השתמטות מואצת

שיא חדש במספר תלמידי הישיבות: כ-114 אלף

תשובה לשאילתה שהגיש ח"כ פלסנר מגלה: מספר תלמידי הישיבות גדל בשנתיים האחרונות ב-11 אלף. מספר תלמידי הישיבות שהצטרפו לשירות צבאי או אזרחי גדל ב-500 בלבד. סמנכ"ל חדו"ש: חייבים לקבוע מכסה של תלמידי ישיבות ולחייב את היתר לשרת

משמרת מחאה של הפורום לשוויון בנטל בבני ברק לרגל עשור להגשת חוק טל. מרץ 2010משמרת מחאה של הפורום לשוויון בנטל בבני ברק, לרגל עשור להגשת חוק טל, מרס 2010

מספרם של האברכים ותלמידי הישיבות הגבוהות גדל בכ-10% בתוך פחות משנתיים. לפני כשנתיים הסתכם מספרם של תלמידי הכולל והישיבות הגבוהות בכ-103 אלף, ואילו כיום הם מונים כ-114 אלף. מספר התלמידים בישיבות הגבוהות גדל מ-33 אלף בשנת 2010 ל-38 אלף כיום. מספר אברכי הכוללים (אברכים הם תלמידי ישיבות נשואים, כוללים – ישיבות לאברכים) גדל מ-70 אלף באמצע 2010 לכ-76 אלף. הגידול בפועל משמעותי יותר, משום שבסוף 2010 נרשמה ירידה של 10,000 תלמידים, בשל החמרת נוהלי הביקורת בישיבות.

סמנכ"ל עמותת חדו"ש לחופש דת ושוויון, שחר אילן, אמר בתגובה: "הנתונים מוכיחים שישראל ממשיכה להתקרב בצעדי ענק לעבר אסון כלכלי בעקבות היעדרות הגברים החרדים מעבודה. רק קביעת מכסה של בחורי ישיבות מצטיינים והפסקת ההקצבות וההטבות ליתר תפסיק את הנפילה החופשית במדרון. הדיון מחדש בחוק טל הוא הזדמנות מצוינת לעשות את זה. כדי שזה יקרה, על ראש הממשלה בנימין נתניהו לגלות אומץ ולהקים את הממשלה האזרחית שהציבור כל כך רוצה, ממשלה בלי ש"ס ויהדות התורה שמעודדות השתמטות מצבא ועבודה".

 

    מספר תלמידי הישיבות מעל גיל 18
שנה ישיבות גדולות כוללים סה"כ ישיבות
2010 33 אלף 70 אלף 103 אלף
2012 38 אלף 76 אלף 114 אלף

המספרים נחשפים בעקבות שאילתה שהפנה למשרד החינוך ח"כ יוחנן פלסנר (קדימה), ראש הוועדה ליישום חוק טל בכנסת, והם פורסמו בעיתון "כלכליסט". מספר החרדים המשרתים בשירות האזרחי ובצבא, לעומת זאת, גדל בכ-500 בשנתיים האחרונות.

פלסנר: אני קורא לראש הממשלה לדאוג לציבור המשרת והעובד וליישם את המלצות טרכנטברג, במקום לאפשר את המשך הגידול במספר החרדים שמשתלבים במסגרות שאינן יצרניות

כיום יש כ-2,400 משרתים ומתגייסים, לעומת כ-1,900 בשנת 2010. כלומר, הגידול במספר המצטרפים לישיבות גדול פי 22 מהגידול במספר המצטרפים לשירות צבאי או אזרחי.

ראש הממשלה ושר האוצר, לצד גורמי מקצוע במשרד ראש הממשלה, ובייחוד במועצה הלאומית לכלכלה, מתגאים בשלל תוכניות ויוזמות לשילוב הקהילה החרדית בשירות לאומי ובתעסוקה. בפועל מגלים הנתונים שהשילוב מועט מדי ואיטי מדי.

פלסנר אמר כי "למרות התרברבותם של ראש הממשלה ושר האוצר ביחס לאפקטיביות של מדיניותם לשילוב חרדים, הנתונים בפועל מוכיחים כי מדיניותם אינה 'מספקת את הסחורה'". פלסנר הוסיף כי "היחס הקיים, שעל פיו על כל עשרה תלמידי ישיבה וכוללל חדשים יש מצטרף אחד לצבא ולשירות האזרחי, חייב להתהפך. לשם כך ועדת החוץ והביטחון תדרוש ייעול משמעותי של מערך השירות האזרחי וקביעת יעדים ומכסות שבהתאם להן צה"ל יבצע את מדיניות הגיוס שלו".

בנוגע לאי אימוצו של דו"ח טרכטנברג תקף פלסנר: "ממשלת ישראל בוחרת להתעלם בחוסר אלגנטיות מההמלצות הללו, שחלקן אמורות היו להיות מיושמות כבר לפני כחודשיים. אני קורא לראש הממשלה להתחיל לדאוג לציבור המשרת והעובד וליישם את המלצות טרכנטברג במקום לאפשר את המשך הגידול הדרמטי במספר החרדים שבוחרים להשתלב במסגרות שאינן יצרניות".

לידיעה ב"כלכליסט"



איך תוכל לפעול?