גיור ללא רבב
בג"ץ מבקר בחריפות ביטולי גיורים בבתי הדין הרבניים
השופטת ביניש: בין הדין הרבני הגדול רמס את כללי הדיון הבסיסיים, את כללי הצדק הטבעי... והפגין זלזול בבתי הדין המיוחדים של הגיור
30/04/2012 19:31
תגיות: בג"ץ · גיור · בית הדין הרבני הגדול · הרב חיים דרוקמן
מועמדת לגיור בבית דין רבני לגיור בירושלים (צילום אילוסטרציה)
בפסק דין שפרסם ביום הזיכרון מתח בג"ץ ביקורת על החלטתו של בית הדין הרבני הגדול לבטל אלפי גיורים שערך הרב חיים דרוקמן, בתפקידו כראש מערך הגיור. פסק הדין, כותב יאיר אטינגר ב"הארץ", מנקה את אלפי המתגיירים ואת הרב דרוקמן מהרבב שבית הדין הרבני הטיל בהם. עם זאת, אין הכרח שהחלטת בג"ץ תמנע בעתיד התנגשויות סביב הגיור הממלכתי.
"בין הדין הרבני הגדול רמס את כללי הדיון הבסיסיים, את כללי הצדק הטבעי... הפגין זלזול בבתי הדין המיוחדים של הגיור ומעל לכל פגע וגרם עוול מזעזע לעותרות ולילדיהן", כתבה הנשיאה לשעבר דורית ביניש. פסק הדין ניתן בעתירה שהגישו שתי נשים שגיוריהן בוטלו באופן פרטני בבית הדין הרבני וכן ארגונים שהצטרפו לעתירה.
ב-News1 נכתב כי השופט אליקים רובינשטיין שכתב את רוב פסק הדין, מותח ביקורת קשה על התנהגותו של הרב אברהם עטיא מבית הדין באשדוד, ובמיוחד על הלשון המשתלחת שנקט כלפי בתי הדין לגיור. רובינשטיין מביע צער על כך שבתי הדין הרבניים לא נהגו בכבוד הראוי בבתי הדין לגיור ושואל רטורית: "האם ניתן לדרוש מבתי המשפט לכבד מותב שאינו מכבד, שומו שמים, אף את עצמו?"
יש לקוות שגרי הצדק לא יזכו עוד ליחס משפיל במדינת ישראל, אלא ליחס של כבוד והערכה
גיוריהן של שתי העותרות הראשיות בוטלו למפרע ב-2007 ו-2008 בידי בתי דין רבניים, 15 שנים אחרי שיהדותן ויהדות ילדיהן הוכרה באופן מלא על פי ההלכה ועל פי מוסדות המדינה. רק כשבאו לדון בתיקי הגירושין שלהן, הן גילו להפתעתן כי מה שעומד לדיון הוא יהדותן. הפרשה התפוצצה לאחר שבית הדין הרבני הגדול אשרר את ביטול הגיור של אחת משתי הנשים.
ב-2008, ההרכב שבראשו עמד הדיין הרב אברהם שרמן, הוסיף כי יש לפסול את הגיור לא רק של אותה אשה, אלא של אלפי ישראלים שהתגיירו בבתי הדין המיוחדים לגיור, ערכאה רשמית של המדינה, שבראשם עמד הרב דרוקמן.
בא כוח העותרים, עו"ד אביעד הכהן, אמר כי "הדברים החריפים שיצאו מבית המשפט מדברים בעד עצמם. יש לקוות שתוכנם יופנם ויוטמע, וגרי הצדק לא יזכו עוד ליחס משפיל במדינת ישראל, אלא ליחס של כבוד והערכה כמתחייב ממסכת ערכיה של מדינה יהודית ודמוקרטית".
לידיעה ב"הארץ"
לידיעה ב-News1