הפרשן מרטין וולף:

לא הגיוני לתמוך באנשים בריאים שלא עובדים

בכל מדינה שהיא, כולם צריכים לעבוד ולפרנס את עצמם, אומר וולף בראיון ל"כלכליסט"

יריד עבודה לחרדים 24072011 צילום ליאור מזרחי פלאש 90יריד עבודה לחרדים. כולם חלק מאותו פרויקט. צילום: ליאור מזרחי, פלאש 90

בכמה מובנים ישראל היא מדינה מאוד מאוד מצליחה, ובמובנים אחרים יש לה בעיות נראות לעין, אומר מרטין וולף, הפרשן הכלכלי הראשי של העיתון "פייננשל טיימס". לדבריו, הכלכלה הישראלית חדשנית ויש לה רקורד יוצא דופן של סטארט־אפים, יש לה תרבות חזקה של מדע והנדסה... ובמובן הזה, ישראל עושה בדיוק את מה שהיא צריכה לעשות.

"השאלה העיקרית היא איך לחלק את הרווחים מזה", אומר וולף בראיון ל"כלכליסט". "איך לתת לחלק הגדול ביותר של האוכלוסייה את היכולת להרוויח מזה ולהיות חלק מזה. ב־40 השנים האחרונות ישראל נעשתה חברה מאוד מאוד אנטי־שיוויונית... זאת אחת המדינות בעלות האי-שוויון הגדול בעולם. ביקרתי בישראל בפעם הראשונה בשנות ה־60. כבר אז היא היתה מאוד מצליחה, אבל גם היתה שוויונית".

וולף אומר, כי בקהילה לאומית קטנה ולמודת קרבות כמו ישראל, חשוב לשמור על התחושה שכולם חלק מאותו פרויקט ולכולם 

כל ילד בכל מדינה צריך לקבל חינוך ראוי ומודרני

יש אותה מחויבות אליו.

"חלק מזה הוא התפקיד של החרדים. אין לי מושג מה אתם יכולים לעשות לגבי זה, אך לדעתי זה לא הגיוני, בכל מדינה שהיא, לתמוך בעובדים פוטנציאליים בריאים שאינם עובדים", אומר וולף. "אני חושב שצריך לתמוך באנשים בריאים רק במקרים של אבטלה קצרת־טווח, אבל מלבד זה, כולם צריכים לעבוד ולפרנס את עצמם. אני גם חושב שכל ילד בכל מדינה צריך לקבל חינוך ראוי ומודרני.

"מכיוון שישראל קטנה מאוד, ובגלל הרקע שלה, אלו שאלות מאוד מהותיות. אני נוטה לחשוב שההצלחה של המדינות הסקנדינביות – קהילות לאומיות קטנות ומשגשגות – צריכה להשפיע על הדיון בישראל מכיוון שאלו מודלים ברורים".

לראיון המלא ב"כלכליסט"



איך תוכל לפעול?