השרשת ההפרדה
המלצת מל"ג: ייפתחו יותר כיתות נפרדות בקמפוסים
מסמך שחיבר צוות העוסק בתוכנית לשילוב חרדים באקדמיה ממליץ להרחיב את ההפרדה בין גברים לנשים ולהחיל אותה לא רק במוסדות המיועדים לחרדים
19/04/2017 16:01
תגיות: המועצה להשכלה גבוהה · שילוב חרדים · הפרדה מגדרית · פרופ' אורנה קופרמן · פרופ' יוסף קלפטר
בניין הקמפוס החרדי בקרית אונו (צילום אילוסטרציה). צילום:
דוד שי, ויקיפדיה
המועצה להשכלה גבוהה (מל"ג) מתכננת לפתוח כיתות נפרדות לנשים ולגברים בקמפוסים של אוניברסיטאות ומכללות, במסגרת תוכנית לשילוב חרדים באקדמיה. כיום מתקיימים לימודים בהפרדה מגדרית בעיקר בקמפוסים ייחודיים ובמכינות.
במסמך שגיבש הצוות המקצועי במל"ג בנוגע לתוכנית לשילוב חרדים נכתב כי פתיחת כיתות לחרדים בקמפוסים הקיימים עלולה לפגוע בסטודנטיות ובסטודנטים שאינם חרדים, אך יש לה גם יתרונות רבים מבחינה אקדמית וחברתית. "מודל זה מקטין מאוד את הפגיעה בשוויון הנגרמת מעצם הקמת מסגרות אקדמיות נפרדות לציבור החרדי, ומונע יצירת 'איים' של הפרדה", נכתב במסמך.
המל"ג תתקשה לחייב מוסדות שאינם מעוניינים בכך לפתוח כיתות בהפרדה בתוך הקמפוסים, אבל אימוץ ההמלצות בנושא יביא להרחבת ההפרדה המגדרית לאוכלוסיות חדשות ולמרחבים חדשים. מחברי המסמך ממליצים גם לאפשר לסטודנטים שאינם חרדים ללמוד בנפרד מנשים.
התוכנית לשילוב חרדים באקדמיה מעוררת מחלוקת במל"ג, משום שרוב מסלולי הלימוד בה כוללים הפרדה מגדרית ומרצות אינן רשאיות ללמד בה סטודנטים גברים. בגלל ההגבלות הללו סירבו חלק מהאוניברסיטאות להשתתף בתוכנית, ואחרות פתחו קמפוס נפרד לחרדים בשטחן.
המל"ג תתקשה לחייב מוסדות שאינם מעוניינים בכך לפתוח כיתות בהפרדה בתוך הקמפוסים
במסמך המל"ג מוזכרת גם אפשרות להרחבת ההפרדה המגדרית מעבר ללימודי התואר הראשון. מחבריו כתבו כי הגבלת התוכנית לשילוב חרדים ללימודים לתואר ראשון היא זמנית: "קיימת אפשרות, ככל שיעלה הצורך, לשוב ולדון במדיניות זו בשנים הקרובות, בייחוד בנוגע לתארים מתקדמים במקצועות טיפוליים, שלא ניתן לעסוק בהם ללא תואר שני, ושיש בהם צורך קריטי במגזר החרדי".
פרופ' אורנה קופרמן מבית הספר להנדסה ומדעי המחשב באוניברסיטה העברית, שבעבר היתה אחראית על שילוב חרדים במוסד, אמרה ל"הארץ" שהשרשת ההפרדה המגדרית באקדמיה תביא להשרשתה גם בתחומי חיים אחרים.
נשיא אוניברסיטת תל אביב, פרופ' יוסף קלפטר, הביע בעבר התנגדות חריפה למהלכים כמו אלה שמוצגים במסמך המל"ג והצהיר כי במוסד שהוא מנהל לא תהיה הפרדה מגדרית. "הפרדה חותרת נגד מהות האוניברסיטה. אני חושב שאם רוצים להכניס את החרדים למעגל ההשכלה הגבוהה, חלק מהתהליך זה האינטראקציה האנושית, זה העברת דעות, זה ההפך מסגירות", אמר קלפטר.
התוכניות לשילוב חרדים כוללות מגוון רחב של תחומי לימוד: הנדסה, אמנות, אדריכלות, עזר רפואי, חינוך, ניהול, משפטים ועוד. כיום לומדות בתוכניות יותר סטודנטיות מסטודנטים, ויש יותר תוכניות המוצעות לנשים. שיעור הנשירה בקרב גברים חרדים גבוה במיוחד, 51%. שיעור הנשירה של נשים חרדיות הוא 30%.
לידיעה ב"הארץ"