חדירה לפרטיות
נשים שרוצות לטבול ללא בלנית מוחתמות על כתב ויתור
במועצה הדתית בירושלים דורשים מנשים המבקשות לממש את פסיקת בג"ץ, שלפיה יש לאפשר טבילה במקווה בלי נוכחות בלנית, למלא טופס ובו פרטיהן האישיים
10/05/2017 14:23
תגיות: מקווה · בלנית · בג"ץ · המשרד לשירותי דת · המועצה הדתית ירושלים · רחל עזריה · עמותת עתים
מקווה טהרה לנשים בירושלים (צילום אילוסטרציה). צילום:
zeevveez, flickr
באוקטובר 2016 פסק בג"ץ כי על המועצות הדתיות לכבד את פרטיותן של נשים הבאות לטבול במקווה. לפי הפסיקה, אין להתנות את השימוש במקווה בצפייה של הבלניות בנשים. לאחר הפסיקה פורסם חוזר מנכ"ל חד-משמעי בעניין, אבל במועצות הדתיות מסרבים לקבל את החלטת בג"ץ.
בשבועות האחרונים נדרשות נשים הבאות לטבול במקוואות בירושלים לחתום על מסמך משפטי, מעין כתב ויתור, שבו הן מביעות את רצונן לטבול ללא השגחת בלנית. הטופס כולל את פרטיה האישיים של החותמת ומועבר למועצה הדתית בירושלים. כך יודעת כל טובלת שמוותרת על נוכחות הבלנית, שפרטיה נשמרים במערכת.
במועצה הדתית בירושלים אומרים כי נוכחות הבלניות נחוצה בין השאר כדי שיוכלו להתערב ולהציל את חייה של אשה שתחליק ותטבע במקווה. אבל לטענת ynet, הבלניות אינן נדרשות לעבור קורס עזרה ראשונה. לכן אין להן יכולת לסייע לטובלת שחלילה תיפגע. בנוסף, גברים שמגיעים לטבול אינם נדרשים לחתום על טופס דומה.
פסיקת בג"ץ בסוגיה ניתנה בעקבות עתירה שהגישו עמותת עתים וקבוצת נשים נגד המשרד לשירותי דת, הרבנות הראשית
במועצה הדתית בירושלים אומרים שנוכחות הבלניות נחוצה כדי שיוכלו להציל אשה שתחליק ותטבע במקווה
לישראל והמועצה הדתית בירושלים. העותרות דרשו לאפשר להן לטבול בלי שייכפו עליהן מנהגי המקום.
נטע, צעירה ירושלמית, התבקשה לחתום על כתב הוויתור בפעם האחרונה שבאה למקווה, כדי שתוכל לטבול ללא נוכחות של הבלנית. "אין גבול ליצירתיות של הרבנים", היא אומרת. "מי הם שיחזיקו מסמכים שלי שמתעדים מתי ואיך אני טובלת במקווה?"
ח"כ רחל עזריה מכולנו מביעה זעזוע מהחדירה לפרטיותן של הטובלות. "הפסיקה של בג"ץ והנחיית הרבנות היו ברורות: נשים יכולות לטבול לבד. בתקופה האחרונה הגיעו אלינו תלונות של נשים על לחץ שמופעל עליהן, וכעת המסמך הזה", אומרת עזריה. "חלק ממצוות הטבילה הוא שמירה על פרטיות הזוג, ופתאום המועצה הדתית מנהלת רישום ומעקב אחרי מועדי הטבילה של נשים. אדרוש תשובות בכנסת מהמועצה הדתית בירושלים".
מהמועצה הדתית בירושלים נמסר בתגובה: "כחלק מתפקידה מיומנת הבלנית להגיש עזרה מיידית במקרה של פגיעה אפשרית. מכאן, שבחירה בהיעדרותה עשויה להוות סיכון ומדרון חלקלק (תרתי משמע), שבעקבותיה אף השלכות משפטיות, שאותן מבקשת המועצה הדתית בירושלים לייתר. הטופס הוא פנימי ומושמד מיד כשמתברר שאין בו עוד צורך".
לידיעה ב-ynet