השוויון עוד רחוק

דו"ח חדו"ש: ב-80% מהמועצות הדתיות יש רק אשה אחת

בעקבות דרישת חדו"ש הנחה היועץ המשפטי לממשלה את המשרד לשירותי דת למנות לפחות 30% נשים להרכבי המועצות הדתיות. בדיקה שערכה חדו"ש לרגל יום האשה הבינלאומי העלתה כי רק 20 מועצות עומדות בהנחיות החדשות

שר הדתות, דוד אזולאי מש''ס. צילום: אבי אוחיון, לע''משר הדתות, דוד אזולאי מש''ס. צילום: אבי אוחיון, לע''מ

70 נשים מכהנות כיום ב-58 מועצות דתיות. נשים הן כ-17% מכלל חברי המועצות הדתיות (407). כך עולה מבדיקה של עמותת חדו"ש לחופש דת ושוויון, לכבוד יום האשה הבינלאומי, שיתקיים מחר (8 במרס). חדו"ש מקיימת מעקב קבוע אחר שילוב הנשים במועצות הדתיות ופועלת מאז הקמתה לקידום התהליך.

באוגוסט האחרון, בעקבות דרישות של חדו"ש, יצאה הנחיה מטעם המשנה ליועץ המשפטי לממשלה, עו"ד ארז קמיניץ, המורה למשרד לשירותי דת למנות לפחות 30% נשים בהרכב המועצה הדתית. היועץ המשפטי הנחה כי במועצות שבהן יש חמישה חברים תהיה לפחות אשה אחת, במועצות שבהן יש שבעה חברים יהיו לפחות שתי נשים ובמועצות שבהן יש תשעה או אחד עשר חברים יהיו לפחות שלוש נשים. אבל עד כה רק 20 מתוך 57 מועצות (35%) עומדות בהנחיה זו. מתוכן, ב-11 מועצות יש בכל זאת רק אשה אחת בשל מספר החברים הקטן שבה (פחות משבעה) ולכן מספר הנשים עומד בהנחיית היועץ המשפטי. גם במרבית הרכבי המועצות הדתיות שהתפרסמו לאחר שיצאה הנחיית היועץ המשפטי לא מתקיימת דרישה זו.

ב-46 מועצות, שהן 79% מכלל המועצות שהורכבו, יש עדיין רק אשה אחת שמכהנת. המועצות המצטיינות, שבהן מספר הנשים גדול יותר מהמינימום לפי הנחיית היועץ המשפטי: שדות נגב, קרית ביאליק, אורנית, אפרת ורעננה, שבה מספר הנשים הרב ביותר (ארבע). על מנת שכלל המועצות יעמדו בהנחיות החדשות, יש צורך במינוי של עוד 49 נשים.

הנתונים מתבססים על ילקוט הפרסומים הממשלתי, בשילוב פנייה ישירה של חדו"ש למועצות הדתיות, כולל אלו שמעבר לקו

מנכ"ל חדו"ש, הרב רגב: "שוויון מגדרי הוא תחום בולט שבו הממסד הדתי מסרב להפנים את ערכי היסוד של ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית"

הירוק ואינן מופיעות בפרסומים. עד כה מונו רק 44% מועצות דתיות מכלל הרשויות המקומיות (132).

ברשויות שבהן לא מונתה מועצה דתית, החוק מתיר לשר לשירותי דת למנות שני ממונים אשר ימלאו את מקום המועצה. זהו המצב במועצות רבות בארץ, ושם האפליה חמורה עוד יותר. עד כה מונו ארבע נשים בלבד לתפקיד ממונות (בחבל יבנה, נתיבות, עכו ונצרת עילית) ורק בשנה האחרונה הוארכה כהונתם של ממונים גברים ב-18 רשויות מקומיות. בימים אלה עובדת חדו"ש על עתירה לבג"ץ בנושא, בשיתוף עם ארגונים נוספים, שתחייב את המשרד לשירותי דת למנות אשה אחת לפחות בהרכב ממונים בכל מועצה דתית שבה לא חודש ההרכב, ולכלול בכל ההרכבים החדשים לפחות 30% נשים.

מנכ"ל עמותת חדו"ש, הרב עו"ד אורי רגב, אמר בתגובה: "המועצות הדתיות הן אך דוגמה לפוליטיזציה של יחסי הדת והמדינה בישראל ולהתעלמות מעקרונות יסוד של חופש דת, שוויון, מינהל תקין וציות לחוק ולפסיקת בתי המשפט, המאפיינת את הממסד הדתי. שוויון מגדרי הוא תחום בולט שבו הממסד הדתי מסרב להפנים את ערכי היסוד של ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית, אשר שוויון מעמד האשה הוא מרכיב מרכזי וחיוני בה. ביום האשה הבינלאומי חשוב שנהיה מודעים לכך שמאבק ציבורי נחוש ויעיל, המלווה בכלים משפטיים, מביא להתקדמות ולתיקון, הגם שבקצב אטי ומתסכל. המאבק לייצוג נשים במועצות הדתיות הוא דוגמה מובהקת לחשיבות פעילותם של ארגוני החברה האזרחית ועצמאות הרשות השיפוטית, שהם חיוניים כדי לקדם ערכי יסוד הנתמכים על ידי רוב גדול בציבור בישראל, לנוכח הציניות וסחר הסוסים הפוליטי המאפיינים את מדיניות הכנסת והממשלה".



איך תוכל לפעול?