חלופת שר הביטחון

ברק מציע: פטור למכסה של 400 תלמידי ישיבה בשנה

לפי ההצעה שמתגבשת במשרד הביטחון, צה"ל יחליט את מי לגייס. מי שלא יגויס יופנה לשירות אזרחי

שר הביטחון, אהוד ברק בכנס לעתיד העם היהודי בירושלים. 20.10.10 .צילום: אביר סולטן, פלאש 90שר הביטחון, אהוד ברק, בכנס בירושלים. צילום: אביר סולטן, פלאש 90

שר הביטחון, אהוד ברק, מתכוון להגיש לממשלה הצעת חוק שתחליף את חוק טל בהסדר רחב יותר, שבמרכזו ייקבע כי צה"ל הוא זה שיחליט את מי הוא מגייס. מועמדים לשירות שלא יגויסו לצבא יופנו לשירות אזרחי-לאומי. "רק הסדר רחב כזה יהיה שוויוני לכל רוחב החברה, והוגן גם כלפי החיילים המשרתים", ציין ברק. "רק הסדר כזה יביא לפתרון נכון של הסוגיה החשובה למדינה, שעדיין תידרש לדורות של צבא חזק, ומאידך לא תוכל לגייס את כל מחזורי הגיוס".

הצעת החוק גובשה בשבועות האחרונים באגף היועץ המשפטי של משרד הביטחון, נכתב בידיעה בוואלה. לפי ההצעה, צה"ל יתגמל בהדרגה את המשרתים בצבא שנתיים נוספות ברמה דומה לשכר המינימום במשק, באופן שיאפשר להם ללמוד או לרכוש מקצוע. תיקבע מכסה של כ-400 אברכים בשנה שיוכלו להמשיך בלימודים בישיבה, במסגרת הסדר "תורתו אומנותו".

רק הסדר רחב כזה יהיה שוויוני לכל רוחב החברה, והוגן גם כלפי החיילים המשרתים

גם ראש השב"כ לשעבר, ח"כ אבי דיכטר מקדימה, הגיש הצעת "חוק שירות לכל". דיכטר הגיש את ההצעה בשיתוף עם "מחנה הפראיירים", ואליו הצטרפו חברי כנסת מקדימה, מהעצמאות, מהעבודה, מהאיחוד הלאומי ומהבית היהודי. לפי הצעתו של דיכטר, כל אזרח יחויב לשרת בשירות צבאי או אזרחי בתחומי הבריאות והרווחה. הצבא יחליט מי מתגייס לאן. בהצעתו של דיכטר נקבע כי אלף תלמידי ישיבות שיוגדרו "עילויים" יקבלו פטור משירות צבאי.

דיכטר מציע גם, שהשירות האזרחי יימשך שלוש שנים, כמו השירות הצבאי, ויונהג שירות מילואים גם למשרתים בשירות האזרחי. לפי ההצעה, התגמול על שירות צבאי יהיה גבוה יותר, על פי העיקרון של "מי שנותן יותר - יקבל יותר". אדם שלא ישרת, לא יקבל קצבאות לימודים או קצבאות אחרות מהמדינה, ויהיה זכאי לביטוח לאומי בלבד.

לידיעה בוואלה



איך תוכל לפעול?