העליון (בדימוס), דורית ביניש, הגדילה עשות וקבעה כי "אין פגם ופסול שלא נפלו בהחלטותיהם, ובוודאי כך בהחלטתו הגורפת ומחוסרת הסמכות של בית הדין הגדול. הרכב בית הדין הרבני הגדול רמס את כללי הדיון הבסיסיים, את כללי הצדק הטבעי, את הכללים המתחייבים של כיבוד הערכאות והפגין זלזול בבתי הדין המיוחדים לגיור, שהם מוסדות ממלכתיים של המדינה, ומעל הכל – פגע וגרם עוול מזעזע לעותרות ולילדיהן".

השופטת מרים נאור, שהצטרפה להרכב בשלב מאוחר, הביעה את זעזועה מהתנהלות בתי הדין הרבניים במלים ספורות אך נשמעות למרחוק: "לא אומר אלא – לקרוא ולא להאמין. אסור שמה שקרה לעותרות יקרה גם לאחרים".

בית המשפט העליון נחלץ מן הצורך להפוך בעצמו את ההחלטות בדבר ביטול גיוריהן של העותרות, מכיוון שלאחר שהיה ברור כי בג"ץ לא ישלים עם הביטולים הרטרואקטיביים, הוציא בית הדין הרבני בתל אביב את הערמונים מהאש ואישר את תוקפם של הגיורים לאחר אקרובטיקה הלכתית לא מעטה. אבל רובינשטיין גם ניצל את ההזדמנות לאמירות קשות ביותר בנושא מדיניות הרבנות בתום הנישואים של גרים.

לאמירות אלה יש משמעות רבה, מכיוון שבפני בג"ץ נידונה בימים אלה עתירה גם בנושא הסירוב של רבני עיר חרדים קיצונים לרשום נישואים של גרים. יכולה להיות להן גם השפעה על הדיונים בחוק צהר בכנסת. יוזמי החוק מבקשים לפתוח את אזורי הרישום לנישואים ולאפשר לזוגות להירשם מחוץ לעיר שלהם, אצל רבנים מקילים יותר.

יש רק דרך אחת להביא לשינוי במצב שמתאר בג"ץ: להצביע בבחירות הקרובות למפלגות שיבטיחו להקים ממשלה אזרחית

מנכ"ל עמותת חדו"ש לחופש דת שוויון, הרב עו"ד אורי רגב, אמר כי אכן "מדובר במצב בלתי נתפס. זו הוכחה נוספת בצורך בביטול המונופול של הרבנות על הנישואים ובהנהגת נישואים אזרחיים. עד שזה יקרה, הפתרון לבעיית הרבנים המסרבים לרשום נישואים של גרים אינו יכול להיות מינוי רשמים נוספים. הפתרון צריך להיות פיטוריו המיידיים של כל רב סרבן". דברים אלה מתחייבים, אמר רגב, גם מקביעתו של השופט רובינשטיין: מי שמבקש ליטול על עצמו תפקיד מינהלי ראוי שיקבל על עצמו גם את כללי המשפט המינהלי.

רגב הוסיף ואמר: "שורש הרע הוא במינוי רבנים שאינם מכירים במדינה ובחוקיה, בזים לציונות ומתנכרים לפלורליזם המאפיין את יהדות זמננו. יש רק דרך אחת להביא לשינוי במצב שמתאר בג"ץ: להצביע בבחירות הקרובות רק למפלגות שיבטיחו להקים ממשלה אזרחית שתבצע את המהפכה האזרחית הדרושה".

השופט רובינשטיין כותב כי "בפרספקטיבה של משפט מינהלי כמעט בלתי נתפס כיצד בעלי תפקיד מינהלי (רושמי נישואים) הממונים על ידי מועצת הרבנות הראשית וכפופים להנחיותיה ולהנחיות המשרד לשירותי דת, יכולים לעשות דין לעצמם ולסרב – לא פחות – לרשום לנישואים זוגות אשר הגורמים המנחים אותם סבורים שיש לרושמם".

הוא מציין כי ביולי 2011 הפיץ מנכ"ל משרד הדתות חוזר שאמור לעקוף את הבעיה. זאת, על ידי מינוי ארבעה רבנים שירשמו זוגות שרבני העיר שלהם מנסים לרושמם. רובינשטיין מבקר בחריפות את הנוהל הזה ושואל: "האם יעלה על הדעת, כי משרד התחבורה – לדוגמה – יעסיק בוחנים אשר אינם פועלים לפני הנחיותיו, ותחת לחייבם לציית להם יפנה את הציבור הנזקק לשירותיהם לבוחנים מקבילים?"

לידיעה על פסק הדין של בג"ץ בעניין ביטול הגיורים



איך תוכל לפעול?