חומת השבת נפלה
בגלל עקשנותם, החרדים הפסידו בקרב על השבת
ועדת השרים לחקיקה דחתה הצעת חוק שמאפשרת פעילות מסחר ותרבות מתונה בשבת, אבל מאבקם של החרדים לשמירה על השבת נכשל משום שהציבור הישראלי סולד מכפייה, כותב סבר פלוצקר ב"ידיעות אחרונות"
16/05/2017 19:08
תגיות: שבת · קניונים · בתי קפה · תחבורה ציבורית · מנואל טרכטנברג · חרדים · רחל עזריה · סבר פלוצקר
שריפת אשפה בהפגנה נגד פתיחת קניון קרתא בשבת (צילום אילוסטרציה). צילום:
David Fainstein, wikipedia
מאפייניה של השבת בישראל 2017 הם מרכזי קניות פתוחים, מסעדות ובתי קפה מלאים, אירועי תרבות וספורט תוססים. בשליש מהמדינה פועלת תחבורה ציבורית בשבת, כותב סבר פלוצקר ב"ידיעות אחרונות".
הקהילה החרדית הפסידה בקרב על השבת, לדבריו, משום שהתעקשה להמשיך בו ולא היתה מוכנה לפשרות. הציבור הישראלי אינו סובל כפייה ודווקא בסוגיות שבהן לא נעשה ניסיון לחייב אותו לקיים מנהגים יהודיים – קביעת מזוזה, ברית מילה לתינוק זכר, הימנעות מנסיעה במכונית ביום הכיפורים ועוד – רוב מכריע מתוכו מקיים את המסורת.
ניסיונות לכפות מנהגים דתיים באמצעות חוקים או מוסדות שלטוניים נכשלים, מוסיף פלוצקר. החוק האוסר על הצגת חמץ בפסח מופר, השליטה החרדית בחוקי האישות "הובילה מאות אלפי ישראלים לטקס חתונה רפורמי ו/או להתחתן בניכר ולהירשם אחר כך במשרד הפנים כנשואים".
הממסד החרדי המסוגר והחרד לכוחו הפוליטי דבק בהתנגדותו לכל פשרה. בכך הוא גוזר סוף מהיר ועצוב למה שעדיין נותר מקדושת השבת
לפני כשנה הועלתה בכנסת הצעת חוק, שמאפשרת הן לשמור על צביונה של השבת כיום מנוחה והן להקל על פעילות מסחר ושירותים ביום זה, במידה מוגבלת. את הצעת החוק העלה ח״כ פרופ׳ מנואל טרכטנברג, בשיתוף פעולה עם חברי הכנסת אלעזר שטרן, רחל עזריה ומיקי זוהר.
לפי ההצעה, אנשים המעוניינים לערוך קניות או לצאת לבילוי בשבת ימצאו קניונים, בתי קפה ופארקים פתוחים. רשויות מקומיות יוכלו להנהיג קווי תחבורה ציבורית, כולל בערב שבת. "הכל במידה, בריסון, בלי חילול שבת דווקאי, בלי להכעיס", כותב פלוצקר.
אף על פי שכ-80% מהישראלים תומכים בהצעה, היא לא זכתה לאישור ועדת השרים לחקיקה. גם לא בתחילת החודש. הסיבה: שיקולים קואליציוניים. "אף שבפועל החומה החרדית השומרת כביכול על השבת נפלה מזמן, בלחץ הציבור הרחב, הממסד החרדי המסוגר והחרד לכוחו הפוליטי דבק בהתנגדותו לכל פשרה. בכך הוא גוזר סוף מהיר ועצוב למה שעדיין נותר מקדושת השבת", מסכם פלוצקר.
למאמר ב"ידיעות אחרונות"