דו"ח חופש הדת בכנסת של חדו"ש:

הרבה דיונים, מעט מעשים

מושב החורף של הכנסת התאפיין בעיסוק נרחב בהדרת נשים ובחוק טל, לצד הישגים מעשיים מעטים מאוד. רק הצעת חוק חשובה אחת עברה. גפני סיכל את העברת המסקנות המתייחסות לחרדים בדו"ח טרכטנברג

שר האוצר, יובל שטייניץ, מהליכוד בשיחה עם יו''ר ועדת הכספים של הכנסת, משה גפני, מדגל התורה בשעת הצבעה על חוק ההסדרים. צילום: 15.07.09 אביר סולטן, פלאש 90שר האוצר, יובל שטייניץ, עם יו''ר ועדת הכספים של הכנסת, משה גפני. צילום: אביר סולטן, פלאש 90

לקריאת הדו"ח המלא

מושב החורף של הכנסת התאפיין בעיסוק נרחב בנושאי הדרת נשים וחוק טל, לצד הישגים מעשיים מעטים מאוד. כך מגלה דו"ח חדו"ש על חופש הדת והשוויון בנטל במושב החורף של הכנסת, שחיבר סמנכ"ל חדו"ש למחקר והסברה שחר אילן, בעבר הכתב הפרלמנטרי של "הארץ". את התחקיר לדו"ח ערכה שחר קסלר.

הצעת החוק החשובה היחידה שעברה בתחומי הדת והמדינה היא ההיתר שניתן לצה"ל לגייס בחורות שקיבלו פטור בשל אורח חיים דתי והתגלה ששיקרו. יו"ר ועדת הכספים של הכנסת, ח"כ משה גפני, הצליח למנוע את העברת כל הסעיפים בעניין תעסוקת חרדים בדו"ח טרכטנברג.

מן העבר השני, גם לא עברו הצעות שיכולות להיחשב כפוגעות בחופש הדת והשוויון בנטל. יכול להיות שהסיבה המרכזית לכך היא שבמושב הזה הסיעות החרדיות היו עסוקות בעיקר בהדיפת ביקורת ציבורית ויוזמות חקיקה בנושאי הדרת נשים, חוק טל, דו"ח טרכטנברג ואחרים.

מנכ"ל חדו"ש, הרב עו"ד אורי רגב, אמר בתגובה ש"אזלת יד של הכנסת בתחומי הדת והמדינה פוגעת במעמד הכנסת ובאמון בדמוקרטיה. הציבור מצפה ליישום ההמלצות האמיצות של ועדת טרכטנברג בנושא תוכנית הליבה ותעסוקת חרדים להעברת חוק שירות חובה במקום חוק טל ולחקיקה שתבלום את הדרת הנשים. הדרך לשם ברורה: על נתניהו ומופז להקים ממשלה אזרחית, בלי המפלגות החרדיות, שתבצע מהפכה של חופש דת ושוויון בנטל".

מנכ"ל חדו"ש הרב אורי רגב: יש פער עצום בין ציפיות הציבור לאזלת היד של הכנסת

חבר הכנסת שבלט ביותר בפעילותו בתחום חופש הדת היה ניצן הורוביץ ממרצ. בלטו גם אורית זוארץ ונחמן שי מקדימה. פעילות צוות הפיקוח על חוק טל של הכנסת בראשות ח"כ יוחנן פלסנר העניקה לכנסת עמדת יתרון חשובה בדיון הציבורי על הסדר דחיית השירות של בחורי הישיבות.

בניגוד לחוק טל, הכנסת נתפסה בלתי מוכנה לחלוטין בנושא הדרת הנשים. בכל ארבעת אלפים הצעות החוק שהניחו חברי הכנסת על שולחנה בשלוש השנים שקדמו למושב חורף 2012, לא היתה אפילו אחת שבאה להתמודד עם הדרת נשים על רקע דתי. במושב הוגשו כמה הצעות, בייחוד על ידי סיעת קדימה. ניסיונות להקים פורום קבוע לדיון בהדרת נשים, ועדת משנה או ועדת חקירה פרלמנטרית, נדחו.

ועדת הפנים וועדת החינוך מיעטו מאוד לעסוק בנושאי דת ומדינה אקטואליים. ועדת הפנים, שאחראית למשרד לשירותי דת, העדיפה לעסוק בנושאים מגזריים כמו חופים נפרדים או הריסת בתי כנסת. ועדת החינוך קיימה דיון אחד בהמלצות ועדת טרכטנברג ולא הקדישה שום דיון נפרד לנושאים כמו תוכנית הליבה או ההקצבות לישיבות. זאת, בניגוד למה שהיה נהוג בעבר בוועדות אלה, מוועדת הפנים נמסר בתגובה שדיונים כאלה אינם מתפקידה ואילו בוועדת החינוך טענו שזוהי תפקידה של ועדת המשנה לחינוך דתי.

חבר הכנסת ניצן הורוביץ אמר כי המפלגות החרדיות מנהלות מלחמה נגד החברה החילונית. "הם הצליחו לחסום כמעט את כל יוזמות החקיקה בנוגע לחינוך, נישואים, גירושים, בתי דין רבניים, גיור וסוגיות אחרות", אמר הורוביץ ל"ג'רוזלם פוסט". הוא ציין כי הטיפול של הממשלות האחרונות בסוגיות דת ומדינה היה לא ראוי, אבל הרקורד של הקואליציה הנוכחית בתחומים אלה "גרוע בהרבה" מזה של קודמותיה.

משרד ראש הממשלה דחה את טענות הדו"ח, כי לא יושמה אף לא אחת מהמלצות ועדת טרכטנברג בנוגע לחרדים. המשרד טען כי הממשלה החלה ליישם חלק מההמלצות – בעיקר בנוגע לשילוב החרדים בשוק העבודה. בין ההישגים שציינו במשרד ראש הממשלה: העברת האחריות לפרויקט לתמיכה כספית בלימודים אקדמיים של 500 גברים חרדים בשנה ממשרד התמ"ת לוועדה לתכנון ולתקצוב (ות"ת) במועצה להשכלה גבוהה; המשך מימון פרויקט שבמסגרתו לומדים סטודנטים חרדים באקדמיה; השקת פרויקט לרכישת השכלה בתחום ההיי-טק, המיועד לצעירים חרדים שעזבו את הישיבה; ופתיחת מרכז לימוד לחרדים בירושלים, שיכול לאכלס 4,000 תלמידים, הצפויה בסוף השנה.

ה"ג'רוזלם פוסט" פנה גם לחבר הכנסת גפני וביקש את התייחסותו לדו"ח. גפני סירב להגיב.

לידיעה ב"ג'רוזלם פוסט"



איך תוכל לפעול?